logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wysokie koszty ogrzewania w mieszkaniu 47 m2 - czy podzielnik działa prawidłowo?

anka89898928 06 Kwi 2025 21:12 2139 12
REKLAMA
  • #1 21509677
    anka89898928
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam. Dostałam rozliczenie ciepła za poprzedni rok i nie dość, że 3 tysiące pobrane w zaliczkach, to jeszcze drugie tyle, 3365 zł, trzeba dopłacić i razem koszt 6782 zł! Mieszkanie ma 47 m², 4. piętro, szczytowe, a grzejnik był cały czas na niecałe 3 ustawiony. Jest jedna rzecz, która mnie zastanawia. Ktoś kiedyś duży pokój przedzielił ścianką na 2 pokoje, a grzejnik został jeden i przechodzi przez ścianę, i to właśnie na tym podzielniku jest aż 4085 jednostek. A może ten pomiar źle działa? Grzejnik jest żeliwny, 26 żeberek. Ja mieszkam tu niecałe 3 lata i poprzednie rozliczenie też było prawie 3 tysiące dopłaty. Ktoś miał taki przypadek i może wie, co należy zrobić? Pozdrawiam
    AI: Czy możesz podać model lub typ podzielnika ciepła, który jest zainstalowany na grzejniku?
    Techem
    AI: Czy wiesz, jak wygląda izolacja budynku lub czy są inne źródła ogrzewania w mieszkaniu?
    Ocieplone tylko szczytowe ściany, dawno temu na wierzchu blacha, budynek z wielkiej płyty.
  • REKLAMA
  • #2 21509946
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 440
    anka89898928 napisał:
    może wie, co należy zrobić?

Zapłacić!
    3 000 + 3 365 = 6 365 zł
    6 365 : 12 = 30% zł/m-c, przeciętnie.
    Średnia cena tony węgla w Polsce to 1 500 zł/tona.
    Na sezon musiałbyś zgromadzić i spalić 4,25 tony węgla.
    Dom wolnostojący o pow. 220 m² na sezon zużywa 5 ton węgla i 1 tonę drewna.
    Szacunkowy rachunek wskazuje, że gdybyś sam sobie palił węglem, to wydałbyś na ogrzewanie ok. 5 razy mniej!
  • REKLAMA
  • #3 21509966
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6572
    Adam Walko napisał:
    6 365 : 12 = 30% zł/m-c, przeciętnie

30% zł/m-c w porównaniu z czym? Jakieś bzdury. 6365:12 zł/m-c = 530 a nie 30% zł/m-c.
    Adam Walko napisał:
    Szacunkowy rachunek wskazuje, że gdybyś sam sobie palił węglem, to wydałbyś na ogrzewanie ok. 5 razy mniej!

Adam Walko napisał:
    Na sezon musiałbyś zgromadzić i spalić 4,25 tony węgla.

Przecież 4,25 x 1500 = 6375 zł co daje podobny koszt jak u autora a nie
    Adam Walko napisał:
    wydałbyś na ogrzewanie ok. 5 razy mniej!

Matematyka g...e!
  • REKLAMA
  • #4 21509974
    anka89898928
    Poziom 2  
    Panie Adamie, niestety, ale odczyt jednego z grzejników jest bardzo przesadzony. Poza tym inni mają nawet zwroty z zaliczek, więc dlaczego ja mam płacić podwójnie, a ktoś inny ma zwrot? Przecież nie grzeję na full? Tak w ogóle to chodziło mi o poradę, jeśli ktoś miał podobny przypadek, czyli w szczególności przedzielony pokój na dwa, a nie dom 220 m². Wcześniej mieszkałam wiele lat w domu i orientuję się, że za węgiel trzeba płacić...>>21509946 >>21509946 >>21509946 >>21509946
  • #5 21510002
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 440
    anka89898928 napisał:
    nawet zwroty z zaliczek

Złóż oficjalną reklamację na piśmie.
    Wyszczególnij wszystkie argumenty!
  • Pomocny post
    #6 21510152
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2620
    Myślę, że naliczana większa ilość jednostek może być właśnie za sprawą tejże ścianki. Zwłaszcza jak podzielnik znajduje się blisko niej.
    Ścianka zaburza cyrkulację powietrza, a ponadto działa jak dodatkowy reflektor ciepła (promieniowania podczerwonego) i przez to podzielnik może nagrzewać się bardziej, a tym samym naliczać więcej jednostek ciepła.

Ogólnie rzecz biorąc, podzielniki są bardzo niedokładne i moim zdaniem w budownictwie wielorodzinnym nie mają racji bytu.
    W takich budynkach powinien być zainstalowany ciepłomierz w węźle cieplnym i na jego podstawie powinni być rozliczani mieszkańcy wg powierzchni lub kubatury mieszkań.
    To, że ktoś zakręci grzejnik, nie oznacza, że będzie miał w mieszkaniu zimniej i zużyje mniej energii, ponieważ grzeją to mieszkanie sąsiedzi poprzez ściany. Dlatego też indywidualne opomiarowanie nie ma sensu.

W takich blokach, aby ograniczyć sytuacje, ze ktoś ma zbyt gorąco w mieszkaniu i przez całą zimę ma otwarte okna i przez to obciąża sąsiadó kosztami ogrzewania, robi się automatykę pogodową ogrzewania. W węźle cieplnym montuje się ukłąd regulacji wg tzw. krzywej grzewczej, która nie pozwala przegrzewać mieszkań.

Jeżeli chodzi o składanie reklamacji to mogą być problemy, bo prawdopodobnie ktoś postawił tę ściankę bez uzgadniania tego z zarządcą budynku i bez zmian projektu cieplnego tych pomieszczeń.
  • #7 21510440
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1137
    A nie masz tak, że głowica jest po jednej stronie ściany, a większość grzejnika po drugiej?
    U mnie w trochę mniejszym mieszkaniu 42m od 6.01 do 16.03 wyszło 6,7GJ po 89zł, około 600zł to nie zawiera kosztów stałych 163zł chyba za pół roku.
    Mieszkanie narożne, parter. Przy czym zgadzam się z @Plumpi takie "pomiary" pojedynczych mieszkań w blokach to zło.
  • #8 21510503
    anka89898928
    Poziom 2  
    Tak jest jeden grzejnik i jego mniejsza część po jednej stronie ściany, gdzie jest pokrętło. Natomiast podzielnik jest po drugiej stronie tej ściany i jest to większa część grzejnika.

Dodano po 1 [godziny] 54 [minuty]:

Podzielnik znajduje się 26 cm od tej ścianki to raczej blisko.
  • REKLAMA
  • #9 21510655
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1137
    Jest możliwość że ciepło nie dolatywało do głowicy (w takim stopniu jak normalnie, bez ścianki) i grzejnik dłużej (lub mocniej) był ciepły, przez co podzielnik więcej zliczył. Ale z drugiej strony to ciepło i tak zostało w twoim mieszkaniu, więc jest to postawa żebyś za nie zapłaciła.
    Sprawa pod kątem reklamacji raczej trudna, chociaż napisanie wiele nie kosztuje. Zawsze ktoś może powiedzieć że miałaś otwarte okno całą zimę i nie udowodnisz że nie, a urządzenie "pomiarowe" wskazuje na twoją niekorzyść.

Na przyszłość, wrzuć dwa termometry po jednym do pomieszczenia, wcześniej połóż je obok siebie i zobacz czy pokazują podobnie. Potem sprawdź czy w obu pomieszczeniach jest podobna temperatura.
    Większość głowic przy ustawieniu na 3 trzyma 20 stopni, ale zweryfikuj to, zobacz czy jak będzie odczuwalnie ciepło w pomieszczeniu z głowicą, to czy kaloryfer się przymknie i czy czasem wtedy w tym drugim nie będzie za gorąco.

Są głowice z elementem pomiarowym na długiej rurce, są elektroniczne, może przeniesienie pomiaru do pomieszczenia gdzie jest więcej kaloryfera (i podzielnik) pomoże? Ale najpierw musisz sama sobie odpowiedzieć ile ciepła potrzebujesz, żeby czuć się komfortowo.
    No i możesz poczytać / zadać pytanie administracji czy są stosowane współczynniki korygujące. Tyle że nawet jak są to i tak nikt nie wie jakie być powinny ;)
    Mnie teraz to czeka, w końcu ktoś przeczytał ustawę że należy stosować i będą ustalać, ale co z tego wyjdzie to nie wiadomo.
  • #10 21510783
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 621
    Tu ewidentnie problem ze ścianką która fałszuje odczyty podzielnika.
    Mam znajomych gdzie zabudowali sobie płytę ażurowa na grzejniku-żeby było niby ładnie.
    Ale tam też jest głowica i podzielnik- one mają się dobrze i ciepło- ale w pomieszczeniu zimniej. Niestety podzielnik liczy to co ma czyli ciepło w zabudowie za ażurem - rachunki mają jeszcze większe niż Ty. A na dodatek zimno im było w tyłki.
    Niestety im nie wytłumaczy nikt łączne z instalatorem ze spółdzielni - bo nie chcą rozumieć tej zasady. {przyjechali lata temu z zadupia i chcą teraz mieć luxusy.
    Pozdrawiam.
  • #11 21510840
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4299
    anka89898928 napisał:
    Panie Adamie, niestety, ale odczyt jednego z grzejników jest bardzo przesadzony. Poza tym inni mają nawet zwroty z zaliczek, więc dlaczego ja mam płacić podwójnie, a ktoś inny ma zwrot? Przecież nie grzeję na full?

Temat rzeka /dlaczego w systemie podzielnikowym jedni mają duże zwroty a inni muszą dopłacać/ a w twoim przypadku, ścianka działowa w poprzek grzejnika, może mieć znaczący wpływ na pomiary podzielnika a może nie mieć.
    Faktem jest, że w mojej ocenie płacisz dużo za dużo ale to zależy również od cen dostawcy ciepła.
    Ja za ogrzewanie mieszkania o powierzchni 70m² też czwarte, ostatnie piętro, /ciepło z łódzkiej Veolii/ zapłaciłem w 2024 roku 3086 zł.
  • #12 21510954
    anka89898928
    Poziom 2  
    >>21510655 Tak, są u nas stosowane współczynniki korygujące, mam akurat 0,68. Strach pomyśleć, co by wyszło, jakby nie były stosowane..
  • #13 21511514
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4299
    Michał_74 napisał:
    Ale tam też jest głowica i podzielnik- one mają się dobrze i ciepło- ale w pomieszczeniu zimniej. Niestety podzielnik liczy to co ma czyli ciepło w zabudowie za ażurem

Podzielnik nalicza szybciej ale głowica też ma ciepło i redukuje grzanie, dlatego twoim znajomym zimno. U autorki tematu jest inaczej - głowica wraz z mniejszą częścią grzejnika jest po jednej stronie ściany a większa część grzejnika wraz z podzielnikiem, po drugiej. Tu głowica jest ''mniej skłonna'' do redukcji ogrzewania.
    jarekgol napisał:
    Na przyszłość, wrzuć dwa termometry po jednym do pomieszczenia, wcześniej połóż je obok siebie i zobacz czy pokazują podobnie. Potem sprawdź czy w obu pomieszczeniach jest podobna temperatura.
    Powiesiłbym te termometry na wysokości ok. 50 cm nad grzejnikiem, odpowiednio /dokładnie/ nad głowicą i nad podzielnikiem.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wysokich kosztów ogrzewania mieszkania o powierzchni 47 m², gdzie rozliczenie ciepła wykazało dużą dopłatę mimo umiarkowanego ustawienia grzejnika. Kluczowym zagadnieniem jest wpływ ścianki działowej dzielącej duży pokój na dwa mniejsze pomieszczenia, przy której znajduje się podzielnik ciepła na żeliwnym grzejniku z 26 żebrami. Podzielnik wykazał bardzo wysoki odczyt jednostek ciepła (4085), co budzi podejrzenia o błędne działanie pomiaru. Wskazano, że ścianka może zaburzać cyrkulację powietrza i powodować nadmierne nagrzewanie podzielnika przez promieniowanie podczerwone, co zawyża odczyty. Podzielniki ciepła w budownictwie wielorodzinnym są krytykowane za niedokładność i brak sensu rozliczania indywidualnego, gdyż ciepło przenika przez ściany od sąsiadów. Zalecane jest złożenie oficjalnej reklamacji z argumentacją. Proponowano także pomiar temperatury w pomieszczeniach termometrami, aby zweryfikować rzeczywiste warunki. Wspomniano o stosowaniu współczynników korygujących (np. 0,68) w rozliczeniach. Dyskusja podkreśla, że podzielnik nalicza ciepło szybciej, a głowica termostatyczna może nie działać prawidłowo, zwłaszcza gdy jest po innej stronie ścianki niż podzielnik. Wskazano, że w takich budynkach lepszym rozwiązaniem byłoby rozliczanie na podstawie ciepłomierza w węźle cieplnym i powierzchni mieszkania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA