logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics SL EH 760 - wyłączanie po odłączeniu segmentu kasetowego

krukowski92 08 Sie 2011 23:28 1806 11
REKLAMA
  • #1 9805609
    krukowski92
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam.

Posiadam wyżej wymieniona w temacie wieże od wczorajszego dnia.

Podłączyłem wszystkie segmenty w domu , wszystko działało , głównie chciałem używać wieży do komputera przez AUX.
    Nie chciałem mieć podczepionego segmentu z kaseciakiem i wypiąłem taśmę z kaseciaka i mam 3 segmenty.
    Po podłączeniu wszystko działało w porządku , teraz po powrocie do domu mam dziwny problem , włączam wieże i się wyłącza samoczynnie po kilku sekundach , jak odłączę taśmę od segmentu z CD wieża normalnie się włączą , przy włączonej wieży i próbie podłączenia od segmentu z wzmacniaczem wieża od razu się wyłącza.

Czego jest to wina ? czy wina tkwi w odłączeniu segmentu kasetowego?

Proszę o szybką odpowiedź ponieważ jestem zaniepokojony zaistniała sytuacją.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 9805645
    tik_tak
    Poziom 36  
    Ocena: 373
    Sam zrobiłeś sobie hałabałę . W jaki sposób został odłączony segment , czy nie zaszło zwarcie i nie uszkodziło magistrali sterującej lub obwodów zasilania?
    Teraz możesz sprobowac przywrocic polaczenie z deckiem i zobaczysz czy zacznie pracowac.
    W innym wypadku serwis .
  • REKLAMA
  • #3 9805658
    krukowski92
    Poziom 10  
    Nie chciałem mieć tak wielkiego sprzętu w pokoju i go zminimalizowałem że tak powiem , segment z kaseciakiem został odłączony prawidłowo , i wieża po odłączeniu tego działała , wiec dlaczego dopiero po jakims czasie przestała?
    Możliwe że potrzebny jest jednak ten kaseciak i bez niego nie będzie to dobrze współpracowało?
    Przypomne iż po odłączeniu segmentu z CD wszystko działa , po podłączeniu od razu się wyłącza
  • REKLAMA
  • #4 9805771
    djivo
    Poziom 23  
    Ocena: 58
    Może jakieś zwarcie w tym odtwarzaczu nastąpiło ?
  • #5 9805784
    krukowski92
    Poziom 10  
    Też jest to nie możliwe , bo gdy wieża gra bez CD , zaczynać podłączam zaczynając od segmentu z wzmacniaczem gdzie są wyjścia i wtedy się wyłącza , nie trzeba łączyć segmentów razem aby się wyłączyło
  • #6 9805798
    djivo
    Poziom 23  
    Opisz proszę dokładnie jak jaki wtyk z jakim połączysz następuje wyłączenie .
    Bo nadal nie wiemy kiedy następuje wyłączenie.
  • #7 9805817
    krukowski92
    Poziom 10  
    Gdy wszystkie segmenty z wyjątkiem deca są podłączone wieża jest na czuwaniu czyli świeci na czerwona lampka , po włączeniu po chwili sie wyłącza i nadal jest w czuwaniu.
    Po odłączeniu CD z taśmy wieża normalnie się włączą , po próbie połączenia z CD od razu się wyłączą.
    Moze coś przy wypinaniu tamtej tasmy sie wgieła ona czy coś ? , bo w decu taśma jest na takie druciki ?
  • REKLAMA
  • #8 9805833
    djivo
    Poziom 23  
    Może rozbierz tego CD i zobacz czy nie jest coś zablokowane może to jest powód ?
    Wieża może sprawdzać układ coś nie działa i aby bardziej się nie uszkodzić przechodzi w stan czuwania .
    Kiedyś miałem tego typu problem z wieżą sony ale tam uszkodzony był magnetofon.
    Dokładniej nie było w nim pasków .
    Wieża również włączała się i za moment wracała do stanu czuwania.
  • #9 9805850
    krukowski92
    Poziom 10  
    Zrobię to jutro i zobaczymy , zastanawia mnie to że wszystko działało i po powrocie do domu po 4 godzinach cisza..
    Czy jest możliwe że np taki zbieg okolicznosci i to jakas końcówka mocy lub cos ?
  • #10 9805858
    djivo
    Poziom 23  
    Jeśli mówisz że wzmacniacz gra sam bez odtwarzacza to nie możliwe aby końcówka mocy była uszkodzona .
  • #11 9805864
    krukowski92
    Poziom 10  
    Czyli problem tkwi na bank w segmencie CD lub taśma łącząca? albo spróbuje właśnie połączyć wszystkie segmenty
    Za wieże zapłaciłem 500 zł nie wiem czy się będzie opłacało coś grzebać w niej :( , mam nadzieje że uda się jakoś problem wyjaśnić

Dodano po 59 [minuty]:

Problem rozwiązany ! , problem tkwił prawdopobonie w taśme po odpięciu od decka druciki które były wpięte w deck sie zwarły ze soba i mysle że w tym tkwił problem , teraz działa wszytko w porządku bez decka w dalszym ciągu.
    Mam pytanie dotyczące AUX , natomiast na CD oraz TUNERZE głośniki grają wyśmienicie i mają ekstra bass ale na AUX dzwięk jest taki jakby pusty , kupiłem kabel 2xchinch na jack za 30 zł na allegro , jack idzie do laptopa.
    Moje pytanie brzmi czy problem tkwi w laptopie ,w braku odpowiedniej karty dźwiękowej ?
    Dlaczego po podłączeniu pod AUX gra zestaw 5.1 , chyba nie powinno tak być
  • #12 9805917
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1699
    Sprzęt należy oddać do fachowca. Na tym poziomie wiedzy, samodzielna naprawa nie jest możliwa.

3.1.17. (10.9, 16) Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z wieżą Technics SL EH 760, która wyłącza się po kilku sekundach od włączenia. Po odłączeniu segmentu z kasetami, wieża działała, ale po pewnym czasie zaczęła się wyłączać, zwłaszcza po podłączeniu segmentu CD. Użytkownicy sugerowali, że problem może wynikać z zwarcia w odtwarzaczu CD lub uszkodzenia taśmy łączącej. Po dalszej diagnostyce okazało się, że problem tkwił w zwarciu drucików taśmy po odłączeniu segmentu kasetowego. Po naprawie wieża działa poprawnie, jednak użytkownik zauważył, że dźwięk przez AUX jest słabszy w porównaniu do innych źródeł. Pojawiły się pytania dotyczące jakości dźwięku z laptopa oraz możliwości braku odpowiedniej karty dźwiękowej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA