logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wysoki rachunek za prąd w mieszkaniu 36m2 - jak obniżyć koszty?

niunia9970 25 Sie 2011 23:00 2608 6
  • #1 9863694
    niunia9970
    Poziom 2  
    Dzień dobry,
    wiem, że podobne tematy już były, proszę tylko o pomoc.
    Dostałam w spadku po babci mieszkanie w bloku z 1964r. Mieszkam tu od roku i podpisując umowę z Energą, przejęłam licznik po babci bez rozliczenia. Babcia miała maleńkie rachunki ok 50 zł za dwa miesiące. Ja mieszkając na wynajmie miałam ok 140 zł za 2 miesiące. Teraz gdy się przeprowadziłam NA babci mieszkanie, dostałam pierwszy rachunek na 850 zł za pół roku (pierwszy prawie 500zł, dwa pozostałe po prawie 200zł) a teraz na ponad tysiąc!!! To małe mieszkanko (36m2) mam 2 letni TV płaski, lodówkę (4lata)., komputer i płaski monitor (2l.) oraz akwarium 100 litrowe z pompką filtrującą i dwiema świetlówkami, pralka, wszystko z klasą A i A++. Żarówki są energooszczędne, żadnych urządzeń typu czajnik elek., suszarka nie używam, a odkurzam raz w tygodniu. Jakie mogą być przyczyny takich rachunków? Po wyłączeniu korków licznik stoi w miejscu (to kółko metalowe się nie obraca).

Dziękuję za pomoc. Jeśli w złym miejscu napisałam, to proszę adm o przeniesienie.
  • #2 9863785
    kreslarz
    Poziom 35  
    Ocena: 460
    A jak pozyskujesz ciepłą wodę? Nie masz czasem bojlera?
    Jeżeli nie, to przetestuj licznik:
    - wyłącz w domu absolutnie wszystko poprzez wyjęcie wtyczek z gniazdek
    - odpisz stan licznika wraz z cyframi po przecinku
    - podłącz w mieszkaniu źródło o znanym poborze prądu (np. grzejnik 1000 lub 2000W)
    - po jednej godzinie pracy tego urządzenia odpisz ponownie licznik
    - sprawdź, czy podłączona moc razy czas użytkowania odpowiada wskazaniu licznika.
    Jeżeli nie odpowiada - opisz dokładnie sytuację i zgłoś licznik do sprawdzenia.
    Jeżeli odpowiada - zweryfikuj które urządzenie pobiera prąd nawet w czasie, gdy jest wyłączone (funkcja STAND BY). To może częściowo wyjaśnić zwiększone rachunki.
  • #3 9863808
    niunia9970
    Poziom 2  
    Nie mam bojlera, mam sieciową ciepłą wodę oraz ogrzewanie c.o. Czasem jak zapomnę to zostanie TV na czuwaniu, ale zawsze tak miałam i rachunki były w okolicach max do 140 zł na wiosnę (po zimie). Po przeprowadzce na babci mieszkanie zaczęły się problemy z rachunkami. Wcześniej na wynajętym mieszkaniu miałam te same urządzenia elektryczne i takie samo metrażowo mieszkanie
  • #4 9864295
    MiL999
    Poziom 26  
    Ocena: 75
    Musisz znaleźć urządzenie które za to odpowiada. Włączaj wszystko pojedynczo i obserwuj licznik. Potem w normalnym użytkowaniu spisuj stan licznika codziennie i zobaczysz jakie masz dobowe zużycie.
  • #5 9865168
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 9865211
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 9867384
    Ronin64
    Poziom 35  
    Ocena: 349
    Sprawdź też może jaką masz taryfę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z wysokimi rachunkami za prąd w mieszkaniu o powierzchni 36 m², które odziedziczył po babci. Po przeprowadzce rachunki wzrosły do 850 zł za pół roku, co jest znacznym wzrostem w porównaniu do wcześniejszych 140 zł w wynajmowanym mieszkaniu. Użytkownik posiada energooszczędne urządzenia, w tym telewizor, lodówkę, komputer, akwarium oraz pralkę, a także korzysta z sieciowej ciepłej wody i ogrzewania centralnego. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnozowania problemu, takie jak testowanie licznika, sprawdzenie urządzeń w trybie czuwania oraz rejestracja w systemie e-Bok Energa dla dokładniejszych rozliczeń. Użytkownik powinien również zweryfikować taryfę oraz umowę z dostawcą energii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA