logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV SEG CT2103-S(DE), chassis 11AK30 - brak kolorów

sqteck 24 Sie 2011 14:42 2369 9
REKLAMA
  • #1 9857690
    sqteck
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    TV jak powyżej przywieziony z Niemiec - po naprawie przetwornicy brak kolorów.
    Na AV1 są, w MENU są, przy odbiorze z anteny brak.
    Nasycenie ustawione na maximum. Napięcia zasilające STV2247C +5 i +8 OK.
    Kwarc 4.433619 podmieniony i nic.
    Próba pomiaru oscylacji (oscyloskop OWON PDS6062 z sondą 1:10) na nodze 40 w/w układu wprowadza zakłócenia do odbioru i brak przebiegu z kwarcu.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9860795
    sqteck
    Poziom 9  
    Nie czytałem ... przeczytałem - OK tylko gdzie dzisiaj taki kwarc
    dostać ?
  • #4 9861186
    może nie zablokuje?
    Użytkownik obserwowany
    sqteck napisał:
    OK tylko gdzie dzisiaj taki kwarc

Gdybyś miał serwis telewizorów, a nie komputerów to miałbyś tych kwarców na kilogramy, bo popularniejszych chyba nie ma.

sqteck napisał:
    w MENU są,

Co ma do tego menu, komputerowcu?
  • #5 9861227
    sqteck
    Poziom 9  
    A kolega to co polecił BOGRED przeczytał ?
    Chodzi tu o oryginalny kwarc SHARPa bo na innych ta płyta nie działa.
    Choć głównie zajmuje się komputerami to TV naprawiam też od 35 lat i
    takich kwarców 4,433619 trochę mam (no, kilogram to pewno nie) ale niestety
    podmiana nic nie dała.
  • REKLAMA
  • #6 9861258
    może nie zablokuje?
    Użytkownik obserwowany
    sqteck napisał:

A mnie, podobnie jak mirexa w tamtym temacie, zastanowiło co też siedzi w kwarcach sharpa, że tylko one działają prawidłowo?? I żaden inny?? Gdybyś miał "pudełko kwarców" oraz choć trochę dociekliwości plus wystarczającą wiedzę, pewno byś znalazł knyf.
  • REKLAMA
  • #8 9909910
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Ocena: 163
    może nie zablokuje? napisał:
    sqteck napisał:

A mnie, podobnie jak mirexa w tamtym temacie, zastanowiło co też siedzi w kwarcach sharpa, że tylko one działają prawidłowo?? I żaden inny?? Gdybyś miał "pudełko kwarców" oraz choć trochę dociekliwości plus wystarczającą wiedzę, pewno byś znalazł knyf.

Witam

To jakaś bzdura jednak muszę potwierdzić że tylko na oryginalnym kwarcu jest kolor. W trakcie poszukiwania usterki braku startu wysokiego podmieniłem kwarc 4.43 i tak już zostawiłem.Potem po znalezieniu usterki telewizor ruszył jednak brak było koloru. Straciłem pół dnia na poszukiwania sądząc że kolor zniknął podczas uszkadzania się wysokiego. Dopiero potem trafiłem na ten wątek i wstawiłem ponownie oryginalny kwarc ten który pierwotnie siedział w tym TV. Kolor pojawił się ...........
    Potem jeszcze wstawiałem kilka kwarców wylutowanych z różnych TV i na żadnym nie było kolorów .
    pozdrawiam

pozdrawiam
  • #9 9910272
    alvin
    Poziom 25  
    Ocena: 44
    Witam
    Są kwarce, które mają w wewnętrznej strukturze szeregową pojemność. Można zastosować rozwiązanie, które podał Michał99.
  • #10 13086255
    sqteck
    Poziom 9  
    temet juz nie aktualny

Moderowany przez radsat:

Temat zamykamy po spełnieniu tego warunku:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1796351.html pkt. 8.
    Dodatkowo: 3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor SEG CT2103-S(DE) z chassis 11AK30, po naprawie przetwornicy, wykazuje brak kolorów przy odbiorze z anteny, mimo że na AV1 i w MENU kolory są obecne. Użytkownik sprawdził napięcia zasilające STV2247C oraz podmienił kwarc 4.433619, jednak problem nie został rozwiązany. W dyskusji podkreślono, że oryginalny kwarc SHARPa jest kluczowy dla prawidłowego działania kolorów, a podmiana na inne kwarce nie przynosi efektów. Zasugerowano również dodanie kondensatora 15-22pF w szereg z kwarcem, co może pomóc w przywróceniu kolorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA