logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyka: Kluczowe umiejętności i trendy rozwoju w 2023 roku

tel-fan 25 Lis 2004 08:11 12414 9
  • #1 1011458
    tel-fan
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam,
    Od niedawna mam okazje zmagać się z automatyką.

Na praktykach gdzie obecnie jestem mam mozliwość nauki roznych ciekawych rzeczy:
    - sterowniki S7
    - obsługa programow El cad, e Plan , auto cad ..
    - pomiary itd

W związku z tym mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów jaka wiedza jesli chodi o automatyke jest najbardziej wartościowa?
    Jakich automatykow pracodawcy poszukują ?
    W jakim kierunku są tendencje rozwoju?

pozdrawiam
  • #2 1011573
    kk.2000
    Poziom 26  
    Ocena: 90
    Jeśli masz możliwość COKOLWIEK rozwijać w jakiejś fabryce pod względem sterowania PLCakami to rób i się najszybciej nauczysz.

Najbardziej wartościowe jest doświadczenie w tym zawodzie, nawet rozwiązywanie wiecznych problemów. Bo automatyka w przemyśle MUSI działać 24h, bezpiecznie, niezawodnie itd. a problemów nie brakuje.

Ucz się też programowania jeśli masz możliwość, a z czasem staraj się poznać różne podzespoły przetwarzania wielkości fizycznych na sygnały analogowe i cyfrowe i próbuj je wykorzystywać w PLC.

Jeszcze jedno - przemysł nie znosi AMATORSZCZYZNY! Od początku ucz się robić wszystko PORZĄDNIE, bez kompromisów, będziesz miał stałych klientów. To nie jest elektronika domowa, że jak coś nie działa to się gdzieś coś podlutuje i jak działa mniej więcej to zostawia. Tu szanuje się BEZAWARYJNOŚĆ, BEZBŁĘDNOŚĆ, STANDARDY i PRZEPISY.
  • #3 1011639
    tel-fan
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Dziękuje za cenne porady,
    Narazie robie pierwsze kroki w S7..

Gdyby któryś z kolegów miał jeszcze jakieś pomysły to prosze o informacje..

Pozdrawiam
  • #4 1023692
    wojtowa
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Zgadzam się wpełni z moim przedmówcą.
    Żadnej AMATORSZCZYZNY!!! Skutki mogą być kosztowne. Wystrzegaj sie szybkich robótek na wczoraj.
    Każdy nowy projekt lub chociażby drobna przeróbka musi zacząć się od dokumentacji. Jeśli schematy będziesz sam robił, to przyda się znajomość ePlan-a lub podobnego programu. Jeśli dostaniesz gotowe to dokładnie przeanalizuj. Następnie zaznajomienie się z procesem, analiza i przygotowanie dokumentacji programowej w postaci grafów, tablicy stanów automatu lub czegoś podobnego. Radzę dobrze przemyśleć konfigurację i sposób sterowania przed przystąpieniem do programowania PLC.
  • #6 1027964
    Xitami
    Poziom 29  
    Ocena: 31
    Doświadczenie? owszem ale jako uzupełnienie książkowej wiedzy, nie odwrotnie!
    Wiesz jest mnóstwo producentów którzy chętnie przyślą Ci katalogi, są też czasopisma, śledzenie nowości oraz możliwość zobaczenia jak to robią różni producenci też jest bardzo kształcące.
    Nie jestem automatykiem, więc polecam to co mam - dobre na początek - Electronics Express papierowy miesięcznik, przysyłają mi to od lat.
  • #7 1029916
    citygd
    Poziom 12  
    Apropo takiego "filozoficznego" tematu chciałbym zwrócić uwagę, że w dzisiejszych czasach automatyka przestaje zawracać sobie głowę regulacją i sterowaniem na tym najniższym poziomie i zwraca się ku sterowaniu długoterminowemu.
    Obliczanie wzmocnień, nastaw regulatorów, sterowaniem rozruchu silników, pomp, itd. staje się problemem mechaników, elektryków itd.
    Automatyka natomiast koncentruje się na ogólnym sterowaniu procesem tak, aby był on optymalny.
    Projektuje się systemy tak, aby np w okresie roku produkcja była jak największa przy jak najmniejszym koszcie, aby cały czas pokrywać zapotrzebowanie na coś, aby zapewniać stałe stężenie czegoś w czymś... :)
    Jest to sterowanie całym systemem, które niejako wymusza pewne parametry dla urządzeń wykonawczych, ale aby urządzenia te parametry spełniały to już nie jest broszka automatyków.

Wspaniałym narzędziem do modelowania takich procesów jest program GAMS. Co prawda licencja na wersję studencką kosztuje ok. 12tyś USD, ale już wersja darmowa pozwala na wykonywanie obliczeń nieosiągalnych dla większości innych programów matematycznych w czasie niesamowicie krótkim.

Pozdrawiam!!
  • #8 1035279
    tomasz256
    Poziom 12  
    hm... moje spostrzeżenia z bycia automatykiem
    podstawa to znajomość technologii tego co masz zrobić.
    dobranie do tego sprzętu i tu trzeba zachować umiarkowany stosunek ceny/niezawodności
    jak będzie za drogie, to mozesz nie sprzedać, bo większość teraz oparta na przetargach
    jak będzie zawodny, to nie zrealizujesz zadania, projekt może nie zostać odebrany, lub stracisz na servisie

Samo programowanie stawiałbym na dalszym miejscu, bo jak wiesz dokładnie jak co ma działać, jaki sprzęt to udźwignie, to program zawsze jakoś się napisze. Od programowania fachowców jest zdecydowanie więcej niż od myślenia technologią i spojrzeniem całościowym. Często mam styczność z ludźmi którzy są świetnymi programistami, ale ni cholery nie potrafią mysleć technologią.
  • #9 1053813
    agaudio
    Poziom 21  
    Ocena: 53
    Jestem na codzień związany z automatyką w hutnictwie z lat 70 /Anglia Francja/.Są to systemy analogowe, na których wychowywaliśmy się i to na owe czasy było rewelacją w porównaniu z aparaturą krajów wschodnich.Zastępuje się to stopniowo najnowszą cyfroniką w leprzym czy gorszym wydaniu zostają tylko puki co elemeny wykonawcze ,które myślę też doczekają się zastepców.Ale niestety do osługi tego trzeba już innych ludzi i tutaj pole do popisu dla kolegi autora brać się ostro do roboty i napewno będziesz potrzebny .
    Pozdrawiam
  • #10 9408881
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji podkreślono, że kluczową umiejętnością w automatyce przemysłowej jest praktyczne doświadczenie w pracy ze sterownikami PLC, zwłaszcza serii Siemens Simatic S7, oraz umiejętność programowania i obsługi narzędzi do dokumentacji takich jak ePlan, AutoCAD czy Elcad. Ważne jest podejście profesjonalne, bez amatorszczyzny, z naciskiem na bezawaryjność, bezpieczeństwo i zgodność ze standardami oraz przepisami. Zaleca się gruntowne poznanie technologii procesu, doboru sprzętu z uwzględnieniem stosunku ceny do niezawodności oraz dokładne planowanie i dokumentowanie projektów przed programowaniem. Automatyka rozwija się w kierunku sterowania długoterminowego i optymalizacji procesów produkcyjnych, a nie tylko regulacji niskopoziomowej. Warto również śledzić literaturę branżową i katalogi producentów, a także poznawać narzędzia do modelowania procesów, np. GAMS. Znajomość technologii i całościowe myślenie o procesie są równie ważne jak umiejętności programistyczne. Wspomniano także o ewolucji systemów analogowych do cyfrowych w przemyśle, co wymaga nowych kompetencji. Dla studentów i początkujących rekomendowane jest zdobywanie wiedzy zarówno teoretycznej, jak i praktycznej, z naciskiem na solidne podstawy i profesjonalizm.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA