logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmniejszyć zużycie gazu w Renault Clio 1.2 z instalacją LPG?

dawid moszcz 15 Lut 2005 08:42 4140 11
REKLAMA
  • #1 1230090
    dawid moszcz
    Poziom 11  
    Mam renault Clio 1.2kat na wtrysku z instalacją gazową autko jest zrywne na gazie bardziej niż na benzynie dobrze zapala równo chodzi ale pali ok. 12 litrów gazu/100km średnio przy spokojnej jeździe. Jak się to reguluje żeby mniej palił. Czy można to zrobić samemu bez specjalistycznego sprzętu.
  • REKLAMA
  • #2 1230177
    leinadzs
    Poziom 27  
    Ocena: 143
    Mapisz więcej Jaka instalacja, komp gazowy,reduktor itp. Jeżeli nie miałeś z tym do czynienia to lepiej powierz to komuś kto się zna
  • #3 1230313
    dawid moszcz
    Poziom 11  
    Niewiem tych szczegółów najprostsza, najtańsza instalacja . Przy parowniku jest jakaś śrubka nierdzewna która jest odkręcona prawie maksymalnie. Ten samochód dopiero co kupiłem wiem że niektórzy podkręcają zużycie gazu przed sprzedażą. A mógłbyś mi powiedzieć od czego jest ta śrubka i jeszcze na wężyku odchodzącym od parownika jest pokrętło na sprężynce od czego to jest. Dzięki za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #4 1230525
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Moze ci sonda lambda padla. Kto zaklada najprostsza instalacje do samochosu na wtrysku.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1230580
    hobbysta5
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Witam
    Właśnie ta śrubka na wężyku jest od dawki gazu.
    Przykręć ok dwa obroty.
    Jeśli podczas jazdy będzie brak gazu ( 80-90km i przerywa) to troszke odkręć jeśli nie to jeszcze przykręć.
    Miłego dnia
  • #6 1230604
    dawid moszcz
    Poziom 11  
    słyszałem że przy gazie sąda lambda nie ma znacznego wpływu na spalanie
  • Pomocny post
    #7 1230622
    toldec
    Poziom 11  
    Te dwie "śrubki" o których mówisz są własnie do regulacji ilości gazu radzę spróbować z tą ze sprężynką wyregulować tylko stopniowo - cwierć obrotu zgodnie z ruchem wskaz zegara i wyjechać na próbę jeżeli auto nie straciło na mocy można jeszcze dokręcic ćwierć obrotu. Z drugą śrubą przy parowniku narazie nic nieruszaj jak nie uda się wyregulować tą ze spręzynka poprostu jedz do jakiegoś gazownika niech sprawdzi instalacje gaz.
    A propos instalacji na wtrysk maiałem doświadzcenia w Renault 19 mniej paliła bez sterownika a mocy było tyle samo.
  • #8 1230654
    dawid moszcz
    Poziom 11  
    Dzięki "toldec" popróbuję. Czy przykręcenie na wężyku nie zepsuje mi pompy wtryskowej.
  • #9 1230688
    toldec
    Poziom 11  
    Nie ma takiej moliwości chyba, że całkiem odetniesz gaz próbuj tak jak radzi hobbysta5.
  • REKLAMA
  • #10 1232574
    tomekb
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    witam
    przykro mi kolego ale zle zrobiłeś ze załozyłeś taką prostą instalacje do auta no chyba ze go nabyłeś z takową
    bedzie wielki problem z ograniczeniem spalania
    układ bez emulacji zawsze powodował wysokie spalanie gazu
    dla przykładu powiem Ci ze mam dwa fiaty SC jeden z emulacją drugi nie
    pierwszy pali 7.2 -7.8 gazu drugi 10-11 i strasznie smierdzi mu z kupra
    jezeli masz kase to radze dołożyć troche elektroniki do junkersa
    zainwestowaną kase odrobisz na spalaniu po naprawie
    pozdro
    T
  • #11 1276655
    dawid moszcz
    Poziom 11  
    Dzięki panowie rewelacja. Autko pali 6 litrów gazu na 100km w trasie. Jest zrywne minimalnie mniej niż na benzynie. Ustawiałem tylko pokretło na wężyku nieregulowałem śrubki od ciśnienia w parowniku. Przepraszam ze tak późno odpisuję ale byłem na urlopie. Z takim zużyciem gazu można podróżować !!!
  • #12 3431206
    lukasqqq
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    dawid moszcz napisał:
    słyszałem że przy gazie sąda lambda nie ma znacznego wpływu na spalanie

sonda ma wpływ na spalanie gazu bo jesli masz sterownik gazu który opiera sie na odczytch z lambdy to ma i to praktycznie jedyny wplyw

przy okazji pytanie czy jesli faktycznie autko duzo pali i teoretycznie wszystko jest oki z czujnikami itd. to cz mozliwe są jakieś awarie w tym niby gaźniku mówie to w cudzysłowiu bo to jest mono wtrysk czy tam cos moze nawalic i miec wplyw na spalanie???

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wysokiego zużycia gazu w Renault Clio 1.2 z prostą instalacją LPG na wtrysku. Użytkownik zauważył spalanie około 12 l/100 km przy spokojnej jeździe i pytał o możliwość samodzielnej regulacji bez specjalistycznego sprzętu. Wskazano, że instalacje bez emulacji i sterownika gazowego na wtrysku często powodują wysokie zużycie paliwa. Regulacja odbywa się głównie za pomocą dwóch śrubek: jednej przy parowniku (ciśnienie gazu) i drugiej na wężyku z pokrętłem na sprężynce (dawka gazu). Zalecano stopniowe dokręcanie pokrętła na wężyku, obserwując zachowanie silnika, aby nie stracił mocy. Sonda lambda może mieć wpływ na spalanie, jeśli instalacja gazowa korzysta z jej sygnału do sterowania dawką gazu. W przypadku prostych instalacji bez sterownika wpływ sondy jest minimalny. Użytkownik po regulacji pokrętła na wężyku uzyskał spalanie około 6 l/100 km na trasie, co uznał za satysfakcjonujące. Zwrócono uwagę, że dla lepszej ekonomii warto zainwestować w instalację z emulacją i sterownikiem gazowym. Pojawiła się także dyskusja o możliwych awariach mono-wtrysku, które mogą wpływać na spalanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA