logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Linux z pendrive na eee PC - problem z bootowaniem Ubuntu i Backtrack

Simmi 02 Wrz 2011 22:20 5323 9
REKLAMA
  • #1 9889625
    Simmi
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    Od jakiegoś czasu ( wcześniej wszystko chodziło w miarę ok) mam problem z bootowaniem dystrybucji linuxa z pendriva na moim eee pc.

Kiedyś wszystko chodziło bardzo prosto - iso ---unetbootinstal i jazda.

Przez jakieś 2 miesiące nie korzystałem z linuxa. Od paru dni męczę się z zgraniem iso na pendriva i zbootowaniem go. Jedyne co pojawia się podczas booowania linuxa to znak zachęty "_". Widzę ,że pendrive pasuję, czyta/kopiuję jakieś pliki lecz ze względu na nikły transfer ( bez sterowników działa jedynie usb 1.1) nie doczekałem się końca.

Dystrybucje jakie próbuje uruchomić to najnowsze ubuntu oraz backtrack.
  • REKLAMA
  • #2 9889830
    Eidems
    Poziom 29  
    Ocena: 253
    Wiesz, może to głupie, ale sprawdź na innym PC czy pendrive z linuxem zadziała.
  • #3 9889927
    Simmi
    Poziom 20  
    sprawdzalem już - nic z tego
  • REKLAMA
  • #4 9890298
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 9890359
    Simmi
    Poziom 20  
    Mogę liczyć na trochę bardziej fachowe odpowiedzi?

Nie jestem głupi to chyba logiczne ,że reinstall zwykle często pomaga...
  • #6 9890452
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Jak chcesz zabootować linuksa z pena na który nie wgrałeś systemu(bo długo trwa i nie doczekałeś końca kopiowania) ?.
    Spróbuj unetbootin z linuksa uruchomić i jakiegoś niewielkiego linuksa wgraj na pena dla sprawdzenia.
  • #7 9890778
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 9891015
    Simmi
    Poziom 20  
    Kombinacja ta nie działa.
    Usunąłem już pliki oraz partycje, próbowałem różnych systemów plików, niestety nic z tego.
    Wcześniej nie miałem problemu z usb - działało conajmniej znośnie.
  • #9 9891057
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 9891418
    Simmi
    Poziom 20  
    Wypalam jedynie na windowsie. Korzystam z linuxa sporadycznie jedynie z wersji live.
    Zmieniłem program na Universal USB Installer - niestety bez skutku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z bootowaniem dystrybucji Linuxa (Ubuntu i Backtrack) z pendrive'a na laptopie Eee PC. Po wcześniejszych udanych próbach, obecnie podczas bootowania pojawia się tylko znak zachęty "_". Użytkownik próbował różnych metod, w tym reinstalacji systemu na pendrive, użycia Unetbootin oraz Universal USB Installer, ale bez skutku. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie pendrive'a na innym komputerze, użycie innego narzędzia do nagrywania, a także formatowanie pendrive'a na VFAT. Użytkownik zauważa, że transfer danych jest wolny z powodu ograniczeń USB 1.1.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA