Jeśli pracujesz na UR, to opisz jak to wygląda u was? masz swobodny dostęp do urządzeń np. z magazynku części zamiennych? macie do dyspozycji jakieś PG i sterowniki, które możesz wykorzystać w ramach nauki np. na warsztacie? jakieś HMI? Ja mogę opisać jak to wygląda u mnie, jestem pracownikiem UR w zakładzie piwowarskim pracuję już na tym zakładzie coś koło 4 lata, wcześniej pracowałem w dwóch innych zakładach na UR, ale w poprzednich zakładach nie miałem dostępu do niczego, więc tak naprawdę nie miałem okazji do eksperymentowania, a też nie miałem za bardzo pomysłu na siebie, to marnowałem czas siedząc na warsztacie oglądając jakieś głupoty... teraz sprawa wygląda znaczniej inaczej, mam dostęp do dużej ilości urządzeń, falownik, serwo, PLC, przetworniki, czujniki itd. więc wykorzystuje to wszystko w wolnych chwilach, albo nawet w godzinach prywatnych do nauki. W pracy próbuje łapać się różnych modernizacji, albo jak widzę okazję do zmian programowych, aby coś działało lepiej, to zgłaszam się do kierownika, że chce się podjąć zadania w ramach mojego rozwoju, to wszystko pozwala mi uczyć się nowych rzeczy, biorę do domu program i jak tylko znajduje chwilę np. dziecko ma drzemkę, to kombinuje analizuje program jakiejś maszyny. Na początku oczywiście zabawa była z symulatorem PLC plus jakieś FactoryIO, ale szybko traciłem motywację jak była to nauka tylko taka dla siebie bez wdrażania czegoś w "życie". Jeśli chodzi o szkolenia to odbyłem dwa szkolenia jedno w ENCOM "diagnostyka s7-300" oraz podstawowy kurs programowania S7-300 w INTEXIE, wszystko w simatic manager, ogólnie oceniam, że takie szkolenia są całkiem przydatne, a już na pewno materiały, które się dostaje po szkoleniach, bo można wrócić do nich jak ma się z czymś problem, ale no nie oszukujemy siebie, w 4/5 dni nikt nie nauczy się programowania czy nawet diagnostyki sterowników PLC, potem podłączając się na zakładzie jak widzisz programy, to niestety większości są to programy dość mocno rozbudowane, a na szkoleniach bazują na prostych programach pisane wszystkie w jednym głównym bloku OB1, albo ja po prostu trafiałem na takie szkolenie... niby szkolenie podstawowe, ale jednak chciałoby się czegoś więcej. Jeśli chcesz, mogę takie materiały ze szkoleń tobie zeskanować i podesłać na maila, mam jeszcze od bardziej doświadczonych kolegów materiały z TIA portal SCL, to też może coś znajdziesz tam dla siebie i symulatory robię w hmi w ramach ćwiczeń wraz z materiałami jak co ma działać.