logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektroniczny podzielnik ciepła - błąd pomiaru ?

skaktus 22 Sie 2011 09:21 7603 3
REKLAMA
  • #1 9849616
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Witam.

Mam do was pytanie. Oszczędzałem na ogrzewaniu jak się dało. Niestety dostałem niebotyczną dopłatę za grzanie - ponad 2000 zł. Według elektronicznych podzielników, wartość zużytej energii wynosi 3800 jednostek licznika. W sumie po tej zimie nabiło tyle, ile przez ostatnie 4 lata...

Podzielniki mam cyfrowe. Czy one co roku zerują się same na nowy sezon czy zliczają ciągle tak jak liczniki prądu czy wody ? Skąd może być tak wielkie nabicie energii ? Oszczędzałem na każdym kroku...

Czy w tej sytuacji można jakoś walczyć o swoje ?
  • REKLAMA
  • #2 9851639
    mektan
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam

a tak z ciekawości, to jakiej firmy masz podzielniki ?
    tez ostatnio otrzymałem odczyty. Ciekaw właśnie jestem, jak to się wszystko nalicza i jak funkcjonuje, czy ktoś tam może sobie naliczyć ile chce? w sumie jak definiować taką jednostkę zużycia ciepła.
  • REKLAMA
  • #3 9852361
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    skaktus napisał:
    Niestety dostałem niebotyczną dopłatę za grzanie - ponad 2000 zł. Według elektronicznych podzielników, wartość zużytej energii wynosi 3800 jednostek licznika. W sumie po tej zimie nabiło tyle, ile przez ostatnie 4 lata...

Nie musisz specjalnie się wysilać z oszczędzaniem.

Wystarczy, że otworzysz na chwilę okno żeby przewietrzyć, a nie zamkniesz kaloryfera- to podzielnik nabija jak wściekły.
  • #4 9940983
    bartek000
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam Na jakiej odległości powinien wisieć ten termometr ?
    I co to jest za płyn w środku?
REKLAMA