logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór układu kompensacji mocy biernej dla generatora 24/27/38 kW

adriano23 19 Sie 2011 20:42 3691 4
REKLAMA
  • #1 9841925
    adriano23
    Poziom 10  
    Witam,
    Panowie mam następujący problem. Muszę zainstalować układ do kompensacji mocy biernej generatora asynchronicznego trójbiegowego o mocach 24/27/38 kW. Na poszczególnych biegach znamionowy współczynnik mocy wynosi 0,72/0,87/0,92.
    Przy obliczaniu wielkości baterii ze wzoru Q=P(tgfi - tgfi + 0,1) należy brać pod uwagę bieg o najgorszym współczynniku mocy, ale czy uwzględniać też zmiany współczynnika mocy w zależności od obciążenia? Czyli dla cos(fi)zn=0,72 przy biegu jałowym będzie wynosił ok. 0,2. To jedna z rzeczy, którą chciałbym skonsultować. Druga to z kolei dobór odpowiedniej ilości stopni baterii i poszczególnych pojemności. Jeżeli ktoś byłby w stanie pomóc byłbym wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #2 9842079
    Dido230
    Poziom 22  
    Ocena: 97
    W urządzeniu nie najnowszym zastrzegam z którym miałem do czynienia jest sterownik który steruje załączaniem styczników z kondensatorami, stopni było chyba 8. Sterownik widział odciążenie przez zamontowany przekładnik prądowy, odczytywał, wyświetlał aktualny współczynnik i odpowiednio do potrzeb załączał styczniki. Styczniki były specjalne do współpracy z obciążeniem o reaktancji pojemnościowej do tego oczywiscie moduły rezystorów rozladowujących.
    Układ kompensacji musi reagować na zmiany obciążenia kompensacja to niwelowanie mocy biernej indukcyjnej mocą bierną pojemnosciową i zależy nam na ich zrównoważeniu.
    Jeśli zmiany obciążenia są przewidywalne można je wziąść pod uwagę i uprościć urządzenie i przelicznik. Różnice między obciążonym a nie obciążonym urządzeniem jeśli chodzi o ten typ strat mocy szczególnie nie lubiany przez dostawców ze względu na straty przesyłu są znaczne a kary przy wielkich mocach spore.
  • REKLAMA
  • #3 9842118
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    Polecam stronę http://www.twelvee.com.pl/
    Jest tam program pozwalający dobrać nastawy regulatora baterii kondensatorów.
  • REKLAMA
  • #4 9843285
    adriano23
    Poziom 10  
    Program na stronie Tweelve widziałem, ale zastanawiam się nad poprawnością doboru. Jego obsługa nie jest do końca intuicyjna i nie do końca jestem przekonany czy taki dobór będzie prawidłowy do silnika trójbiegowego jaki chcę zastosować.
  • #5 11333419
    Misio_Bar
    Poziom 2  
    W układach napędowych w zasadzie wolno stosować wyłącznie kompensacje statyczna dla najwyższego z osiąganych współczynników mocy. Taka kompensacja zabezpiecza układ przed przekompensowaniem ponieważ baterie kondensatorów maja dozą zwlokę w działaniu i łatwo tu o przekompensowanie całego układu
REKLAMA