logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alpine MRV-1005 - spalone końcówki, dioda świeci, brak dźwięku, naprawa?

DriverFun 21 Sie 2011 19:52 3627 5
REKLAMA
  • #1 9848225
    DriverFun
    Poziom 2  
    Witam jest to mój pierwszy temat więc jeśli dałem w złe miejsce to przepraszam .
    Dziś udało mi się niestety spalić wzmacniacz jak w temacie :(
    Grał długo i głośno aż zadymił i już nie zagrał . Dioda świeci na zielono ale dźwięku niet . Rozkręciłem więc cyknąłem fotki i może ktoś będzie wiedział czy jest możliwość naprawy jaki był by ewentualny koszt
    Pozdrawiam Łukasz

Alpine MRV-1005 - spalone końcówki, dioda świeci, brak dźwięku, naprawa? Alpine MRV-1005 - spalone końcówki, dioda świeci, brak dźwięku, naprawa? Alpine MRV-1005 - spalone końcówki, dioda świeci, brak dźwięku, naprawa?
  • REKLAMA
  • #2 9848956
    arturo7711
    Poziom 21  
    Ocena: 34
    Już na pierwszym zdjęciu i drugim ładnie widać co spaliłeś. Swoją drogą trzeba mieć zdolności ,żeby taki sprzęt spalić.Może masz jakieś zwarcie na kablach chinch albo jakiś zwarcie na głośnikach. Rozkręć,wyjmij,odczytaj z tranzystorów symbole i w sklepie north sprawdź ile kosztują te tranzystory. Ale znając życie prócz nich poszło coś jeszcze.
  • REKLAMA
  • #3 9849030
    DriverFun
    Poziom 2  
    Myślałem że ma jakieś zabezpieczenie przeciw przegrzaniu a napędzał jbl gt5-10
    parę razy szedł kawałek B-Legit - Stickem no i się zagrzał strasznie .
    Czyli te tranzystorki ok jutro sprawdzę
  • REKLAMA
  • #4 9851743
    arturo7711
    Poziom 21  
    Zabezpieczenia ma,ale ja tu widzę że jakieś zwarcie musiało nastąpić. Te tranzystory nie powinny być drogie.
  • REKLAMA
  • #5 9851744
    DriverFun
    Poziom 2  
    Więc są to IRFZ44N tyle udało się odczytać . Nie znam się na tym więc sprzęt zaniosę do serwisu i tu pytanie znacie może jakiś dobry i nie drogi zakład ? kolega mówił że na chłodnej w Warszawie jest taki .
    Chyba że ktoś z forum miał by chęć oczywiście odpłatnie przy nim pomajstrować
  • #6 9852470
    arturo7711
    Poziom 21  
    No czyli koszt to około 4 zł za sztukę.I raczej od długiego grania to nie poszło.Sprawdź czy nie masz gdzieś zwarcia. Czyli w pierwszej kolejności głośniki,w drugiej kolejności kable chinch.Bo jak naprawisz sytuacja się powtórzy.Szkoda kasy.
REKLAMA