logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skalibrować ekran dotykowy w TomTom One XL po wymianie?

matiplettenberg 26 Sie 2011 16:45 2402 3
REKLAMA
  • #1 9865821
    matiplettenberg
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Witam
    Miałem przypadek takowy iż połamał mi się ekran dotykowy(nawigacja w kieszeni) znalazłem uszkodzoną starą nawigację z wyświetlaczem 3.5" przypasowałem hmm pasuje wielkościowo idealnie tylko taśma jest inna to nic, dolutowałem przewodziki w kolejności jak szło przylutowałem. Ekran dotykowy działa ale chyba wymaga kalibracji bo przycisk pojawia mi się całkowicie w innym miejscu. Dodatkowo zauważyłem że gdy przeciągam patyczkiem od lewej do prawej strony wyświetlacz reaguje góra dół a gdy przeciągam patyczkiem góra dół to wyświetlacz reaguje lewo prawo. Czy to wystarczy z kalibrować czy także przewody wymagają przelutowania?

Dodatkowo zauważyłem na internecie 3 różne wzory do obliczania
    który jest prawidłowy?

minX+(maxX-minX)/2
    minX+(maxX-minY)/2
    minX+(maxX+minX)/2

i czy wystarczy tylko w tym pliku cal.txt lub calib.txt umieścić ciąg znaków
    np : 99 925 108 880
    o nie wiem jak ma dokładnie on wyglądać .

Dziękuję za wszelaką pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 9865876
    koala106
    Poziom 39  
    Ocena: 1238
    Przewody musisz zamienić osiami X z Y - czyli przelutować.
    Co do kalibracji Tomtoma - było już o tym na forum - poszukaj - na stronie Marka216 też kiedyś było o tym
  • REKLAMA
  • #3 9866070
    matiplettenberg
    Poziom 15  
    tak tez podejzewalem ze przewody sa inaczej ustawione.sprubuje przelutowac i oprogramowac wedle opisu.narazie dziekuje .
  • #4 9868972
    matiplettenberg
    Poziom 15  
    koledzy hurra udało się !! nic nie musiałem kalibrować ino ten difitizer miał inaczej rozprowadzone piny niż ten fabryczny od tomtom-a.
    Pozdrawiam.
REKLAMA