logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagły zanik internetu po 1-3 godzin. Po ponownym uruchomieniu kompa jest OK

Gradepuxi22 29 Cze 2014 11:20 1173 4
  • #1 13751465
    Gradepuxi22
    Poziom 2  
    Witam. Mój problem polega na tym, że po pewnym czasie (od 1 do ok. 3 godzin) zanika dostęp do sieci. Wyłączenie i włączenie karty w panelu sterowania lub zresetowanie routera nie pomaga, lecz po ponownym uruchomieniu komputera (nie resecie) internet jest z powrotem. Zauważyłem, że po ponownym uruchomieniu, dopóki nie wyłączę komputera, jestem połączony z siecią i nie rozłącza mnie "tak po prostu" jak wcześniej. Problem ten już mam prawie z rok, jednak rok temu problem polegał na tym, że czasem, raz na jakiś dzień rozłączyło, kiedy dziś, od ok. miesiąca posiadam problem, który opisałem na początku.

Z góry dziękuję za pomoc.
  • #2 13751510
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 614
    Jaki dostawca internetu ?
    Jaka karta sieciowa ?
    Jaki router ?
  • #3 13751658
    Gradepuxi22
    Poziom 2  
    Dostawca - Vectra
    Router - TP-Link model TL-WR34OG
    Dodam, że modem od Vectry to Cisco model EPC3208
  • #4 13756327
    marcin-n4
    Poziom 1  
    Ja bym zaczął od zmiany Firmware na Routerze + zmiany sterowników karty sieciowej na komputerze nieraz to pomaga zwłaszcza na starych typach Kart sieciowych. Nieraz tak robilem i pomaga. Chyba że powodem zrywania połączenia są nakładające się fale (NetStumbler pomoże w tym)
  • #5 13825467
    markusek
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    nie wiem czy już rozwiązałeś swój problem, jak nie to zobacz:

1. Wyłącz w sterowniku karty sieciowej oszczędzanie energii
    2. Rozłącza Tobie internet - jak go rozłączy czy pingujesz bramę, czyli adres routera od strony LAN ?
    3. Zakładam że komputer pobiera adres ustawienia sieciowe z routera, wpisz na rękę wszystkie ustawienia w karcie sieciowej.
    4. Sprawdź lub podmień skrętkę łączącą komputer z routerem, objawy na to nie wskazują ale warto wyeliminować tą kwestię.
    5. Podmiana na inne nie koniecznie nowsze sterowników do chipsetu płyty głównej i karty sieciowej.
    6. Zobacz czy nie broi Tobie jakiś zaawansowany firewall np od antywirusa.

pozdrawiam
REKLAMA