logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie starego żyrandola 8xE14 do podwójnego włącznika – jak poprawnie wykonać?

romarad 28 Sie 2011 20:47 3309 4
REKLAMA
  • #1 9872755
    romarad
    Poziom 10  
    Witam,

dostałem w prezencie bardzo stary (ale bardzo piękny) żyrandol na 8 żarówek.
    Coś podłączyłem ale efekt kiepski. Zacznijmy od początku:
    - posiadam podwójny włącznik (który kiedyś wymieniałem ze starego na obecny i być może tam coś sknociłem)
    - z sufitu wychodzą 4 przewody: czarny, brąz, niebieski i zeiolono-żółty
    - żyrandol ma do podłączenia 4 przewody (kolory identyczne jak te wychodzące z sufitu) i ma też miejsce do podłączenia jakby "uziemnienia"

Podłączyłem zbieżnie kolory i jeden włącznik zapala cztery żarówki (świeci co druga), jak włącze oba klawisze włącznika to palą wszystkie żarówki ale ze zmniejszoną mocą (żarzą się). Pomocy jak to podłączyć i co wcześniej sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #2 9872976
    Józef Pluta
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam! Na początek zacząłbym od sprawdzenia poprawności podłączenia włącznika- na styk wspólny powinna być podana "faza" (do sprawdzenia wskaźnikiem neonówką). Potem dobrze byłoby zidentyfikować przewody w żyrandolu- jeden wspólny-neutralny, pozostałe od żarówek. Zielonożółtego bym nie ruszał- kolor sugeruje, że jest to przewód ochronny połączony z korpusem żyrandola. Jest też metoda "partyzancka"- próbujemy różne kombinacje podłączeń w przełączniku i lampie- nie zalecane, ale mało ryzykowne. Opisany objaw sugeruje błędne podłączenie przewodu neutralnego.
  • REKLAMA
  • #3 9873019
    romarad
    Poziom 10  
    Witam,

ale co znaczy zostawić żółto-zielony przewód, zostawić nigdzie nie podłączony?
    A jak najprościej (łopatologicznie) odszukac ten neutralny przewód w żyrandolu i gdzie go potem podłaczyć?
  • REKLAMA
  • #4 9873207
    Józef Pluta
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Wydaje mi się, że powinien być podłączony do zielonożółtego wychodzącego z sufitu (jeżeli instalacja w domu jest wykonana zgodnie z przepisami). Najprostsza metoda odszukania przewodu wspólnego- wkładamy do gniazdka sieciowego końcówki od żyrandola- parami(np. czarny-brązowy) i patrzymy co świeci- jeśli jedna grupa żarówek tzn. że jeden z nich jest wspólny (neutralny), jeżeli się żarzą wszystkie- wspólny jest ten trzeci- pozostały. Nasuwa mi się jeszcze jedna możliwość- żyrandol jest tak stary, że ktoś mógł go zmontować "po swojemu" i wtedy w lampie mogą być dwa niezależne obwody, tak że zielonożółty przewód jest wykorzystany do zasilania. Dobrze byłoby jakimś miernikiem sprawdzić, czy nie ma połączenia między obudową lampy a zielonożółtym kablem- w przypadku przejścia -znaczy to, że jest on ochronny, do podłączenia z uziemieniem. Podłączanie do sieci zielonożółtego przewodu w przypadku jego połączenia z obudową może skończyć się przykrą niespodzianką w razie dotknięcia.

Dodano po 14 [minuty]:

Poprawka. Neutralny- wspólny łączy się z neutralnym sieciowym- tam, gdzie przy włączonych klawiszach włącznika nie świeci próbnik neonowy. Zielonożółty- obstawiam, że jest uziemieniem. Na wszelki wypadek sprawdziłbym wskaźnikiem.
  • #5 9877230
    romarad
    Poziom 10  
    dziękuję za pomoc i wskazówki
    żyrandol świeci pełna krasą
REKLAMA