logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór wypiekacza do chleba: Zelmer 43Z011, 43Z010 czy Moulinex Home Bread?

chojinka 01 Wrz 2011 06:39 19258 28
REKLAMA
  • #1 9883698
    chojinka
    Poziom 29  
    Ocena: 283
    Jaką wybrać maszyne do pieczenia chleba? Niektóre kosztuja ponad 500zł, a przecież te tańsze mają podobne funkcje - co wybrać. cena najlepiej około 300zł

interesują mnie:
    Zelmer 43Z011 - około 200zł
    Zelmer 43Z010 - około 240zł
    Moulinex Home Bread - około 270zł
    Może coś innego?

Co polecacie i na co zwrócić uwage podczas zakupu?
  • REKLAMA
  • #2 9883760
    snajperusa
    Poziom 11  
    W Lidlu reklamują jakiś za 159zł. Może warto rzucić okiem i porównać
  • REKLAMA
  • #3 9883843
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    Witam.
    Mam taki wypiekacz z Lidla, owszem piecze ale to nie to samo co pieczenie chleba w piekarniku. Zaleta - minimum nakładu pracy.
    Pozdrawiam.
  • #4 9884079
    chojinka
    Poziom 29  
    ten z lidla napewno sprawdze ale nie wiem na co zwrocic uwage? co jest nawazniejsze w wypiekaczach?
    ten wypiekacz z lidla maja znajomi ale jakos nie potrafia sie sensownie wypowiedziec...
  • REKLAMA
  • #5 9884116
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Witam.
    Jak na razie porażka na całej linii.
    Receptura taka sama jak do pieczenia w piekarniku a jednak nie to samo. Przede wszystkim brak przyrumienionego wierzchu chleba, w automacie nie ma takiej możliwości żeby góra była przyrumieniona. Spróbuję wyrobić ciasto w maszynie i upiec w piekarniku, zobaczę co z tego wyjdzie.
    Pozdrawiam.
  • #6 9884123
    Szymon Tarnowski
    Poziom 27  
    Ocena: 181
    Mam w domu Moulinex, poza tym że piecze to nie ma nic do dodania. Najczęściej używane funkcje to pieczenie chleba i ciasta, kilka razy przydało się też programowanie na określoną godzinę. Niby ma funkcje ustawiania masy chleba i stopnia zarumienienia, ale chyba wpływają one tylko na czas pieczenia. Po roku używania żona się uparła żeby wymienić pojemnik na nowy, ale nie było jeszcze widać nigdzie "gołego" metalu, tylko trochę obtarć na teflonie.
  • #7 9884384
    chojinka
    Poziom 29  
    a jaki to model twojego moulinex'a?
    ten lidl'owski podobno nie dopieka chleba ale ciasto wyrabia idealnie.
  • #8 9884504
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Potwierdzam w górnej partii chleb blady ale upieczony. Maszyny niestety nie mają turbo obiegu ani grzałki z góry, przez co chleb jest na wierzchu blady. Maszyna najwyżej służyć będzie jako wyrabiacz ciasta. Grzałka o mocy 850W umocowana poniżej pojemnika do wypieku nie gwarantuje wypieczenia chleba w górnych partiach (waga 1,25kG), natomiast pozostałe strony chleba doskonale wypieczone. Te uwagi dotyczą wypieku chleba pszenno żytniego, zobaczę co wyjdzie przy wypieku normalnego lekkiego chleba.
    Robię eksperyment: upieczony chleb odwracam i spróbuję dopiec górę w ten sposób.
  • #9 9886255
    chojinka
    Poziom 29  
    Czy wypiekacz za 600zł sie opłaca? Dużo się różni od tego z lidl'a?
  • #10 9886640
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Witam.
    Wypiekacze przeważnie różnią się wielkością pojemnika do pieczenia oraz mocą grzałki, programy prawie identyczne. Wada - trzeba wyciągać mieszadła z ciasta po ostatnim cyklu mieszania lub wydłubywać z upieczonego chleba. Pozostają wtedy niezbyt ładnie wyglądające dziury. Na pewno żadna maszyna nie przypieka chleba z góry. Jak na razie mam wspaniałą maszynę ale tylko do wyrabiania ciasta.
    Pozdrawiam.
  • #12 9888941
    chojinka
    Poziom 29  
    Szymon Tarnowski napisał:
    Ja mam moulinex "baguette & co", model ma dwie grzałki i dwa mieszadła.

a jak wychodzi chleb?
  • #13 9894559
    Szymon Tarnowski
    Poziom 27  
    Ocena: 181
    chojinka napisał:
    a jak wychodzi chleb?
    Bez jakiś większych zastrzeżeń, dla na ok, próbowaliśmy chleba z gotowych mieszanek i z zakwasu robionego samodzielnie. Dla mnie jest ok, upieczony i lekko wilgotny, ciocia ze wsi określiła że dobry, ale jej zdaniem trochę z zakalcem wychodzi.
    Irytuje tylko nieczytelność opcji poziomu opieczenia skórki, bo są ikonki pokazujące graficznie ale nie da się ich wprost zinterpretować.
    Większą rolę gra receptura chleba, żona kupuje gotowe mieszanki i czasem coś do nich dosypuje ekstra, ale kilka razy przez pomyłkę udało się coś popsuć.
  • #14 9901773
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Witam.
    Po nieudanych eksperymentach z pieczeniem chleba w wypiekaczu z Lidla, oddałem dzisiaj maszynę w ramach gwarancji ale w Lidlu nie mogą pojąć ze chciałem reklamować produkt z paragrafu o niezgodności towaru z umową. Zobaczymy co będzie dalej, nie będę występował o zwrot pieniędzy a będę walczył o produkt który będzie wypiekał chleb tak jak na filmie reklamowym Lidla.
    Pozdrawiam.
  • #15 9901993
    chojinka
    Poziom 29  
    Ryszard49 - to ci sie nie uda - wypiekacz z lidla testuję i słabo mi to idzie. Znajomy piekarz też sie szarpną na test i do końca nie jest zadowolony. Szkoda że nie mam dostepu do innych wypiekaczy i ich produktów. Nachodzi mnie ochota kupna innej marki i wytestowania, ew. oddania. Niektóre sklepy maja okres 2tyg na zwrot bez podawania przyczyny np: pixmania
  • #16 9902648
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Piekłem równolegle chleb w dwóch maszynach. W tej z Lidla totalna porażka , druga maszyna (dużo droższa) chleb wyrośnięty, góra trochę słabo przypieczona (mimo nastawy stopnia wypieczenia na ciemny) ale nadaje się do spożycia. Podsumowując: jednak chleb upieczony w tradycyjnym piekarniku jest dużo lepszy.
  • #17 9902855
    chojinka
    Poziom 29  
    Chciałem żonie ułatwić życie a wyszło jednak że tradycyjne pieczenie bedzie smaczniejsze ale czasochłonniejsze. A co to za drugi wypiekacz?
  • #18 9903316
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ten drugi wypiekacz to Moulinex XXL ze starszej serii.
  • #19 9903803
    chojinka
    Poziom 29  
    Ryszard49 napisał:
    Ten drugi wypiekacz to Moulinex XXL ze starszej serii.
    czyli też wcale nie tani...
    pytanie:
    odpuścić i kupić dobry mikser z miska do wyrabiania ciasta czy jednak wypiekacz za 500/600zł - te droższe często są większe, nawet do 3kg a mi to nie potrzebne.
  • #20 9904266
    Ryszard49
    Poziom 39  
    chojinka najprawdopodobniej moja przygoda z wypiekaczami zakończyła się. Też myślę o jakimś urządzeniu do wyrabiania ciasta, ponieważ dobre wyrobienie ciasta to pół sukcesu. Dzisiaj upiekłem chleb (w piekarniku) z gotowej mieszanki z lidla. Chleb dobry ale gotowa mieszanka zawiera jednak chemię w postaci polepszacza oraz inne składniki których przy wypieku według własnej receptury nie stosuję się.
  • #21 9928706
    chojinka
    Poziom 29  
    Witam. Ja prawie codziennie piekę chleb z mąki z lidla kupowanej w danii. Ogólnie najlepsza mąka jak dla mnie w tym kraju ale skład i wykonanie może się różnić bo tu inne normy panują...
    ryszard49 - dziękuję za pomoc.
  • #22 9957133
    Hanna_Cwikla
    Poziom 11  
    Ja używam od prawie 2 lat Moulinex Homebread XXL (dwa mieszadła) i jestem bardzo zadowolona. Ma sporo programów do różnych rodzajów ciasta (w tym program do zagniatania+wyrastania oraz program do pieczenia już wymieszanego chleba), jak również do dżemów (nie próbowałam).
    Piekę chleby z mieszanki "Orkisz migdałowy" i zawsze wychodzą doskonałe - pod warunkiem, że woda ma odpowiednią temperaturę :)
    Oczywiście przy programach pieczenia można zadać ciężar chleba (większy ciężar - mocniejsze grzanie zapewne) oraz stopień wypieczenia skórki.
  • REKLAMA
  • #23 9959733
    chojinka
    Poziom 29  
    a ile pieczesz chleba na raz 0.5kg czy 1kg? może masz jakieś sekrety wypiekania chleba?
  • #24 9960182
    Hanna_Cwikla
    Poziom 11  
    Z tej mieszanki, której używam wychodzi bochenek ok. 680g. Jedyne rzeczy, o których trzeba pamiętać to odpowiednia temperatura wody (30-35st., czyli letnia), odpowiednia kolejność nakładania (woda -> mieszanka -> drożdże sypkie dołączone do mieszanki) oraz wyjęcie mieszadeł po wyrobieniu ciasta (po 25 minutach programu "Ciasto rosnące") :) Dobrze jest spryskać albo posmarować leciutko formę i mieszadła oliwą z oliwek - wtedy ciasto nie lepi się do ścianek i mieszadeł przy wyrabianiu.
    Robiłam też kiedyś świetny chleb z orzechami i miodem na bazie mieszanki Chleb Polski - Góralski Ciemny - tu już nie ma prawie żadnej filozofii: na dno woda, potem mieszanka i drożdże (suche lub zwykłe rozrobione z odrobiną wody z cukrem). Przy użyciu programu dla chleba razowego po parunastu minutach maszyna pika przypominając o dorzuceniu dodatków - wtedy dodaje się miód i orzechy.
    I tyle :)
  • #25 9968665
    Brencik
    Poziom 26  
    Ocena: 209
    Jak już chcecie sami piec chleb to tylko w piekarniku.
    Pozdrawiam!
  • #26 9970561
    chojinka
    Poziom 29  
    Brencik napisał:
    Jak już chcecie sami piec chleb to tylko w piekarniku.
    Pozdrawiam!

Na obecną chwile tak piekę, ale chciało by się mieć odrobine luxsusu w domu i trochę czasu więcej.
  • #27 9970738
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    Podobno najlepiej o zakwas poprosić w piekarni w której chleb smakuje.
    Co do pieczenia to jest też taki problem ze to wszystko kwestia konkretnego pieca.

Co do wyboru miedzy piekarnikiem a maszynką sprawa jest taka ze punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
    Jeśli chcemy mieć rano świeży i ciepły chleb na śniadanie to szukamy automatu albo się zaprzyjaźniamy z piekarnią.
    Jeśli chcemy mieć dobry chleb i jesteśmy w stanie albo piec go w nocy jak piekarz na rano albo zaakceptować jego "wczorajszość" na śniadanie to pieczemy sami w piekarniku o ile potrafimy, mamy czas i ochotę.
    Po prostu pieczenie z automatu jest dla jednych a pieczenie w piekarniku z całymi ewentualnymi zabawami towarzyszącymi jak wycieczki do młyna po mąkę dla drugich.
    Każdy musi sam zdecydować i ocenić co mu jest do szczęścia potrzebne.
  • #28 11291375
    amid_69
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam.
    Właśnie dziś kupiłem piecyk do wypiekania chleba (PIECYK OPIEKACZO-PIEKARNIK ELEKTR. 900W z kablem ) jest rewelka :) Moje znajomi używają. Próbowałem ich chlebek i jest bardzo smaczny, wypieczony, chrupiący. :)
  • #29 11293284
    Brencik
    Poziom 26  
    Ocena: 209
    A ja piekę w piekarniku - równie dobrze jak nie lepiej. Tak samo nie potrzebuje w domu maszyny do robienia frytek, gofrów i bóg wie czego.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór wypiekacza do chleba, koncentrując się na modelach Zelmer 43Z011, Zelmer 43Z010 oraz Moulinex Home Bread. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami, wskazując na różnice w jakości wypieku między tańszymi modelami a droższymi urządzeniami. Wiele osób zauważyło, że wypiekacze z Lidla, mimo niskiej ceny, nie zapewniają zadowalającego efektu, szczególnie w kwestii przyrumienienia chleba. Użytkownicy podkreślali, że wypiekacze często lepiej sprawdzają się jako urządzenia do wyrabiania ciasta, a tradycyjne pieczenie w piekarniku daje lepsze rezultaty. Wskazano również na znaczenie odpowiednich receptur i temperatury wody przy pieczeniu. W końcu, niektórzy rozważali zakup miksera do wyrabiania ciasta jako alternatywę dla wypiekacza.
REKLAMA