logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Maksymalna prędkość internetu z Netii po przedłużeniu umowy - parametry linii

mrdiakon 18 Sie 2011 14:28 2196 11
  • #1 9837140
    mrdiakon
    Poziom 2  
    Witam.

Przedłużyłem ostatnio umowę z Netią i chciałem zapytać, jaką prędkość mogę uzyskać z poniższych parametrów:

Pozdrawiam,
    Paweł
  • #2 9837351
    terrade
    Poziom 36  
    Ocena: 7
    Parametry niewiarygodne, typowanie nie ma sensu. Prawie nie ma szans byś miał takie tłumienie w obie strony, dodatkowo przewidywana maksymalna synchronizacja jest bez sensu (powinno być o wiele więcej w obie strony, na upstream to na 100% duży błąd).
  • #3 9838458
    Grzesiek14
    Poziom 11  
    Podepnę się, bo nie ma sensu zakładania identycznego tematu.

Również skusili mnie na no limits, konsultantka stwierdziła, że aktywują mi 10Mb. Moje parametry są następujące

Pierwszy zrzut z Netia Spot, drugi z TP Linka TD-8840. Trzeba tu jeszcze raz zaznaczyć, że jest różnica, niewielka ale jest. Po naczytaniu się większości postów na ten temat stwierdziłem, że 10Mb jest możliwe, pytanie czy tylko tyle. Nie wiem w końcu jak to jest, oni odgórnie wysyłają dyspozycje - np na owe 10 Mb? Pytam się w kontekście czy mimo tego co mi powiedziano próbują wycisnąć więcej? Choćby próby z większą synchronizacją? Szczerze to zrzera mnie ciekawość bo parametry nie najgorsze, a sąsiad uparcie twierdzi, że w naszej miejscowości max to 2Mb. Powinni aktywować 1 Września ale czy mogę liczyć na wcześniejszą niespodziankę? Bo po przejściu z TP internet miałem wcześniej niż zapowiadali
  • #4 9838577
    starepc.pl
    Poziom 24  
    Ocena: 32
    Synchronizować może zacząć się z 2-3 dni wcześniej z wyższą prędkością, ale szybszego neta będziesz miał od dnia obowiązywania umowy.

Pozdrawiam
  • #5 9838845
    Grzesiek14
    Poziom 11  
    Tak właśnie podejrzewałem a jak z prędkością, 10Mb to wszystko na co mogę liczyć? Swoją drogą jak będzie 6Mb ti mimo wszystko będę usatysfakcjonowany no ale wiadomo - człowiek jest z natury zachłanny :)
  • #6 9838846
    ajanek9
    Poziom 29  
    Ocena: 53
    Cytat:
    Parametry niewiarygodne

I z tym się zgadzam, no chyba że kolega mieszka naprawdę bardzo blisko centrali, bo 5 dB tłumienia można spotkać na porcie na centrali, zazwyczaj to 2-3 dB.
    Dziwi mnie jednak maksymalna prędkość linii, u jednego z kolegów to wartość 19,85 a u drugiego 19,81 Mb/s. Różnica w tłumieniu znaczna, więc albo to maksymalne możliwości centrali albo maksymalne routera.
    Nawet taki livebox 1.1 (na którego większość narzeka) na centrali TP zapnie się na ponad 24 Mb/s, ale może to LLU Netii i po prostu tyle wychodzi z centrali.
    Cytat:
    Również skusili mnie na no limits, konsultantka stwierdziła, że aktywują mi 10Mb

W reklamie było, że jaki drut taki internet, rozumiem to jako maksymalna przepustowość linii tzn. jeśli 20 Mb/s da radę do południa, a po południu parametry linii pogorszą się i będzie tylko 16 Mb/s, ale rano będzie np. 19 Mb/s. Tak to rozumiem, niestety ty piszesz co innego, że będziesz miał uruchomioną opcję 10 Mb/s, ale jeśli jest inaczej to uważam to za nabijanie w butelkę.
    A może ktoś wyjaśni jak wygląda oferta "no limits" i poznamy wszystkie za i przeciw.
  • #7 9838908
    Grzesiek14
    Poziom 11  
    No cóż, postaram się dostarczyć potrzebnych feedbacków dla potomności. Ogólnie przeglądając elektrodę to z no limits same jaja po prostu. Byłoby miło gdyby nie nabili mnie w butelkę. Z drugiej strony oni odczytują to z skanderka czy podobnego bardziej zaawansowanego narzędzia i zapewne proponują na tej zasadzie. Z drugiej strony ktoś ma tłumienie 40dB i więcej i potrafią wciskać znany kit do 20Mb. Tyle opinii o no limits ile konsultantów na infolinii. Postaram się na moim przykładzie opisać ewentualną przygodę z no limits jak już będą mieli włączać tego 1 Września
  • #8 9839071
    mrdiakon
    Poziom 2  
    Mam jeszcze na stanie poprzedni router Linksys AG241.
    Podłączyłem go i otrzymałem takie parametry:

DSL Status: Up
    DSL Modulation Mode: ADSL2+
    DSL Path Mode: INTERLEAVED
    Downstream Rate: 2490 Kbps
    Upstream Rate: 317 Kbps
    Downstream Margin: 31 db
    Upstream Margin: 34 db
    Downstream Line Attenuation: 7
    Upstream Line Attenuation: 2

A jeżeli chodzi o odległość od centrali, to rzeczywiście jest dość blisko, jakieś 200-300m.
  • #9 9839129
    krzych66
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Przy takim tłumieniu możesz mieć max prędkość w ofercie.
  • #10 9840675
    terrade
    Poziom 36  
    Ocena: 7
    mrdiakon napisał:
    A jeżeli chodzi o odległość od centrali, to rzeczywiście jest dość blisko, jakieś 200-300m.
    No to masz problem, że nie masz LLU. Możesz więc liczyć na zaledwie 20 Mb/s (zamiast na np. 22 Mb/s). Choć nie zdziw się jeśli będzie mniej, bywają różne przypadki i router może mieć znaczenie (w tym np. widząc sytuację gorzej niż jest naprawdę może wynegocjować mniej niż powinien). Stabilność to inna sprawa.

krzych66 napisał:
    Przy takim tłumieniu możesz mieć max prędkość w ofercie.
    Przy Netii No Limits (LLU lub CU) to już nie takie proste, bo tam nie ma maxa, w teorii to 24 Mb/s, a w praktyce nie widziałem więcej niż 23 Mb/s (no ale mało kto mieszkający 10 m od centrali wkleja parametry).
    EDIT: doprecyzowuję, że piszę o prędkości, a nie o synchronizacji (synchronizację widziałem 27120, ale zapasem Marginu, więc da się uzyskać wyraźnie więcej np. przy niestosowanym i słusznie Target Margin 3dB).
  • #11 9842513
    ajanek9
    Poziom 29  
    Ocena: 53
    Cytat:
    Przy Netii No Limits (LLU lub CU) to już nie takie proste, bo tam nie ma maxa, w teorii to 24 Mb/s, a w praktyce nie widziałem więcej niż 23 Mb/s (no ale mało kto mieszkający 10 m od centrali wkleja parametry).

Z centrali w TP przy opcji 20 Mb/s wypuszczane jest w granicach 24,5 Mb/s, co przy dobrej linii i bardzo małym tłumieniu powinno pozwolić na transfer w granicach 20 Mb/s. Jednak im tłumienie większe tym transfer mniejszy i tak jak opisuje kolega terrade, że tylko szczęściarze mogą pochwalić takimi wartościami, ale nie chwalą się, bo nie narzekają. Net śmiga i wszystko jest w porządku.
    "mrdiakon" możesz zamówić na próbę opcję 20 Mb/s, popróbujesz i zobaczysz, ale zastrzeż, że jeśli nie da rady to zgadzasz się na migrację do 10 Mb/s.
  • #12 9843452
    mrdiakon
    Poziom 2  
    Postanowiłem wkleić swoje parametry z tego względu, ze konsultant powiedział, że mogę liczyć jedynie na 2Mb, ale przeglądając wątki na forum chciałem się upewnić, czy da się wyciągnąć coś więcej. Teraz po uzyskaniu odpowiedzi mam podstawy, żeby starać się o zwiększenie przepustowości.
    Dzięki za porady.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przedłużył umowę z Netią i pyta o maksymalną prędkość internetu na podstawie parametrów linii. Odpowiedzi wskazują, że parametry mogą być niewiarygodne, a przewidywana synchronizacja nie zawsze odzwierciedla rzeczywiste możliwości. Użytkownicy dzielą się swoimi doświadczeniami, sugerując, że przy niskim tłumieniu (np. 7 dB) możliwe są prędkości bliskie maksymalnym wartościom oferty, jednak wiele zależy od jakości linii i routera. W przypadku opcji "no limits" prędkości mogą sięgać 24 Mb/s, ale w praktyce często są niższe. Użytkownicy podkreślają, że warto sprawdzić rzeczywiste możliwości przed podjęciem decyzji o migracji do wyższej prędkości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA