logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak realizowany jest wybór kierunku ruchu w sterowaniu stycznikowym windy?

Jawarider 16 Sie 2011 14:19 8736 8
  • #1 9830250
    Jawarider
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Temat sterowania stycznikowego windy był już co prawda poruszany, ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujace mnie pytanie. Jak w przypadku sterowania opartego na przekaźnikach i stycznikach realizowany jest wybór kierunku ruchu góra/dół. Jesli pada dyspozycja jazdy na pierwsze piętro to w zależności od tego czy winda jest na parterze czy na drugim piętrze kabina musi pojechać w górę lub w dół. Może ktoś ma schemat przedstawiający taki algorytm.

pozdrawiam

Robert
  • #2 11774197
    Franciszek Meszko
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Pozwolę sobie wtrącić swoje trzy grosze. Dostałem zadanie opracowania sterownika do windy towarowej o nośności ok 150 kg. obsługujący 4 poziomy. Miał by to być w miarę prosty układ bez zaawansowanej elektroniki, tak aby w razie awarii mógł by z nim poradzić sam użytkownik.
    Szukałem gotowych rozwiązań, ale te prostsze są zbudowane na mało dostępnych elementach, albo zbyt rozbudowane. Na razie jest to tylko opracowanie schematu, na realizację i testy trzeba poczekać.
    Z powodu, że nie dysponuję dobrym programem do rysowania schematów, cały schemat jest zrobiony w Wordzie. Tam też są dokładne opisy zasady działania.
    Rozwiązania mechaniczne konstrukcji pozostawiam dla fachowców.
    Za wszelkie uwagi do tego projektu będę wdzięczny.
    Załączniki:
    • Schemat windy.doc (89.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 11798642
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 365
    Witam, po przeanalizowaniu schematu...jestem pod wrażeniem :)
    Zastanawiałem się jak zrobić to na jednobiegunowym zasilaniu i dodatkowo sprawa związana z uruchamianiem windy po użyciu przycisku STOP. Efekty poniżej:
    Jak realizowany jest wybór kierunku ruchu w sterowaniu stycznikowym windy?
    Wybór (automatyczny) jazdy w górę lub w dół odbywa się w ten sposób, że jest wciśnięta jedna z czterech krańcówek; z niej poprzez "matrycę diodową" są zasilone przyciski; wybór jednego z nich powoduje wysterowanie określonego przekaźnika ruchu (tu nawiązanie do przemyśleń i schematu Kol. Franciszek Meszko).
    Natomiast dodatkowo sprawa to ruch po awaryjnym zatrzymaniu:
    Po zadziałaniu przyciskiem S0-S5...lub Sn następuje włączenie przekaźnika "S-po STOP"; jego podtrzymanie przez własny (najniższy styk) i przez styk przekaźnika kasującego "S-KASOWANIE";
    drugi styk "S-po STOP" przepuszcza sygnał kasujący (osiągnięcie krańcówki K"0"-K"2") - użyty jest po to by w normalnej pracy przekaźnik kasujący nie "klikał" za każdym razem;
    trzeci styk przełączny odłącza podtrzymanie dla przekaźników "pracy standardowej" a załącza zasilanie dla przycisku "0" (przez diodę) oraz podtrzymanie dla przekaźnika "po STOP".
    Tu dodatkowa uwaga: nienarysowane styki przekaźników dla jazdy w dół, a więc D, B, A i "po STOP" łączymy równolegle - powodują wysterowanie stycznika silnika do jazdy w dół.
  • #4 11815615
    Franciszek Meszko
    Poziom 12  
    Dziękuję za zainteresowaniem się tematem i cenne poprawki. W moich założeniach było, że awaryjne zatrzymanie będzie naprawdę sporadyczne. W związku z tym nie starałem się zbytnio rozbudowywać układ. Prawdopodobnie zastosuję te zaproponowane poprawki.
    Po bardziej wnikliwej analizie mego schematu wykryłem jeszcze jeden mankament, otóż brak w nim zabezpieczenia przed uruchomieniem windy w czasie gdy znajduje się ona na dowolnym piętrze, drzwi są otwarte a ktoś inny naciśnie przycisk. Co prawda myślałem o mechanicznej blokadzie kabiny i mechanicznej blokadzie drzwi jeśli nie ma tam kabiny ale nie rozwiązuje to tematu uruchomienia silnika.
    Prostym rozwiązaniem jakie przychodzi mi do głowy jest zastosowanie dodatkowych krańcówek w drzwiach, które za pośrednictwem dodatkowego przekaźnika odetną zasilanie + / - 12 V od całego układu. Dodatkowym stykiem może on włączyć np. czerwone lampki na wszystkich piętrach informujące, że nie wolno uruchamiać windy.
  • #5 12264975
    Toomekk
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Odświeżam temat.

W jaki sposób przerobić układ sterowania aby działał na podzespołach elektronicznych?

Zaczynam przygodę z elektroniką i chciałbym zrobić podobny sterownik ale dużo mniejszy milszy przjemniejszy ;)
  • #6 12269122
    pul69
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    witam
    też kiedyś myślałem o stworzeniu takiego sterowania do niewielkiej windy, moje myśli szły w kierunku sterownika plc, kilku kontaktach i styczników. niestety pomysłu nigdy nie udało się zrealizować z powodu braku kasy. jeśli chodzi o uruchomienie windy podczas gdy drzwi są otwarte to wystarczy zastosować kontakt drzwi szybowych\kabinowych który będzie wpięty do cewki głównego przekaźnika tzn kontakt otwarty na cewkę nie pójdzie napięcie silnik nie ruszy

pozdrawiam
    pul69
  • #7 12271906
    Toomekk
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Nie wiem czy dobrze rozumumuję, a jakby zastosować zwykłe przekaźniki samochodowe, do sterowania zasilacz 12v. Styczniki z cewkami 12vdc. No i jaki diody?
  • #8 12282027
    pul69
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    pewnie można by spróbować zastosować samochodowe, pytanie jest jednak czy wystarczy mu mocy.
    popatrz jakiej mocy masz silni a jakiej mocy masz przekaźnik
  • #9 16013655
    Franciszek Meszko
    Poziom 12  
    Jak widzę z powodu upływu czasu temat został zamknięty.
    Jednak chcę powrócić do tematu, bo wreszcie projekt został zrealizowany i od kilku miesięcy działa. Załączam nieco skrócone opracowania tego projektu, może ktoś z tego skorzysta. W sprawie szczegółów lub niejasności służę pomocą najchętniej na priv.
    Załączniki:
    • Winda - finał.doc (119 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Schemat zasilania elektrozamków windy.doc (36.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SCHEMAT BLOKOWY POŁĄCZEŃ OBWODÓW.doc (37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Projekt dźwigu towarowego.doc (36.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat realizacji wyboru kierunku ruchu w sterowaniu stycznikowym windy. Użytkownicy dzielili się swoimi doświadczeniami w projektowaniu prostych układów sterujących, które wykorzystują przekaźniki i styczniki. Opisano różne metody automatycznego wyboru kierunku jazdy, w tym zastosowanie krańcówek oraz matryc diodowych do sterowania przekaźnikami. Wskazano również na potrzebę zabezpieczeń, takich jak blokady mechaniczne drzwi oraz dodatkowe krańcówki, aby zapobiec uruchomieniu windy w niebezpiecznych warunkach. Niektórzy uczestnicy rozważali przejście na rozwiązania elektroniczne, takie jak sterowniki PLC, oraz użycie przekaźników samochodowych do zasilania systemu. Na koniec, jeden z uczestników podzielił się informacją o zrealizowanym projekcie, oferując pomoc w razie pytań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA