logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować Windows XP z pendrive na HP Compaq Mini? Blue screen STOP

Szymonflo1997 09 Sie 2011 19:22 3667 18
REKLAMA
  • #1 9808110
    Szymonflo1997
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam
    Niedawno brat dał mi swojego netbooka hp compag mini żebym mu wgrał system od nowa.Ale oczywiście w netbooku nie ma napędu cd dlatego też system trzeba wgrać za pomocą zewnętrznego napędu ewentualnie pendrive.Nie posiadam napędu zewnętrznego dlatego też "wybrałem opcję " z pendrivem.Skopiowałem wszystko z płyty z xp na pendriva,udało mi się uruchomić instalator zaczęły kopiować się pliki,wyskoczył blue screen więc użyłem programu wintoflash,udało mi się uruchomić instalator, i znowu blue screen...Nie wiem od czego to.Treści nie pamiętam ale na końcu jest : STOP i jakieś tam cyferki itp.Bardzo bym prosił żeby ktoś mi dokładnie wytłumaczył jak wgrać win xp z pendriva na tego netbooka.Z góry dziękuje i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 9808183
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Szymonflo1997 napisał:
    Treści nie pamiętam ale na końcu jest : STOP i jakieś tam cyferki itp

Czyli coś jest uszkodzone, źle zrobione, źle ustawione, czegoś brakuje, itp.
  • #3 9808200
    Szymonflo1997
    Poziom 12  
    o dzięki za pomoc !!

Dodano po 50 [sekundy]:

jak chcesz dokładną treść komunikatu to powiedz...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 9808272
    mattm
    Poziom 20  
    Ocena: 33
    A kontroler dyskowy nie pracuje Ci czasem w trybie AHCI? (chociaż wtedy byłby komunikat o ''nie wykryciu'' dysku twardego)

Kolega ma rację. Zbyt mało danych. Powinieneś przytoczyć opis błędu typu STOP. Jak i podać dokładny model tego komputera. HP Compaq mini było kilka odmian.

PS

jankolo napisał:

Czyli coś jest uszkodzone, źle zrobione, źle ustawione, czegoś brakuje, itp.

Tak odpowiedział, jak zadałeś pytanie. Sam do siebie miej pretensje.
  • #5 9808304
    Szymonflo1997
    Poziom 12  
    ok dobra ale nie można powiedzieć po prostu : daj treść komunikatu ? weźcie wyluzujcie lepiej będzie dla każdego

Dodano po 1 [minuty]:

a treść komunikatu podam jutro bo teraz musze wyjść z domu,ale nie jest związana z niewykryciem dysku.Pozdro
  • Pomocny post
    #6 9809687
    mattm
    Poziom 20  
    Szymonflo1997 napisał:
    ok dobra ale nie można powiedzieć po prostu : daj treść komunikatu ? weźcie wyluzujcie lepiej będzie dla każdego

Przecież grzecznie napisałem i luźno :) .

Pod tym linkiem znajdziesz troszkę informacji na interesujący Cię temat.
  • #7 9811134
    Szymonflo1997
    Poziom 12  
    a więc kiedy odpale instalator to wiadomo jakieś tam pliki się kopiują czy jakoś tak.No i nagle wyskakuje niebieski ekran o treści : Pojawił się problem i system Windows zostanie zamknięty,aby zapobiec uszkodzeniu komputera.
    Jeżeli po raz pierwszy widzisz ekran błędu stop ,ponownie uruchom komputer...Informacje techniczne :
    ***STOP: 0x0000007B (0xF7B60524,0xC0000034,0x00000000,0x00000000)

Dodano po 2 [minuty]:

Szymonflo1997 napisał:

Przecież grzecznie napisałem i luźno :) .

Ty owszem ale po co jankolo sie tak spina.Wystarczy powiedzieć : podaj treść błędu i tyle,bez zbędnej dyskusji

Dodano po 3 [minuty]:

A i dokładny model tego netbooka to Hp compaq mini 311 model : 311c -1020SA.
  • #8 9811264
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Szymonflo1997: przeczytaj sobie ze zrozumieniem następujący punkt regulaminu:
    3.1.15. (11) Zabronione jest publikowanie wpisów przedstawiających problem, bez podania wystarczającej liczby informacji umożliwiającej zajęcie merytorycznego stanowiska przez innych Użytkowników forum. Tytuł wpisu powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki.
    Podanie komunikatu błędu, jeżeli taki się pokazuje, jest Twoim OBOWIĄZKIEM, a nie łaską, jaką wyświadczasz forum.
    Żałuję, że na mocy tego punktu nie usunąłem od razu Twojego tematu.
    PS. Jak widzę, to również nie wpadłeś na pomysł wpisania kodu błedu do Googe. Podpowiem Ci zatem: poczytaj o instalowaniu systemu Windows XP na komputerach wyposażonych w dyski SATA.
  • #9 9811267
    mattm
    Poziom 20  
    Szymonflo1997 napisał:
    a więc kiedy odpale instalator to wiadomo jakieś tam pliki się kopiują czy jakoś tak.No i nagle wyskakuje niebieski ekran o treści : Pojawił się problem i system Windows zostanie zamknięty,aby zapobiec uszkodzeniu komputera.
    Jeżeli po raz pierwszy widzisz ekran błędu stop ,ponownie uruchom komputer...Informacje techniczne :

Powyższy komunikat właśnie dotyczy problemu z kontrolerem dyskowym (najprawdopodobniej przez niewłaściwy sterownik załadowany przez system może również być spowodowany uszkodzonym dyskiem twardym lub systemem plików ale to nie na etapie instalacji).

pod powyższym komunikatem jest również napisane (coś w podobnym stylu):

INACCESIBLE_BOOT_DEVICE

Pod linkiem który podałem wyżej jest napisane dokładnie jak przygotować pendrive instalacyjny dla tego modelu Notbooka. Powinno to rozwiązać problem.
  • #10 9811298
    Szymonflo1997
    Poziom 12  
    jankolo napisał:
    Szymonflo1997: przeczytaj sobie ze zrozumieniem następujący punkt regulaminu:
    3.1.15. (11) Zabronione jest publikowanie wpisów przedstawiających problem, bez podania wystarczającej liczby informacji umożliwiającej zajęcie merytorycznego stanowiska przez innych Użytkowników forum. Tytuł wpisu powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki.
    Podanie komunikatu błędu, jeżeli taki się pokazuje, jest Twoim OBOWIĄZKIEM, a nie łaską, jaką wyświadczasz forum.
    Żałuję, że na mocy tego punktu nie usunąłem od razu Twojego tematu.
    PS. Jak widzę, to również nie wpadłeś na pomysł wpisania kodu błedu do Googe. Podpowiem Ci zatem: poczytaj o instalowaniu systemu Windows XP na komputerach wyposażonych w dyski SATA.

Na moim laptopie jak instalowałem windowsa xp to musiałem przestawić tryb jakiś nie pamiętam już a na tym netbooku to co najwyżej moge przestawić to czy wiatraki zawsze włączone :D

Dodano po 10 [minuty]:

mattm napisał:
    Szymonflo1997 napisał:

Powyższy komunikat właśnie dotyczy problemu z kontrolerem dyskowym (najprawdopodobniej przez niewłaściwy sterownik załadowany przez system może również być spowodowany uszkodzonym dyskiem twardym lub systemem plików ale to nie na etapie instalacji).

pod powyższym komunikatem jest również napisane (coś w podobnym stylu):

INACCESIBLE_BOOT_DEVICE

Pod linkiem który podałem wyżej jest napisane dokładnie jak przygotować pendrive instalacyjny dla tego modelu Notbooka. Powinno to rozwiązać problem.

Przepraszam ale mógł byś jaśniej ?gdzie ten link ? i jeżeli chodzi ci o to że pod tym komunikatem jest napisane INACCESIBLE_BOOT_DEVICE to tak nie jest.No chyba że chodzi ci o coś innego.Więc bardzo proszę o podanie mi linku co zrobić żeby zainstalować system na tym netboku.Ewentualnie wytłumacz mi dosyć jasno co zrobić.Pozdawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 9811374
    mattm
    Poziom 20  
    http://h30434.www3.hp.com/t5/Notebook-Operating-systems-and/How-to-install-Windows-XP-from-USB-flash-drive/td-p/529005

A w biosie odszukaj opcji SATA AHCI Mode (lub coś podobnego np: SATA Mode) i ustaw opcję inną niż AHCI. Czyli np ''COMPATIBLE'' lub SATA AHCI Mode DISABLED

U różnych producentów jest to różnie. Ja nie wiem jak to ma HP.

Jeśli zrobisz powyższe, to prawdopodobnie Twój problem będzie już rozwiązany.

Szymonflo1997 napisał:

Przepraszam ale mógł byś jaśniej ?gdzie ten link ? i jeżeli chodzi ci o to że pod tym komunikatem jest napisane INACCESIBLE_BOOT_DEVICE to tak nie jest.No chyba że chodzi ci o coś innego.Więc bardzo proszę o podanie mi linku co zrobić żeby zainstalować system na tym netboku.Ewentualnie wytłumacz mi dosyć jasno co zrobić.Pozdawiam

A mógłbyś napisać co jest napisane? Zamiast pisać co nie jest (ja podałem tylko przykład). A link masz podany na samej górze tego postu.
  • Pomocny post
    #12 9811437
    Vogelek23
    Poziom 34  
    Ocena: 84
    Szymonflo1997 napisał:
    STOP: 0x0000007B

Wygląda na przestawiony na AHCI tryb dysku. Należy sprawdzić tryb dysku w BIOSie - powinien być ustawiony na IDE.
    W przypadku braku takiej opcji, należy dograć sterownik AHCI do instalacji XP, bądź dodać sterownik ręcznie w trakcie ładowania plików instalatora (klawisz F6).
  • #13 9811714
    Szymonflo1997
    Poziom 12  
    mattm napisał:
    http://h30434.www3.hp.com/t5/Notebook-Operating-systems-and/How-to-install-Windows-XP-from-USB-flash-drive/td-p/529005

A w biosie odszukaj opcji SATA AHCI Mode (lub coś podobnego np: SATA Mode) i ustaw opcję inną niż AHCI. Czyli np ''COMPATIBLE'' lub SATA AHCI Mode DISABLED

U różnych producentów jest to różnie. Ja nie wiem jak to ma HP.

Jeśli zrobisz powyższe, to prawdopodobnie Twój problem będzie już rozwiązany.

Szymonflo1997 napisał:

A mógłbyś napisać co jest napisane? Zamiast pisać co nie jest (ja podałem tylko przykład). A link masz podany na samej górze tego postu.

Nie jest nic napisane po tym komunikacie STOP
  • Pomocny post
    #14 9813226
    mattm
    Poziom 20  
    Fakt. Rzeczywiście może tak być, że niema żadnego innego opisu błędu.

Patrzyłeś pod link jaki Ci podałem?
    A spróbowałeś w BIOS'ie odnaleźć opcję dotyczącą trybu pracy kontrolera dysków?

Nic nie piszesz na ten temat i w sumie nie wiadomo co dalej Ci radzić.
  • #15 9814789
    Szymonflo1997
    Poziom 12  
    Przepraszam że nie odpisywałem ale nie było mnie w domu.W biosie nie ma opcji dotyczącej pracy kontrolera dysków.Jedyne co można w tym biosie przestawić to czas,data,czy wiatraki zawsze mają być włączone i jeszcze coś z związanego z procesorem :) .

Dodano po 6 [minuty]:

mattm napisał:
    Fakt. Rzeczywiście może tak być, że niema żadnego innego opisu błędu.

Patrzyłeś pod link jaki Ci podałem?
    A spróbowałeś w BIOS'ie odnaleźć opcję dotyczącą trybu pracy kontrolera dysków?

Nic nie piszesz na ten temat i w sumie nie wiadomo co dalej Ci radzić.

Wiesz co jestem trochę słaby z angielskiego i trochę ciężko mi się połapać o co chodzi.Ale najprawdopodobniej pomogło by dogranie tych sterowników :
    Vogelek23 napisał:
    Szymonflo1997 napisał:
    STOP: 0x0000007B

Wygląda na przestawiony na AHCI tryb dysku. Należy sprawdzić tryb dysku w BIOSie - powinien być ustawiony na IDE.
    W przypadku braku takiej opcji, należy dograć sterownik AHCI do instalacji XP, bądź dodać sterownik ręcznie w trakcie ładowania plików instalatora (klawisz F6).

Ale za bardzo nie wiem jak to zrobić dlatego bardzo bym prosił o krótkie w miarę jasne wytłumaczenie gdzie i jak dograć te sterowniki.
  • #16 9814963
    mattm
    Poziom 20  
    Szymonflo1997 napisał:

Wiesz co jestem trochę słaby z angielskiego i trochę ciężko mi się połapać o co chodzi.Ale najprawdopodobniej pomogło by dogranie tych sterowników

Ale tam to jest historyjka obrazkowa. Niema wiele czytania. Ale OK.

W Twoim modelu HP masz (prawdopodobnie) Chipset NVidia. Musisz zintegrować te sterowniki z płytą instalacyjną lub zainstalować je z dyskietki podczas instalacji systemu. Co jeszcze bardziej komplikuje sprawę. Skoro poradziłeś sobie z utworzeniem instalki XP na Pendrive, to ''dołożenie'' odpowiednich sterowników do tego nie jest bardziej skomplikowane. Musisz użyć programu Nlite. Potrzebne będą Ci jeszcze sterowniki do Twojego kontrolera, które pobierzesz z tej strony. No i płyta instalacyjna XP. Tutoriali na temat integracji sterowników z instalką XP jest pełno w sieci, wystarczy wpisać w google. A potem juz tylko przegranie instalki na Pendrive i w drogę.
  • REKLAMA
  • #17 9815004
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Szymonflo1997: podaj wreszcie dokładne oznaczenie tego netbooka.
  • #18 9815018
    mattm
    Poziom 20  
    Szymonflo1997 napisał:

A i dokładny model tego netbooka to Hp compaq mini 311 model : 311c -1020SA.

On to napisał kilka postów wcześniej.

A tu cytat ze strony producenta:

Cytat:

Compaq Mini 311c:
    Compaq Mini 311c-1000 , Compaq Mini 311c-1100 series models - Nvidia MCP79 (Nvidia ION)
  • #19 9815054
    Szymonflo1997
    Poziom 12  
    mattm napisał:
    Szymonflo1997 napisał:

Wiesz co jestem trochę słaby z angielskiego i trochę ciężko mi się połapać o co chodzi.Ale najprawdopodobniej pomogło by dogranie tych sterowników

Ale tam to jest historyjka obrazkowa. Niema wiele czytania. Ale OK.

W Twoim modelu HP masz (prawdopodobnie) Chipset NVidia. Musisz zintegrować te sterowniki z płytą instalacyjną lub zainstalować je z dyskietki podczas instalacji systemu. Co jeszcze bardziej komplikuje sprawę. Skoro poradziłeś sobie z utworzeniem instalki XP na Pendrive, to ''dołożenie'' odpowiednich sterowników do tego nie jest bardziej skomplikowane. Musisz użyć programu Nlite. Potrzebne będą Ci jeszcze sterowniki do Twojego kontrolera, które pobierzesz z tej strony. No i płyta instalacyjna XP. Tutoriali na temat integracji sterowników z instalką XP jest pełno w sieci, wystarczy wpisać w google. A potem juz tylko przegranie instalki na Pendrive i w drogę.

Dziękuję ci bardzo kolego,zastosuję się do twoich instrukcji i niedługo zdam relację czy się udało czy nie.Dziękuję i Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik próbuje zainstalować system Windows XP na netbooku HP Compaq Mini 311c-1020SA za pomocą pendrive'a, ponieważ urządzenie nie ma napędu CD. Po uruchomieniu instalatora pojawia się niebieski ekran błędu STOP 0x0000007B, co sugeruje problem z kontrolerem dyskowym, najprawdopodobniej związany z trybem AHCI w BIOSie. Użytkownicy forum sugerują, aby zmienić ustawienia BIOS na tryb IDE lub zintegrować odpowiednie sterowniki AHCI z instalatorem XP. Wskazówki obejmują użycie programu Nlite do integracji sterowników oraz sprawdzenie dokumentacji dotyczącej instalacji systemu z USB.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA