logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy drucik poprawi zasięg anteny Wi-Fi 8dBi 2.4GHz z kablem 10m H155?

jarek2470 02 Wrz 2011 13:58 5118 11
REKLAMA
  • #1 9888120
    jarek2470
    Poziom 11  
    Witam serdecznie, moja siostra ma taka antenkę wi-fi 2.4GHz i ma slaby zasięg, wiec postanowiłem ja wzmocnić kawałeczkiem drucika tak jak na fotkach co o tym sadzicie i czy to będzie działać?? Pozdrawiam i załączam foty.

zapomniałem dodać ze kabel ma 10m h155
    I karta d- link 520+ (pci)

Czy drucik poprawi zasięg anteny Wi-Fi 8dBi 2.4GHz z kablem 10m H155? Czy drucik poprawi zasięg anteny Wi-Fi 8dBi 2.4GHz z kablem 10m H155? Czy drucik poprawi zasięg anteny Wi-Fi 8dBi 2.4GHz z kablem 10m H155?
  • REKLAMA
  • #2 9888242
    niemaloginawolnego
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Cytat z Pdf-a o budowaniu anteny typu biquad: "Budowa i konstrukcja anteny jest prosta aczkolwiek wymaga wielkiej staranności i dokładności . Zwracaj szczególną uwagę na wymiary."
  • #4 9888296
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    A na co aż tyle kabla?
  • REKLAMA
  • #5 9888308
    jarek2470
    Poziom 11  
    Tyle kabla było fabrycznie przy antenie, jest go o około 3m za dużo ale po co ucinać.

Dodano po 58 [sekundy]:

Testować będę dopiero w poniedziałek chyba ze uda mi się jutro
  • #6 9888315
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Cytat:
    ale po co ucinać.

3 metry za dużo?! To jest dużo za dużo!
  • #7 9888366
    jarek2470
    Poziom 11  
    Narazie z długością kabla nie będę kombinować zobaczymy co wyjdzie, może komuś się kiedyś przyda to co mi wyszło. Jak już będzie po testach to coś napisze jak to wyszło w praktyce chce dobrze a zobaczymy (mam nadzieje ze moderatorzy wybacza mi ten temat).
  • REKLAMA
  • #9 9892358
    jarek2470
    Poziom 11  
    Powiem tak:
    Do nadajnika jest około 600m
    Widoczność: w zimie jak sypie to fatalna, w lecie względnie dobra przesłania trochę jeden budynek.
    Kabel mi nie przeszkadza, ciąć nie będę bo nie chce mi się rozbebeszać anteny a tak to tylko dolutowałem i gotowe.

Teraz test dzisiaj zrobiony:
    Antena zamontowana w tym samym miejscu, sygnał z 55% wskoczył na 78%.
    Ale coś mnie tknęło i poprawiłem biquad-a z dużą starannością (używałem suwmiarki) i teraz waha się pomiędzy 80% a 81%. Ciekawi mnie czego aż tak się sygnał polepszył, ciekawe jak będzie w zimie jak będzie sypać, gorzej na pewno nie będzie.
    Antena wg. producenta i naklejki ma 8dBi ciekawe ile ma teraz? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 9897553
    knap-piotr
    Poziom 16  
    Ocena: 79
    dziwne...z tego co kolega pisze jest widoczność z nadajnikiem względnie dobra, na 8-miu dB tylko 55% pokazywało na oryginale? dziwne...może trzeba było pomyśleć nad swego rodzaju CZASZĄ skupiającą fale, nie przeszkodziłoby na pewno, osobiście stosowałem talerz satelity do YAGI 19Db. Efekt zadziwiająco dobry. zysk ok. 25-30% i nie wymaga wielkich przeróbek.A może to tylko dlatego, że bazowałem na routerach, odległości bliżej nieokreślone(ale nie więcej niż u kolegi), sygnał odbijany wielokrotnie od budynków i krzaków itp. generalnie warunki bojowe:)
  • #11 9898447
    jarek2470
    Poziom 11  
    Antenka zabezpieczona przed wilgocią, narazie działa bardzo stabilnie i trzyma sygnał tak jak pisałem wyżej w środku element aktywny zabezpieczyłem wazelina. Antena dziala oceniam ja z 8dBi na jakieś 10-11dBi ale to moje zdanie żeby nie bylo
  • #12 11714666
    MALINek77
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Ja mam adapter wi fi Pentagramu z tą antenką i wejściem USB i zasięg jest o wiele lepszy niż z lapka o 80% a nawet więcej. W dodatku kombinowałem wzmocnienie sygnału dołączając do tego zestawu (zgniecione) puszki po piwie ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zadał pytanie dotyczące poprawy zasięgu anteny Wi-Fi 8dBi 2.4GHz poprzez dodanie drucika oraz użycie kabla H155 o długości 10m. W odpowiedziach podkreślono, że długość kabla może wpływać na straty sygnału, a nadmiar 3m może być problematyczny. Po przeprowadzeniu testów, użytkownik zauważył poprawę zasięgu z 55% do 78%, a po dalszych modyfikacjach sygnał wzrósł do 80-81%. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali również zastosowanie dodatkowych elementów, takich jak czasza, aby zwiększyć efektywność anteny. Użytkownik zabezpieczył antenę przed wilgocią, co przyczyniło się do stabilności sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA