logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie działąjący internet zaraz po włączeniu komputera

Xavenir 15 Sie 2011 18:16 2169 2
  • #1 9827641
    Xavenir
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam, nie zauważyłem tutaj jakiegoś konkretnego wzoru tematu i nie jestem pewien, czy dobrze trafiłem z moją sprawą, dlatego spróbuję krótko opisać swój problem. Otóż mój internet od jakiegoś czasu nie chcę działać normalnie po włączeniu komputera. Gadu gadu i skype oraz np. hamachi włączają się od razu i działają, ale przy otwarciu przeglądarki ta się ładuje w nieskończoność (tak samo "skrót informacji" na gg się ładuje w nieskończoność). Problem czasem znika sam po około 20-30 MINUTACH po włączeniu komputera co jest trochę niedorzeczne lub po zrestartowania połączenia poprzez "Połączenia sieciowe" w panelu sterowania. Skanowałem komputer ostatnio i nic nie wykrył mi antywirus (ESET Smart Security 4). Nie jestem pewien, czy problemem nie może być uszkodzony dysk (17 segmentów mam uszkodzonych :/) i nic z tym nie poradzę. Dodam jeszcze, że na laptopie i innym komputerze stacjonarnym internet działa normalnie (tylko, że na obydwóch jest Vista, a na moim XP Home Edition Service Pack 3).

//Może się ten post wydać chaotyczny - przepraszam, ale jakoś tak zawsze to u mnie wygląda :P
  • #2 9827741
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2681
    Na pierwszy rzut oka wygląda na problemy z serwerem DNS. Nie napisałeś dokładnie jaki masz sprzęt "router-owy" i od kogo masz internet. Spróbuj wpisać adresacje DNS do karty sieciowej na stałe i wtedy sprawdź czy przeglądarka "łapie" poprawnie internet po włączeniu komputera.
  • #3 9827832
    Xavenir
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    jimasek napisał:
    Na pierwszy rzut oka wygląda na problemy z serwerem DNS. Nie napisałeś dokładnie jaki masz sprzęt "router-owy" i od kogo masz internet. Spróbuj wpisać adresacje DNS do karty sieciowej na stałe i wtedy sprawdź czy przeglądarka "łapie" poprawnie internet po włączeniu komputera.

Eeeeeee..... (to nie moje tematy xD nigdy się w tym za specjalnie nie bawiłem, tylko była to kwestia podłączenie i zainstalowania karty sieciowej). Co do reinstalacji to też myślę, że to może pomóc, lecz za niedługo mam do wymiany pół komputera w tym dysk twardy, więc nie wiem czy na tą chwilę się to opłaca w ogóle robić :P

//A i internet to 7 mb/s od neostrady, a router to Netgear Wireless G-54 o ile się nie mylę.
REKLAMA