logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z instalacją LPG w Renault Clio I 1.4 B gaźnik

marinn 26 Lis 2004 15:49 2661 5
REKLAMA
  • #1 1015089
    marinn
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam Kupiłem niedawno ten samochodzik i od pewnego czasu gaśnie mi na wolnych obrotach na przykład przy dojeżdżaniu do skrzyżowania lub podczas delikatnego dodania gazu na biegu jałowym (obserwuje spadek obrotów do 500 obr/ min, a po chwili się stabilizują jeżeli nie zgaśnie. Problem nasila się przy rozgrzanym silniku. Na benzynie problem niewystępuje. Próbowalem juz regulację instalacji gazowej i bez skutku, filtry są nowe, sprawdzałem kompresje jest ok. Jaka jest może być przyczyna?
  • REKLAMA
  • #2 1015232
    Osa100

Poziom 22  
    Ocena: 72
    marinn napisał:
    Próbowalem juz regulację instalacji gazowej i bez skutku,

Sam robiłeś tę regulację? Czy używałeś przy regulacji analizatora spalin?
    Jeśli tak, to jakie były wskazania na wolnych obrotach i przy 3000obr./min.?
    Konto firmowe:
    PLINTA-SERWIS
    Roosevelta 118, Zabrze, 41-800 | Tel.: +48 XXXXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://plinta.com.pl
  • REKLAMA
  • #3 1015265
    marinn
    Poziom 11  
    Na początku sam regulowałem na oko. Nic nie pomogło. Później pojechalem do stacji diagnostycznej i zrobili mi analize spalin i regulacje. Przekroczona byla troszke zawartość CO2 w spalinach, ale fachowcy mówili, że to nie jest tego przyczyną, że teraz bedzie lepiej. Nic nie pomogło.
  • REKLAMA
  • #4 1015680
    RAFALN
    Poziom 13  
    Sprawdz czy masz ściągnietą rurę którą silnik zasysa powietrze do filtra powietrza bo przy jeżdzie na wolnych obrotach powietrze tłoczone przez nią zdmuchuje gas.Problem nie dotyczy instalacji z komputerem który steruje wolnymi obrotami.Ewentualnie zatankuj się na innej stacji.
  • REKLAMA
  • #5 1016696
    kk.2000
    Poziom 26  
    Ocena: 90
    Tu problem jest z klasą reduktora.
    1) Jeśli masz gazolinę w reduktorze (spust od spodu pokrętłem na gorącym silniku) to wolne obroty będą szwankowały.
    2) Jeśli gazoliny nie ma to masz problem z końcowym stopniem redukcji, czyli pewnie wyciągnięta membrana gumowa. Wtedy też nie wyregulujesz.

Apropo regulacji na analizatorze spalin: bzdura. Mamy analizator, bo taki przepis obowiązuje serwisy LPG ale nie ustawiamy na analizatorze tylko w/g obrotów silnika.
    Jeśli podczas regulacji obroty są oki a potem się zmieniają to ewidentnie wina REDUKTORA. Albo badziewie (stefanelli, zavoli, lovato) albo membrana, albo gazolina.
  • #6 1017359
    anioł
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    A ja bym zaczą od regulacji zaworków,bo na gazie się zciaśniają, to by potwierdzało że na zimnym jest lepiej.Ustaw sobie o 0.05mm większe a będzie na dłużej spokój.
REKLAMA