logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat instalacji gazowej ROMANO do Fiata Punto 1.2 2001 - gdzie znaleźć?

odesik 24 Lis 2004 20:44 4265 7
REKLAMA
  • #1 1010485
    odesik
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam,jestem nowym uzytkownikiem tej elektrody pozdrawiam wszystkich.Mam problem z inst. gazową w sam. Fiat Punto 1.2 2001 r.Potrzebuje schemat inst. gazowej firmy ROMANO jeżeli możecie pomóc to z góry dziękuje za odpowiedzi pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1010771
    Dabidi
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    a poco ci shemat? instalacja jest prosta ...

przerabiałem już takiego na gaz i kolo tylko raz przyjechał na regulacje wolnych ... i go już nie widze kope czasu. A gwarancje ma u mnie na jakiś czas więc wątpie by zmienił fachowca ;)

Powiedz mi czego dotyczy problem może ci pomoge?
  • REKLAMA
  • #3 1011497
    kk.2000
    Poziom 26  
    Ocena: 90
    ROMANO to nazwa ogólna, podaj typ instalacji (czy IV generacji, czyli tzw. RIS?).
  • REKLAMA
  • #4 1013606
    odesik
    Poziom 11  
    Dzięki za podjęcie wyzwania jedyne co moge dodać to, że instalacja ma 2 lata i napisy na sterowniku to ROMANO INJECTION SYSTEM DGM 59311 GPL DEL 19/0701 do tej pory ustaliłem, że zasilania sterownika są ok, a nie pracują wtryskiwacze (one też są sprawdzone). Pozdrawiam
  • #5 1014163
    kk.2000
    Poziom 26  
    Ocena: 90
    No więc o to chodziło. Romano Injection System to właśnie R. I. S. o który pytałem. Dostarczyłbym schemat II gen dla Romano, ale IV niestety nie mam.
  • REKLAMA
  • #6 1015365
    odesik
    Poziom 11  
    Dziękuje za pomoc.Dzisiaj pojechałem do fachowców okazało się że wtryski nie pracowały bo zabrudziły się klejem od filterka gazu elektronika jest ok (całe szczęście).Teraz kupuje tylko porządne filterki pozdrawiam
  • #7 6246679
    ekmir
    Poziom 24  
    Ocena: 407
    kk.2000 napisał:
    No więc o to chodziło. Romano Injection System to właśnie R. I. S. o który pytałem. Dostarczyłbym schemat II gen dla Romano, ale IV niestety nie mam.

Witam.
    Ja mam istalację LPG ROMANO w gaźnikowcu zamontowaną w 2002 r.
    Nie wiem, której generacji.
    Proszę o podpowidź i ewentualie schemat instalacji.

Ostatnio pojawiły się problemy z odpaleniem po dłuższym postoju np. całonocnym.
    Na instalacji tej od jej zamontowania przejechano ok. 27 tyś. km.
  • #8 9891552
    Misieqm3
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam czy ktos posiada jakies schematy i programy do instalacji RIS Romano??:) wiem ze bylo to zamontowane w aucie ford scorpio cosworth 2.9 v6 kilka lat temu
    i potrzebuje chematy podlaczenia i oprogramowanie bardzo dziekuje z góry :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu instalacji gazowej ROMANO w samochodzie Fiat Punto 1.2 z 2001 roku. Instalacja to Romano Injection System (RIS) IV generacji, oznaczona na sterowniku jako DGM 59311 GPL DEL 19/0701. Problemem były niepracujące wtryskiwacze, mimo prawidłowego zasilania sterownika. Przyczyną okazało się zabrudzenie wtryskiwaczy klejem z filtra gazu, co zostało usunięte przez fachowców. Użytkownik planuje zakup lepszych filtrów gazu. W dyskusji pojawiła się informacja, że schematy dla II generacji RIS są dostępne, natomiast dla IV generacji brak. Inny użytkownik zgłasza problemy z odpalaniem instalacji ROMANO LPG w gaźnikowcu po dłuższym postoju. Pojawiła się także prośba o schematy i oprogramowanie do instalacji RIS Romano montowanej w Ford Scorpio Cosworth 2.9 V6.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA