logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komunikat "Minimalna wartość pamięci wirtualnej jest za niska"

expert350z 13 Sie 2011 09:01 5189 6
REKLAMA
  • #1 9820372
    expert350z
    Poziom 12  
    Witam. Otóż od ok. tygodnia (samo od siebie!) pokazuje mi się taki komunikat "minimalna wartość pamięci wirtualnej jest za niska".
    Zmieniłem w ustawieniach na rozmiar kontrolowany przez system ale po tym oto działaniu, po zrestartowaniu komputera pojawił mi się pulpit, wszystko się załadowało, próbuję uruchomić chrome i... pojawia mi się ten oto komunikat.
    Nie wiem co robić. Może ktoś poradzi? Przeszukiwałem wszystkie tematy (były 2) na tym forum ale to nic nie dało. Na google też szukałem i nic nie znalazłem bo po czynności zmiany na rozmiar kontrolowany przez system problem innym znikał.
  • REKLAMA
  • #2 9820377
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    Wyłącz swap, zrestartuj i włącz ponownie (z ustawieniem jednak stałej wartości).
    Najpierw jednak sprawdź stan dysku (S.M.A.R.T.).
    Jakie błędy są w podglądzie zdarzeń (sekcja - przede wszystkim - System)?
    Poza tym warto byś podał choćby o jakim systemie i z jaką ilością pamięci mamy do czynienia.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #3 9820464
    expert350z
    Poziom 12  
    System operacyjny Windows XP Home edition. 512 MB ram.
    Jak mam wyłączyć swap?

Tylko, że jak włączam komputer to ten komunikat mi się pojawia i nic się nie chce włączyć... teraz jestem na laptopie. Jak mam to zrobić.. ?
  • REKLAMA
  • #4 9820548
    beo
    Poziom 37  
    Ocena: 235
    Panel sterowania->system->wydajność->zaawansowane. I tam w tabeli pamięć wirtualna wybierasz zmień oraz ustawiasz rozmiar nie standardowy. Np 1.5GB. Matuzalem, wyłączenie swap może doprowadzić do nie możliwości uruchomienia systemu, w skrajnych przypadkach.
  • #5 9820554
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1688
    Wstaw obrazki zakładek Menadżera zadań:
    1.Wydajność
    2.Procesy
  • #6 9820581
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    beo napisał:
    Matuzalem, wyłączenie swap może doprowadzić do nie możliwości uruchomienia systemu, w skrajnych przypadkach.

Szansa, na taki objaw, jest - w wypadku systemów NT praktycznie zerowa (pomijam sytuacje, w których objawy podobne temu, o którym w tym wątku mowa, mają swe źródło w sprzęcie - stąd sugestia dot. sprawdzenia dysku jako pierwszy krok).

expert350z napisał:
    jak włączam komputer to ten komunikat mi się pojawia i nic się nie chce włączyć...

Czego jeszcze nie napisałeś w pierwszym poscie?

Wszystkie tryby uruchomienia prowadzą do tego samego objawu?
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #7 9824531
    expert350z
    Poziom 12  
    Miałem problem ze zużyciem procesora (bo skakało od 80% do 100%) lecz już to naprawiłem po wyłączeniu magistrali dla high definition audio i już działa. Problem z pamięcią wirtualną też zniknął. Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam. Temat zamykam :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komunikatem "minimalna wartość pamięci wirtualnej jest za niska" na systemie Windows XP Home Edition z 512 MB RAM. Po zmianie ustawień pamięci wirtualnej na kontrolowane przez system, problem nie ustąpił. Użytkownicy forum sugerowali wyłączenie swapu, sprawdzenie stanu dysku twardego oraz ustawienie stałej wartości pamięci wirtualnej na 1.5 GB. Po dalszych próbach i wyłączeniu magistrali dla high definition audio, problem z pamięcią wirtualną został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA