logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obsługa impulsatora w Bascom AVR do sterowania wzmacniaczem 5.1

Jaco18 19 Lut 2003 14:03 3723 6
REKLAMA
  • #1 104691
    Jaco18
    Poziom 26  
    Ocena: 15
    Ponawiam moje pytanko (kiedyś dawno temu zadane) czy ktoś bawił się obsługą impulsatora w bascomi lub bascomie AVR ? Chodzi mi o program który określi kierunek ruchu i prędkość ośki impulsatora. Potrzebne mi to jest do sterowania wzmacniaczem 5.1 własnej konstrukcji.
  • REKLAMA
  • #2 105524
    Kuba_eM
    Poziom 24  
    Ocena: 77
    Heja!
    Opis zastosowania obsługi impulsatora w Bascomie był w chyba w EP5/2001 - ale nie jestem pewien w 100%. Źródła poszukaj na stronie EP. Skorzystaj w wyszukiwarki na Elektrodzie. Albo ja, albo ktoś podawał gdzie był opis.
  • REKLAMA
  • #3 112028
    Jaco18
    Poziom 26  
    Ocena: 15
    Skorzystałem z wyszukiwarki i znalazłem tylko 2 moje wcześniejsze posty na ten temat :( też bez rozwiązania. Widzę, że chyba nic z tego po prostu dam sobie spokój i wrzucę jakieś przełączniki :? POszukam jeszcze w Ep ale tam pewnie nie ma pełnej procedury.
  • REKLAMA
  • #4 3433138
    tom1eczek
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    hmm. kiedyś przeczytałem że w bascomie jest nawet komenda sluząca od obslugi tychże impulsatorów. Z tego co wiem nazywa sie ona ENCODER ECODER albo podobnie dalej wyznacza sie nogi na których ten encoder pracuje. Szkopuł w tym że żadna z nich nie działa w praktyce ani nie jest udokumentowana w helpie.
    Wiem że dzwoni tylko nie wiem gdzie, proszę powieccie, bo też jestem na etapie budowania przed wzmacniacza. 2* impulsator i Rc5 i 5 klawiszy.
  • REKLAMA
  • #5 3433547
    adamusx
    Poziom 27  
    Ocena: 28
    Obsluga impulsatorow czy enkoderow ( zalezy co nazywac impulsatorem, jesli pokretlo ktore generuje sygnaly A i B przesuniete w fazie to to samo co enkoder) byla walkowana wiele razy na elektrodzie.
    Wpisz Enkoder w wyszukiwaniu ,a znajdziesz
  • #6 3434190
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    A jak nie znajdziesz to robi się to tak (na piechotę ale równie skutecznie):
    Podłącza się jedno wyprowadzenie pod przerwanie a drugie pod zwykły pin.
    Następnie przerwanie tylko na opadające lub tylko na narastające (zależnie czy avr czy '51).
    W obsłudze przerwania wystarczy że sprawdzisz stan drugiego wejścia. 1-impuls w jedna, 0- impuls w drugą.

To że to jest bascom w tym przypadku ma znaczenie tylko co do zapisu poszczególnych instrukcji. Kolejność wykonywanych działań będzie identyczna.
  • #7 3440689
    telemax
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    Może się przyda :-) Program na ATTiny13 ale to nie istotne ważne aby kanałA był na pinie procesora INT0

Cha Alias Pinb.1
    Chb Alias Pinb.2

Config Cha = Input 'wej.kanał A encodera INT0 procesora
    Config Chb = Input 'wej.kanał B encodera
    Config Pinb.3 = Output 'wyjście +
    Config Pinb.4 = Output 'wyjście -
    Config Pinb.0 = Output 'sygnalizator impulsów LED
    Config Int0 = Falling
    Const Debouncetime = 1
    Set Portb.0
    Set Chb
    On Int0 Getencoder
    Enable Interrupts
    Enable Int0

Do

Loop

Getencoder:
    Waitus Debouncetime
    If Cha = 0 Then
    If Chb = 0 Then Set Portb.3 Else Set Portb.4
    End If
    Reset Portb.0
    Waitms 1
    Set Portb.0
    Reset Portb.3
    Reset Portb.4
    Return
    End

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy obsługi impulsatora (enkodera) w Bascom AVR do sterowania własnoręcznie zbudowanym wzmacniaczem 5.1. Poruszono problem braku pełnej dokumentacji i praktycznych przykładów obsługi enkodera w Bascomie, mimo istnienia rzekomych komend takich jak ENCODER lub ECODER, które jednak nie działają lub nie są opisane w helpie. Sugerowano poszukiwania materiałów na forum Elektrodzie oraz w czasopiśmie EP (Elektronika Praktyczna). Jako alternatywę zaproponowano implementację obsługi enkodera "na piechotę" poprzez podłączenie jednego wyprowadzenia do przerwania (np. INT0), a drugiego do zwykłego pinu, z obsługą przerwania na zbocze narastające lub opadające i sprawdzaniem stanu drugiego wejścia w procedurze przerwania, co pozwala określić kierunek i prędkość obrotu. Przykład kodu w Bascom AVR dla ATTiny13 pokazuje konfigurację pinów, obsługę przerwania INT0 oraz logikę dekodowania sygnałów A i B enkodera, co może być użyteczne do sterowania wzmacniaczem 5.1.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA