logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf 2 - brak świateł mijania i drogowych, działają tylko postojowe

wlodi20 03 Wrz 2011 21:01 3276 15
REKLAMA
  • #1 9892353
    wlodi20
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    witam mam problem z swoim samochodem . Którym jest golf 2 .problem polega na tym ze w czasie jazdy przestały mi świecić przednie światła mijania i nie mogę włączyć drogowych postojowe działają mi i także drogowe gdy pociągnę włącznik kierunkowskazów . Gdzie mogę szukać problemu z oświetleniem
  • REKLAMA
  • #2 9892361
    Przemo9826
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2500
    Cóż sprawdziłeś błądzący w drogowej ciemności człeku?
  • #3 9892364
    Błażej
    Ocena: 3624
    Wyłącznik świateł, kostka za nim, przełącznik zespolony.
    Od razu uprzedzę - mrugnięcie długimi jest z innego obwodu (działa od razu po stacyjce przecież).
  • REKLAMA
  • #4 9892384
    Przemo9826
    Ocena: 2500
    Błażej napisał:
    Wyłącznik świateł, kostka za nim, przełącznik zespolony.
    Od razu uprzedzę - mrugnięcie długimi jest z innego obwodu (działa od razu po stacyjce przecież).

Dużo by tak wymieniać, nawet info o stanie żarówek nie uzyskaliśmy....
  • #5 9892393
    enauto
    Poziom 29  
    Ocena: 381
    Błażej napisał:
    mrugnięcie długimi jest z innego obwodu (działa od razu po stacyjce przecież).

W tym pojeździe bez stacyjki.
  • #6 9892400
    zeimp
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 2344
    Tak... i bezpieczniki też ciężko odszukać... A może rachunek za prąd nie zapłacony :D Tyle info w sieci - ło matko...
  • #7 9892402
    wlodi20
    Poziom 14  
    czyli to może być wina przełącznika od świateł ponieważ zauważyłem ze włącznik od świateł sie grzeje
  • #8 9892411
    Błażej
    1. OBOWIĄZKOWO poprawisz swoje posty tak, by były pisane zgodnie z zasadami pisowni!
    2. Brawo! Grzeje się, więc pewnie to coś znaczy...
  • #9 9892413
    Zico63
    Poziom 37  
    Ocena: 1035
    Włącznik klawiszowy: sprawdzić, czy na biało-czarnym (pin 56) jest napięcie "przy zapłonie" i klawiszu na =D. Wygląda na to, że manetki nie dostają zupełnie prądu.

P.S. Ależ zainteresowanie Volkswagenikiem: w pięć minut - sześć postów :D
  • REKLAMA
  • #10 9892621
    ociz
    Ocena: 3482
    Nie kupować topranów itp bo to starcza na pół roku tylko oryginalne ze szrotu. Jak ma dodatkowe światła drogowe to dołożyć przekaźniki bo tego i oryginalne włączniki nie wytrzymują.
  • #11 9893549
    wlodi20
    Poziom 14  
    podłączyłem inny włącznik od świateł od innego golfa sytuacja taka sama mam tylko światła pozycyjne a świateł mijania dalej nie mam . A mam pytanie włącznik świateł drogowych jak trzymam na blokadzie to świeca ale przełączać z mijania nie chcą w drogowe . czy może być wina tego włącznika świateł długich przy kierowniczy ?
  • #12 9893584
    Błażej
    Czy ty czytasz, co zostało ci napisane wyżej?!?
    Napisałem ci, co dodatkowo skorygował enauto, że mrugnięcie długimi jest zasilane z INNEGO obwodu niż światła. Mrugnięcie działa cały czas, czy masz światła włączone, czy nie. A przełączasz mijania/drogowe tylko jak światła masz włączone.
    Sprawdziłeś, co z napięciami na wyłączniku świateł, na przełączniku zespolonym? Potrzeba do tego aż żarówki i trochę przewodu. I tak, przełącznik zespolony pod kierownicą też może być winny, co zresztą też już napisałem. Więc czytasz to, co ci piszą? Rozumiesz? Czy i tak wiesz lepiej?
  • REKLAMA
  • #13 9894741
    wpsowa692
    Poziom 24  
    Ocena: 465
    Odszukaj w kostce włącznika świateł zacisk 'X' jeśli po zapłonie nie będzie na nim napięcia to albo kostka stacyjki albo przekaźnik .
  • #14 9894793
    Zico63
    Poziom 37  
    Ocena: 1035
    wpsowa692 napisał:
    Odszukaj w kostce włącznika świateł zacisk 'X' jeśli po zapłonie nie będzie na nim napięcia to albo kostka stacyjki albo przekaźnik .

Jaki? - w Golfie nie ma przekaźnika świateł - powtarzane do znudzenia.
    Ale może pytanie poza konkursem, naprowadzające: czy nie działają tylko reflektory czy też jeszcze np. dmuchawa, ogrzewanie szyb i wycieraczki? Dopiero takie objawy mogą nas kierować w stronę kostki stacyjki.
  • #15 9894842
    wlodi20
    Poziom 14  
    Zico63 napisał:
    wpsowa692 napisał:

Jaki? - w Golfie nie ma przekaźnika świateł - powtarzane do znudzenia.
    Ale może pytanie poza konkursem, naprowadzające: czy nie działają tylko reflektory czy też jeszcze np. dmuchawa, ogrzewanie szyb i wycieraczki? Dopiero takie objawy mogą nas kierować w stronę kostki stacyjki.

wszystko działa o proc świateł mijania Aby dojechać do domu musiałem trzymać kierunkowskaz do siebie aby mieć światła z przodu czyli drogowe na blokadzie trzymałem .

Dodano po 2 [minuty]:

Jutro podłącze inny przełącznik zespolony ten co jest w kierunku i zobaczę czy coś to da . Jak nie da nic to będę musiał szukać dalej problemu
  • #16 9894877
    Błażej
    3.1.17. (10.9, 16) Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.
    Nawet jak na dział dla początkujących, to już przesada!
    Nie czytasz, co się do ciebie pisze. Albo nie rozumiesz. Na jedno wychodzi. Nie poradzisz sobie z naprawą. Oddaj auto do elektryka.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z przednimi światłami mijania w Volkswagenie Golfie 2, które przestały działać podczas jazdy. Światła pozycyjne oraz drogowe działają, ale nie można ich przełączać. W odpowiedziach sugerowane są różne możliwe przyczyny, takie jak uszkodzony włącznik świateł, kostka za włącznikiem, przełącznik zespolony, a także sprawdzenie napięcia na pinach. Użytkownik zauważył, że włącznik świateł się grzeje, co może wskazywać na problem. Wskazano również, że mrugnięcie długimi światłami działa z innego obwodu. Użytkownik planuje wymienić przełącznik zespolony, aby sprawdzić, czy to rozwiąże problem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA