logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PlayStation 1 nie czyta płyt - laser działa, ale brak odczytu gier i muzyki

Diwine 23 Lis 2004 17:43 1131 3
REKLAMA
  • #1 1007254
    Diwine
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam fachowców!
    Mam konsolę Play station I i jest kłopot tego typu że nie czyta płyt?Ani gier ani muzyki.Po zdjęciu pokrywy i uruchomieniu laser wysyła czerwoną wiązkę.Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i moze mi pomóc usunąć usterkę.Dzieki wszystkim za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 1010355
    Rafał20
    Poziom 23  
    Ocena: 5
    Witam!!! Możliwe,że jest zabrudzona głowica laserowa.Próbowałeś ją czyścić??Jeśli nie to spróbuj, użyj do tego pałeczki z kawałkiem waty, namocz troszke w spirytusie i delikatnie przeczyść soczewkę.
  • REKLAMA
  • #3 1010764
    marioner
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    witam, to że konsola wysyła wiązke światła nie oznacza czy układ optyczny jest sprawny. Tak jak poprzedni post mój równiez wskazuje na zabrudzenie soczewek. Najlepszym alkocholem do optyki jest isopropanol
    <zabronione jest urzywanie benzyny i pochodnych ze względu na możliwość uszkodzenia warstwy antyrefleksyjnej) jesli czyszczenie nie pomoże to możesz sprubować doregulować pr-ką na module głowicy kręc naprawde bardzo ostrożnie i po bardzo małym obwodzie<do 5 stopni w lewo lub w prawo> a jak nie to wymiana
  • #4 1010897
    delta_110
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    popieram Marioner-a, czyścić tylko środkami do tego przeznaczonymi, w żadnym wypadku "..pałeczką z watą" to jest zabójstwo dla soczewki bo wata to tworzywo które nie czyści a rysuje powierzchnię soczewki, regulacja skupienia optyki może nic nie dać jeżeli jest zakurzony pryzmat/lustro od spodniej strony soczewki - jeżeli tak to wymiana bo w warunkach domowych ustawienie lasera po totalnej rozbiórce na części pierwsze może się okazać zbyt trudne. Zakładam że chodzi o PS 2 - nowy laser z mechaniką kosztuje około 120-140 zł oczywiście Soniego
    pozdrawiam
REKLAMA