logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak efektywnie uczyć się automatyki i robotyki? Kursy i alternatywy.

PATRO09 25 Gru 2023 20:35 1818 14
  • #1 20876143
    PATRO09
    Poziom 3  
    Cześć. Skąd mogę zdobywać wiedzę z zakresu automatyki, robotyki? Bardzo zależy mi na nauce wszystkiego co związane z automatyka. Kupiłem kilka kursów, ale swoje to kosztuje...
  • #2 20876520
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Ocena: 244
    Skąd? Tak, jak w większości profesji. Na początek ze szkoły: branżowej, technikum lub wyższej. Potem staż, czyli praktyczna weryfikacja (czasem demoralizacja) i uzupełnienie wiedzy i umiejętności ze szkół. Po tym stajesz się kandydatem na człowieka. Wcześniej jesteś biologiczną pomyłką z przerośniętym ego. Wypowiedź na podstawie własnego doświadczenia.

Krzysztof Podstawa
  • #3 20896702
    RottinG
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Książki czy też wykształcenie to podstawa, ale zarazem nie jest to aż tak konieczne. Papier jest ważny, ale wiem po sobie oraz po młodych którzy przychodzą do pracy, że to nie zawsze starcza, wręcz nigdy ;). Najważniejsza jest praktyka, doświadczenie, czerpanie od starszych, nawet jak to ludzie bez mgr w papierach. Młody zawsze jest na straconej pozycji, bo myśli, że wszystko wie, oczywiście zależy to od specyfikacji pracy, ale często spotykałem się z sytuacją, że mechanik z 15 letnim stażem lepiej sobie radzi na Utrzymaniu Ruchu niż świeży Pan magister. Ba nawet są ludzie , którzy lubią gasić takich świeżaków. No i niestety wiedza kosztuje, chcesz się rozwijać to trzeba kasę wydać i samemu dużo samemu się angażować.
  • #4 20898755
    and_rog
    Poziom 23  
    Ocena: 149
    Zakładam, ze jesteś w szkole średniej. Jeśli tak, to kup sterownik PLC (najlepiej: Siemens S7-1200), poprogramuj. Podłącz do sterownika LM35, skalibruj, zmierz temperaturę. Zainstaluj EBPro, uruchom w trybie symulacji (legalne i darmowe), wyświetl wartości z PLC na ekranie.... Po prostu kombinuj. Samo nie przyjdzie, nie patrz też na kolegów, mało jest osób, którym zależy aby coś umieć.
  • #5 20907917
    PATRO09
    Poziom 3  
    Nie jestem uczniem szkoły średniej. Jestem zaocznym studentem mechatroniki. Pracuję na UR w AKP.
  • #6 20912344
    kpodstawa
    Poziom 33  
    To wreszcie dowiedzieliśmy się kim jesteś.

Usystematyzowaną wiedzę powinna dać Tobie szkoła, na której obecnie kształcisz się. Trzeba na to cierpliwości i świadomości, że jest to nauka niestacjonarna. Z tego powodu trzeba pracować z materiałami ze szkoły, godząc to z pracą zawodową. Zakładając, że Twoja uczelnia daje edukację dobrej jakości.

Z mojego doświadczenia wiem, że studia mogą nie dać wiedzy i umiejętności w obszarze praktyki - umownie nazwijmy to "monterskiej". Tutaj może wyuczy Ciebie Twój pracodawca, jeżeli będzie Mu na tym zależało (inwestowanie w pracownika) i jeżeli Ty też będziesz tego chciał.

Jeżeli czujesz jakiś niedosyt, to możesz dokształcać się na KKZ, najlepiej darmowym. Tylko że to też jest kształcenie niestacjonarne - weekendowe. Czyli także potrzeba cierpliwości i może być trudne trzymanie dwu srok za ogony.

Na dowód, że KKZ to jest dobre rozwiązanie, podam przykład ode mnie. Właśnie za dwa dni mam egzamin ELM.01. W mojej grupie jest trzech świeżych absolwentów technikum informatycznego, którzy pracują w zawodzie. Jest jeden stacjonarny student automatyki na AGH, który nie chce być tylko teoretykiem. Widziałem, że jako młodzi ludzie poświęcili coś z beztroskiego życia, aby budować kapitał na rynek pracy. Dobrze to o Nich świadczy. Jest też dzieciaty inżynier automatyk z UR, który poszerza wiedzę i umiejętności. Zrobił wcześniej kursy na elektryka.

Ja sam też zrobiłem kiedyś G1 E i ELE.02. Wprawdzie nie pracuję jako elektryk lub automatyk, ale wiedza i umiejętności (szczególnie te "monterskie") bardzo mi się przydały na produkcji w średnim montażu elektromechanicznym. Pracodawca mnie szkolił w trybie "mistrz-uczeń" - stary wyga-elektryk dał mi w kość, ale dobrze nauczył. Pracodawcy podałem siebie na tacy jako "gotowca" i pracę dostałem, a następnie utrzymałem.

Jak widzisz uczyłem się głównie przez instytucje edukacyjne i dla mnie jest to skuteczne (ocena subiektywna). Zatem, jak jest motywacja, to "ścieżki" szkolenia się znajdzie.

Krzysztof Podstawa
  • #7 20914634
    PATRO09
    Poziom 3  
    Jestem osobą, której naprawdę ogromnie zależy na tym, aby być bardzo dobrym w swoim fachu. Pieniądze dla mnie nie są ważne. Najważniejsze są dla mnie wiedza i umiejętności. Wolę robić za najniższą, a nawet płacić za naukę u kogoś kto zna się naprawdę na automatyce. Myślałem nad kursami w Gliwicach- Intex?
  • #8 20918893
    kpodstawa
    Poziom 33  
    Obawiam się, że nie bierzesz pod uwagę ważnego składnika - czasu. Wiedza i umiejętności nie wchodzą do organizmu tak, jak dane na nośnik pamięci. To jest proces, którego nie przyspieszysz pieniędzmi.

W procesie kształcenia potrzebne są m.in. własne i cudze błędy, a stąd nauczenie się ich diagnozy (i autodiagnozy), po czym naprawy.

Według mojej opinii, popartej praktyką własną, edukacja jest procesem silnie uwarunkowanym społecznie - stąd m.in. wspomniany czas, którym jesteś w stanie gospodarować tylko po części - reszta zależy od relacji z innymi ludźmi.

Oczywiście, możesz nie zgodzić się z moimi poglądami, ponieważ masz wolność myślenia i postępowania. Z mojej strony, już nie mam czegoś więcej do dodania i wyłączam się z tego wątku.

Krzysztof Podstawa
  • #9 20919079
    Rariusz
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 126
    Witam,

Ja, jak zaczynałem naukę PLC to pobrałem oprogramowanie do sterowników (przekaźników) programowalnych
    NEED firmy Relpol oraz oprogramowanie LOGO. Pobrałem dokumentacje i podręczniki i tak się uczyłem.
    Tak też polecam.

Pozdrawiam,
  • #10 21090519
    Gracjanautomatyk
    Poziom 7  
    Jeśli pracujesz na UR, to opisz jak to wygląda u was? masz swobodny dostęp do urządzeń np. z magazynku części zamiennych? macie do dyspozycji jakieś PG i sterowniki, które możesz wykorzystać w ramach nauki np. na warsztacie? jakieś HMI? Ja mogę opisać jak to wygląda u mnie, jestem pracownikiem UR w zakładzie piwowarskim pracuję już na tym zakładzie coś koło 4 lata, wcześniej pracowałem w dwóch innych zakładach na UR, ale w poprzednich zakładach nie miałem dostępu do niczego, więc tak naprawdę nie miałem okazji do eksperymentowania, a też nie miałem za bardzo pomysłu na siebie, to marnowałem czas siedząc na warsztacie oglądając jakieś głupoty... teraz sprawa wygląda znaczniej inaczej, mam dostęp do dużej ilości urządzeń, falownik, serwo, PLC, przetworniki, czujniki itd. więc wykorzystuje to wszystko w wolnych chwilach, albo nawet w godzinach prywatnych do nauki. W pracy próbuje łapać się różnych modernizacji, albo jak widzę okazję do zmian programowych, aby coś działało lepiej, to zgłaszam się do kierownika, że chce się podjąć zadania w ramach mojego rozwoju, to wszystko pozwala mi uczyć się nowych rzeczy, biorę do domu program i jak tylko znajduje chwilę np. dziecko ma drzemkę, to kombinuje analizuje program jakiejś maszyny. Na początku oczywiście zabawa była z symulatorem PLC plus jakieś FactoryIO, ale szybko traciłem motywację jak była to nauka tylko taka dla siebie bez wdrażania czegoś w "życie". Jeśli chodzi o szkolenia to odbyłem dwa szkolenia jedno w ENCOM "diagnostyka s7-300" oraz podstawowy kurs programowania S7-300 w INTEXIE, wszystko w simatic manager, ogólnie oceniam, że takie szkolenia są całkiem przydatne, a już na pewno materiały, które się dostaje po szkoleniach, bo można wrócić do nich jak ma się z czymś problem, ale no nie oszukujemy siebie, w 4/5 dni nikt nie nauczy się programowania czy nawet diagnostyki sterowników PLC, potem podłączając się na zakładzie jak widzisz programy, to niestety większości są to programy dość mocno rozbudowane, a na szkoleniach bazują na prostych programach pisane wszystkie w jednym głównym bloku OB1, albo ja po prostu trafiałem na takie szkolenie... niby szkolenie podstawowe, ale jednak chciałoby się czegoś więcej. Jeśli chcesz, mogę takie materiały ze szkoleń tobie zeskanować i podesłać na maila, mam jeszcze od bardziej doświadczonych kolegów materiały z TIA portal SCL, to też może coś znajdziesz tam dla siebie i symulatory robię w hmi w ramach ćwiczeń wraz z materiałami jak co ma działać.
  • #11 21090635
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Ocena: 840
    Ja na studiach miałem automatykę przez dwa lata i niestety nie nadążałem z opanowaniem teorii (aspektu czysto matematycznego) tej dziedziny.
    Nikt z kolegów i koleżanek (w tamtych czasach mieliśmy dwie dziewczyny na roku) także nie błyskał wiedzą w tej dziedzinie.
    Wniosek nasuwa się taki że 2 lata i 4 godziny zajęć tygodniowo na studiach to za mało aby się swobodnie poruszać teoretycznie w tej dziedzinie.
    Na zaocznych nawet ukierunkowanych chyba dużo więcej godzin nie ma.
    Moim zdaniem kursy to nie jest optymalny pomysł.
    Jakieś zbiory zadań bym szukał i wypożyczył.
    Zadań trzeba rozwiązać kilka tysięcy i w trakcie tego wyjdą braki z matematyki, co będzie wymagało uzupełnienia.
    Dopiero z takimi umiejętnościami uzupełniał bym wiedzę z dziedzin powiązanych.
  • #12 21479241
    parkpixel1
    Poziom 2  
    Cześć, mam pytanie, bo od jakiegoś czasu interesuję się automatyką, ale nie mam pojęcia, jak zacząć naukę w tej dziedzinie. Jest tego tyle, że trochę mnie to przytłacza. Chciałbym ogarnąć podstawy PLC, jakieś sterowniki, ale nie wiem, czy od razu rzucać się na głęboką wodę. Może ktoś coś doradzi, od czego najlepiej zacząć i na co zwrócić uwagę na początek?.
  • #13 21479715
    Rariusz
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 126
    Witam,

pobierz codesys i zacznij naukę programowania.

Pozdrawiam,
  • #14 21519701
    volvogets
    Poziom 2  
    Jeśli dopiero zaczynasz, to dobrze jest najpierw ogarnąć podstawy elektryki i elektroniki, bo bez tego ciężko będzie zrozumieć bardziej zaawansowane tematy. Potem warto przejść do sterowników PLC, np. Siemens albo Allen-Bradley, bo są popularne w przemyśle. Możesz pobawić się symulatorami, jak TIA Portal, żeby zobaczyć, jak to działa. Dobrze jest też uczyć się programowania w językach drabinkowych (Ladder), bo to jest dosyć często używane. Jak chcesz coś konkretnego do nauki, to warto zajrzeć tutaj: https://pidlaboratory.com/pl/kursy/ – mają tam różne kursy z automatyki, może akurat coś się przyda. Najważniejsze to po prostu zacząć i działać, a z czasem wszystko stanie się bardziej zrozumiałe.
  • #15 21520409
    Staszek_Staszek
    Poziom 34  
    Ocena: 840
    A jak z podstawami teoretycznymi?
    Jak z matematyką?
    Może trzeba uzupełnić wiedzę przed programowaniem?
    W sieci dostępne są zbiory zadań z rozwiązaniami, np. tu:
    https://www.dbc.wroc.pl/dlibra/publication/17...ontent?ref=L2NvbGxlY3Rpb25kZXNjcmlwdGlvbi8yNQ
    Teraz są dobre czasy dla tych co chcą się coś nauczyć.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy efektywnych metod nauki automatyki i robotyki, zwłaszcza dla osób pracujących lub studiujących zaocznie. Podkreślono, że podstawą jest wykształcenie formalne (szkoła branżowa, technikum, studia), ale kluczowa jest praktyka i doświadczenie zdobywane w pracy, np. na stanowisku Utrzymania Ruchu (UR). Zalecane jest samodzielne eksperymentowanie z urządzeniami, takimi jak sterowniki PLC, czujniki (np. LM35), falowniki, serwonapędy i HMI, oraz korzystanie z oprogramowania symulacyjnego (np. EBPro, Codesys, TIA Portal). Wskazano na konieczność opanowania podstaw elektryki, elektroniki i matematyki, a także rozwiązywania dużej liczby zadań praktycznych. Kursy płatne mogą być pomocne, ale ważniejsza jest systematyczna nauka i praktyka, a także cierpliwość i czas na przyswojenie wiedzy. Polecano także darmowe kursy kwalifikacyjne (KKZ) oraz materiały online, w tym zbiory zadań i dokumentacje techniczne. Wskazano, że rozwój w automatyce wymaga zaangażowania, samodzielności i korzystania z doświadczenia bardziej doświadczonych specjalistów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA