logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skrypt logowania w PHP bez bazy danych - polecane rozwiązania

lipek86 25 Lis 2004 08:09 7375 8
REKLAMA
  • #1 1011447
    lipek86
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    Witam!

Może ktoś z Was mógłby mi polecić gotowy skrypt do logwania się na stronę. Tylko żeby był on bezpieczny i prosty w konfiguracji. Jeżeli skrypt byłby w PHP to dobrze by było gdyby nie wykorzystywał baz danych. Dzięki zgóry.
  • REKLAMA
  • #2 1011541
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    htaccess (htpasswd)
  • #3 1011628
    lipek86
    Poziom 21  
    htacces pozwala chyba na ustwienie hasła dla wybranego folderu, a mi chodzi o ochronę dostępu do jakiegoś pliku html (czyli jeśli wpiszemy hasło poprawnie to zostaniemy przeniesieni na wskazaną stronę html. Na początek ma być jeden użytkownik i jedno hasło, bez możliwości dodawania uzytkowników.

Aha, jeszcze jedno: jak bezmieczne jest logowanie oparte na htacces? bo może z tym uda mi się coś zdziałać ostatecznie.
  • REKLAMA
  • #5 1014960
    lipek86
    Poziom 21  
    Java odpada, bo przeglądarki cachują pliki html to nie będzie to zbyt bezpieczne. Zanalazłem skrypt w php obsługujący logownie i rejestrację. Troszkę go zmodyfikowałem (usunąłem pliki odpowiedzialne za rejestrację i link do rejestracji pod polami logowania). Skrypt oparty na plikach tekstowych. Zobaczę co z tego będzie :)
    Dzięki Wam za pomoc.
  • REKLAMA
  • #6 1015199
    Dr.Zepsuj
    Poziom 20  
    Ocena: 35
    napisz sam... zakop haslo w jakims pliku tektowym. albo w skrypcie. nie musi byc jawne mozesz na nie zalozyc prosta operacje matematyczna, potem ustawiasz atrybuty i gotowe. haker bez zdobycia kodu zrodlowego bedzie mial cizekie zadanie, zeby bylo smiesznie mozesz uzyc dowolnego slowa ze zrodla i tylko wzkazac ktorego ma uzyc - powodzenia!
  • #7 1015238
    lipek86
    Poziom 21  
    Dr.Zepsuj napisał:
    napisz sam... zakop haslo w jakims pliku tektowym. albo w skrypcie. nie musi byc jawne mozesz na nie zalozyc prosta operacje matematyczna, potem ustawiasz atrybuty i gotowe. haker bez zdobycia kodu zrodlowego bedzie mial cizekie zadanie, zeby bylo smiesznie mozesz uzyc dowolnego slowa ze zrodla i tylko wzkazac ktorego ma uzyc - powodzenia!

A w czym miałbym to npisać ? Ale to raczej odpada bo w programowaniu to zbyt biegły nie jestem :(
  • #8 1016777
    Adam Pyka
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Ja bym spróbował z .htacces (.htpasswd). Z tego co mi wiadomo, to bez bazy danych to raczej nie zrobisz naprawdę dobrego skryptu do ochrony stronki. To jeszcze zależy od tego co na tej stronce umieścisz. Bo jeżeli to ma być proste zabezpieczenie np. przed uczniami w szkole, to wystarczy skrypcik php lub java.

Pozdrawiam,
    Adam Pyka
  • REKLAMA
  • #9 1016824
    lipek86
    Poziom 21  
    Skrypcik Javy (z zaszyfrowanym hasłem) jeden z uczniów "rozwalił" :) Bazy danych w moim przypadku odpadają, bo wiem tylko tyle na ich temat, że są :) Czekam aż jakiś "spryciarz" spróbuje "roztrzaskać" ten w php :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania prostego i bezpiecznego skryptu logowania w PHP, który nie wymaga użycia bazy danych. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie mechanizmu .htaccess z plikiem .htpasswd do ochrony dostępu do folderów lub plików HTML, jednak autor wskazuje na ograniczenia tego podejścia, zwłaszcza gdy celem jest przekierowanie po poprawnym logowaniu. Alternatywnie sugerowano skrypty PHP oparte na plikach tekstowych do przechowywania haseł, co pozwala uniknąć bazy danych, choć wymaga modyfikacji i odpowiedniej konfiguracji. Wskazano również na możliwość ukrycia hasła w pliku tekstowym lub w samym skrypcie z prostą operacją matematyczną dla zwiększenia bezpieczeństwa. Próby użycia skryptów Java zostały odrzucone ze względu na problemy z cache'owaniem plików w przeglądarkach i niską skuteczność zabezpieczeń. Podkreślono, że bez bazy danych trudno jest stworzyć naprawdę solidne zabezpieczenie, ale dla prostych zastosowań, takich jak ochrona przed nieautoryzowanym dostępem w środowisku szkolnym, skrypty PHP lub .htaccess mogą być wystarczające.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA