logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Maksymalna prędkość internetu Netia No limits przy moich parametrach linii?

badyl6661 19 Sty 2012 22:41 1183 9
  • #1 10421423
    badyl6661
    Poziom 2  
    Mam internet w Netii, w promocji "No limits", gdzie po podpisaniu umowy mieli włączyć 6Mb/s. Dwa tygodnie później kiedy prędkość nie zmieniła się z wcześniejszej 1Mb/s napisali mi, że max prędkość to 4Mb/s i włączą ją w ciągu tygodnia, a tydzień później znów stwierdzili inną prędkość tym razem 2Mb/s. Po kolejnym tygodniu czekania prędkość się nie zmieniła, więc napisałem ponownie i dostałem informację, że nie mogą zmienić prędkości z 1Mb/s, ponieważ to maksimum mojej linii.
    Takie parametry pokazuje ruter:
    SNR Margin: 16.6 dB Downstream / 18.0 dB Upstream
    Attenuation: 51.0 dB Downstream / 25.5 dB Upstream
    Output Power: 18.2 dBm Downstream / 12.3 dBm Upstream
    Attainable Rate: 3232 Kbps Downstream / 768 Kbps Upstream

Osoba mieszkająca ok.100m ode mnie ma prawie identyczne parametry i podpisując identyczną umowę dwa dni przede mną ma włączoną prędkość 6Mb/s. Co prawda rzadko przy pobieraniu osiąga tą prędkość, ale czy u mnie przy takich parametrach też może być taka prędkość lub chociaż 4Mb/s? I czy można coś zrobić, aby poprawić te parametry?
  • #2 10422039
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    dziwne jes tlumienie 51dB - graniczne-za daleko od centrali ale... nie wykluczam problemu linni-zglos usterke -i bedzie wiadomo co jest
  • #3 10422446
    badyl6661
    Poziom 2  
    Wysokie tłumienie już sam zgłaszałem jakiś czas temu, ponieważ zauważyłem, że 100m dalej wynosi ono 38dB, ale stwierdzili, że z linią wszystko jest ok. czy może być to spowodowane jakimiś problemami z połączeniem między gniazdkiem, a ruterem, ponieważ kable są już dość stare i nie jestem w 100% pewien, czy nie są nigdzie uszkodzone?
  • #4 10423675
    terrade
    Poziom 36  
    Ocena: 7
    Zatem sprawdź kable (ale też gniazdko, inny router oraz szczególnie filtr, który nieprawidłowo podłączony - do telefonu zamiast do gniazdka - może sztucznie zawyżyć tłumienie). Rozbieżność tłumienia 51/25.5 jest niezbyt normalna np.40/25.5 byłoby rozsądniejsze.

Prędkość 6 Mb/s to Neostrada. Wygląda, że masz Neostradę sprzedaną przez Netię. Zapewne Netia zamówiła 6 Mb/s w TP (stosowną do "twojego" tłumienia, które w checku TP pewnie wygląda na np.40 dB), a TP odmówiła z braku możliwości technicznych lub były problemy w chwili uruchomienia. Te parametry, które wkleiłeś pozwalają na 2 Mb/s (niekoniecznie stabilne), opcja "do 6 Mb/s" tylko przy niesamowitej stabilności linii i akceptacji, że będzie pewnie ~3072/640.
  • #5 11414833
    wwojteko
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!

Nie będę zakładał nowego tematu.
    U mnie problem polega na tym, że mam umowę na 6MB ale niestety nie osiągam więcej niż 3MB. A co ciekawe teraz zadzwonili do mnie z przedłużeniem umowy na prędkość 10MB i Pan z Orangostrady twierdzi, że specyfikacja łącza pozawala na 10MB... Więc moje pytanie czy na moim łączu można wycisnąć coś więcej?
    Dodaję załącznik ze statystyk ADSL routera TP-LINK 8910g.

Maksymalna prędkość internetu Netia No limits przy moich parametrach linii?
  • #6 11414887
    krzych66
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Nie można,tłumienie zbyt wielkie to co masz to i tak dużo.
  • #7 11415120
    wwojteko
    Poziom 11  
    To, który parametr o tym świadczy?
    Co jeszcze można odczytać z tych statystyk?

Da się to jakoś zmniejszyć te tłumienie?
  • #8 11416529
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 372
    Parametr 'attenuation'. Jeżeli jesteś dociekliwy to wrzuć do wikipedii i miłej lektury :D
    Ogólnie - jest to "opór" konkretnej linii dla sygnału wielkiej częstotliwości. Zależy wprost proporcjonalnie od długości linii. W twoim przypadku jest to 60dB czyli ok. 6km kabla o średnicy żyły 0,6-0,8mm. Uzyskana przez ciebie prędkość synchronizacji i odstęp od szumu są jak najbardziej prawidłowe dla tych warunków.
  • #9 11417085
    wwojteko
    Poziom 11  
    Czyli na takiej odległości od centralki czy co tam na końcu tego kabala jest nie ma szans na szybszy internet?
    Pan na infolinii orangostrady twierdził (przynajmniej kiedyś), że będą wymieniane moduły kart w centralkach, tylko ciekawe czy na takiej odległości jest szansa, że one coś poprawią...

Dzięki za info
  • #10 11417137
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 372
    Pewnie, że poprawią - ale tobie to jedynie stabilność. W zastosowanej technologii nie da się nic więcej zrobić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z prędkością internetu w Netii w promocji "No limits", gdzie początkowo obiecano mu 6 Mb/s, a ostatecznie przyznano maksymalnie 1 Mb/s. Parametry linii, takie jak tłumienie (51 dB) i SNR Margin (16.6 dB), sugerują, że użytkownik jest zbyt daleko od centrali, co ogranicza prędkość. Inny użytkownik z podobnymi parametrami osiąga 6 Mb/s, co rodzi pytania o jakość linii i ewentualne problemy z połączeniem. Wskazano na możliwość sprawdzenia kabli oraz filtrów, które mogą wpływać na tłumienie sygnału. W dyskusji podkreślono, że przy obecnych parametrach nie ma szans na wyższe prędkości, a ewentualne zmiany w centrali mogą jedynie poprawić stabilność połączenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA