logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie zasilacza do płyty głównej - problem z uruchamianiem systemu

Alfaomega1969 04 Wrz 2011 10:51 5551 30
REKLAMA
  • #1 9893464
    Alfaomega1969
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam pytanko Złozyłem sobie nowego kompa i po podłączeniu wszystkiego pojawił sie problem niby system dało sie zainstalowac ale po któryms razie nie chciał sie uruchomic...
    1.podłączenie zasilacza do płyty..najpierw podłączyłem 24pin do płyty +6pin do gniazda 8-io pinowego komp nie daje się uruchomic.
    2-podłączenie zasilacza;24 pin do płyty + 4pin do drugiego złacza na płycie-system dało sie zainstalowac ale po któryms razie nie chciał sie uruchomic.wogóle tylko na chwile zabłysła lampka led na panelu i NIC cisza.
    Postanowiłem zrobic cos innego ...mianowicie odłączyłem od wtyczki 24pin 4 piny i podłączyłem do gniazda bez tych 4pinów ....DZIAŁA. wszystko smiga ...teraz pytanie ..czy to jest normalne podłączenie czy moze gdzieś jest jakis błąd na płycie ew w zasilaniu... nawet procka podkręciłem do 3,97 i nic sie nie dzieje
    Jesli podłącze pełne 24in dopłyty komp sie uruchamia ale po pewnym czasie trzeba wyjąć wtyczke od zasilacza na chwile bo nie chce sie uruchomić.Nie wiem co jest źle ????
    Zasilacz ma wtyczki..24pin(20+4)6 pin i jedno 4pin
    zestaw kompa to:
    Gigabyte GA-MA770T-UD3
    AMD Phenom II X2 555 BOX Black Edition
    Kingston DDR3 4x 1GB 1066MHz CL7
    Radeon 5450 Gigabyte 1GB DVI&HDMI (PCI-E)
    Tracer Highlander 450W Silent
    Dysk -sygate ST31500541AS (1397 GB)
    Dysk - ST3320620AS (298 GB)
    Dysk - SAMSUNG SP2504C (232 GB)
    Dysk (USB)- WD My Book 1110 (930 GB)
    Pytałem już na innym forum ale chyba tam nikt sie nie zna
    przepraszam jesli temat jest nie Tu co potrzeba
  • REKLAMA
  • #2 9893497
    weight
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Nie bardzo wiem o co Ci chodzi.
    Ale podłącz po prostu te 24pin, jak twój zasilacz nie ma podłączenia pod dodatkowe zasilanie procesora 8pin, to dajesz tam tylko 4pin.

Co do tego sprzętu to ten zasilacz co masz Tracer nie wiem jak to jest że ludzi jeszcze to kupują, to jest chyba najgorszy zasilacz jaki jest, i bardzo lubi się psuć, lepiej nie rób OC na tego typu zasilacza, zresztą z tego co widzę twoja płyta w ogóle się nie nadaje do OC.
    LOL ty podłączyłeś końcówkę "1 x 6-pinowe PCI-E, " pod płytę ;p ? to jest pod kartę graficzną.

Podłącz to co ci napisałem ;/
  • #3 9893529
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    To 6pin jest do KART GRAFICZNYCH. W żadnym wypadku nie wolno używać tej wtyczki do zasilania procesora!. Jak masz 8-pinowe gniazdo w płycie, wkładasz tam 4 bolcową wtyczkę.
  • #4 9893531
    Alfaomega1969
    Poziom 9  
    Teraz mam tak:
    od wtyczki 24 pin odłączone 4piny (luzem sobie wisi) w płytę podpiete tylko 20pin.Inaczej komp po któryms razie nie uruchamia sie
    a w gniazdo obok procka wpieta wtyczka 4 pin
    Co do podkręcania to mi wystarcza to co mam Z orginalnych 3.2 podkręciłem do 3.4
    czytałem o tym zasilaczu i nie było ze sie często psuje...
    Edit.tą 6pin to tylko raz bo tak mi powiedział jeden "informatyk" ale wogóle sie nie uruchomił i wtedy sam sie domysliłem ze to jest do kart graf...
  • #5 9893538
    serwisor
    Poziom 29  
    Ocena: 164
    Cześć.

Ja podejrzewam, że nie chodzi o to że nikt się nie zna, tylko ty nie potrafisz wytłumaczyć porządnie o co ci chodzi.

Płyta powinna działać z wtyczką 24 PIN ATX i dodatkowo przeczytaj opis na płycie głównej przy złączu 8-pin ATX_12V_2x4

Więc nie mów, że ktoś się nie zna, skoro to ty podłączasz płytę jak ci wygodniej ...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 9893554
    Alfaomega1969
    Poziom 9  
    weight napisał:
    Nie pisz mi nic na temat firmy tracer bo takiej firmy nie ma.

Podłącz 20pin + 4pin w jedno gniazdo koło siebie.
    Jeśli to twój zasilacz
    http://allegro.pl/zasilacz-tracer-highlander-450w-silent-hit-wys-24h-i1784952364.html

To on ma 2x 4pin to dajesz pod te 8pin co masz na płycie

Tak to jest ten zasilacz i ma takze dwie takie wtyczki 2x4pin zaraz podłącze i zobacze Chyba nie ma zadnej kolejności podpięcia...??
  • REKLAMA
  • #8 9893571
    weight
    Poziom 16  
    One pasują tylko w jedno miejsce ;/ więc źle ich nie podłączysz.
    pamiętaj tylko o tych 20pinach + 4pin one zazwyczaj w zasilaczach mają takie zatrzaski żeby zrobić z 20pin 24pin, a te luźnie 2x 4pin dajesz koło procesora.
  • #9 9893608
    Alfaomega1969
    Poziom 9  
    Sorki za wprowadzenie w błąd ale to jest ten zasilacz http://www.komputronik.pl/product/76000/Sprze...zespoly_PC/Tracer_Highlander_450W_Silent.html
    I on nie ma dwóch wtyczek 4pin tylko ma1x6pin i 1x4pin oraz 20+4pin (24pin)
    teraz podłączyłem pełne 24 pin do płyty i komp sie uruchomił...Ale za któryms razem nie da sie uruchomic wtedy musze odpiąc te dodatkowe 4pin ..
    A pisze dlatego ze moja przyjaciółka ma identyczny zestaw( tylko jeden dysk) i dzis komp jej sie uruchomił ale na monitorze było NO SIGNAL.musiała zrobic reset i wtedy ok.miała juz tak kilka razy..Kompy oboje mamy od marca tego roku
  • #10 9893617
    weight
    Poziom 16  
    Podłącz pełnie 24pin + 4pin jak nie masz 2x 4pin.
    To nie jest wymaganie to jest tylko dodatkowa lina zasilania czy coś takiego.

Wystarczy 4pin sam mam tak u siebie
    Pozdrawiam

Tutaj co podałeś tą stronę to napisanie jest że on ma tylko
    ATX 24pin
    ATX 20pin

Nie widzę tam żeby miał 20pin + 4pin i jeszcze dodatkowe 4pin
    najlepiej zrób zdjęcie tych wszystkich pinów ;p
  • #11 9893628
    Alfaomega1969
    Poziom 9  
    weight napisał:
    Podłącz pełnie 24pin + 4pin jak nie masz 2x 4pin.
    To nie jest wymaganie to jest tylko dodatkowa lina zasilania czy coś takiego.

Wystarczy 4pin sam mam tak u siebie
    Pozdrawiam

Tak tez teraz mam podłączone z tym ze po któryms razie komp nie chce sie uruchomić...
  • #12 9893634
    weight
    Poziom 16  
    To jak już pisałem wymień zasilacz ;/ bo to co masz to nic gorszego nie może być.
    Kupiłeś po prostu bubel i nawet nie da się podłączyć...

To w końcu ile masz tych wtyczek 4pin ? oprócz tego 20pin.

Masz 20pin + 2x 4pin
    To dajesz 24pin razem pod płytę i 4 pin pod procesor jak to Ci nie działa to ja już nie wiem.

A jak ty to podłączasz że ci all działa
  • #13 9893650
    Alfaomega1969
    Poziom 9  
    weight napisał:
    To jak już pisałem wymień zasilacz ;/ bo to co masz to nic gorszego nie może być.

Bo ja wiem nie mam teraz kasy na wymiane..A jaki by był dobry i za w miare rozsądna cene tak do 150zł???
  • #15 9893663
    Alfaomega1969
    Poziom 9  
    weight napisał:
    Napisz jak ty to podłączyłeś że Ci wszystko działa

Wtyczka w płyte pełne 24pin(wcześniej było te dodatkowe 4pin odłączone)
    i obok procka 4pin
    Ciekawe jak zrobie restart czy sie uruchomi
    A te 6pin peg to wiem ze do karty ale u mnie karta nie potrzebuje wiec sobie wisi luzem od prawie samego początku

.....................................................
    Edit: zrobiłem restart i narazie działa....zobacze dalej..
  • #17 9893721
    Alfaomega1969
    Poziom 9  
    weight napisał:
    jak niczego nie spaliłeś podłączając te 6pin do płyty od karty graficznej to musi działać. Chyba że zasilacz naprawdę jest walnięty.

To było tylko raz po złozeniu kompa .ale sam sie kapnołem ze to jest do grafy.Wiec nigdy wiecej tego nie robiłem.Pomysle nad tym zasilaczem...jak zostanie kasy po zakupach dla dzieci do szkoły.Narazie dzieki za odpowiedzi.
    Tylko teraz to ten co mi tak podpowiedział (znajomy informatyk)to stracił u mnie zaufanie co do swojej fachowości>A prowadzi firme komputerową
  • #18 9893726
    weight
    Poziom 16  
    Może był pijany :( bo trzeźwy człowiek nie gada takich głupot.

Zasilacz nie jest konieczny z wymianą, ale jak będziesz miał kasę to lepiej kupić jakiś firmowy, bo ten w każdej chwili może Ci spalić cały komp i wymiana będzie 1500zl a nie 140zl.
    Chociaż jak nie robisz żadnego OC to ten powinien być dobry, ale lepiej nie ryzykować.
    Pozdrawiam
  • #20 9893784
    weight
    Poziom 16  
    Chodzi o firmę a chieftec jest chyba najlepsza.
    Nie jest ci potrzebny zasilacz masz ten co masz kupiłeś już nie bój się nic się nie stanie jak nie będziesz nie wiadomo czego robił, szkoda kasy, a do tej płyty głowniej co masz lepszy nie jest Ci potrzebny,
    Chociaż masz tyle dysków podpiętych to ja bym lepiej nie ryzykował bo jak się spali to wszystko : )
  • #21 9893813
    Arturs87
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    weight napisał:
    Nie jest ci potrzebny zasilacz masz ten co masz kupiłeś już nie bój się nic się nie stanie jak nie będziesz nie wiadomo czego robił, szkoda kasy, a do tej płyty głowniej co masz lepszy nie jest Ci potrzebny,
    Chociaż masz tyle dysków podpiętych to ja bym lepiej nie ryzykował bo jak się spali to wszystko : )

Chieftec wcale nie jest najlepszą firmą. Jest to rekomendowany producent przyzwoitych zasilaczy, ale czy najlepszy to nie byłbym tego taki pewien (co nie oznacza, że zasilacze tej marki są kiepskie).

Kolego kup nowy zasilacz, nawet gdy ten Tracer jest sprawny to kupując nowy nie wyrzucisz pieniędzy w błoto. Zapoznaj się z tym tematem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html

Proponowałbym zasilacz przynajmniej 500W, jakiś Ocz, Tagan, Be quiet! lub w/w Chieftec.
    Wydaje mi się, że po zmianie zasilacza, i prawidłowym podłączeniu wtyczek problemu nie będzie.
  • #22 9893870
    weight
    Poziom 16  
    Arturs87

Umiesz czytać czy może okularów zapomniałeś ?
    Gdzie ja napisałem że jest najlepszy ?
    Napisałem jeden z najlepszych i dodałem (Chyba) czyli nie napisałem że jest najlepszy.
    Ja byś umiał czytać ze zrozumieniem to byś zrozumiał.

500wat zasilacz będzie akurat nie ma co kupować większego jak ty to piszesz bo nie ma takiej potrzeby do tej płyty, i tego procesora.

Chieftec jest naprawdę dobrą firma i na 100% robi jedne z lepszych zasilaczy tak jak np
    Fortron firma, chodź czytałem że jest gorsza od chiefteca
  • #23 9893923
    Arturs87
    Poziom 12  
    weight napisał:

Umiem czytać.
  • #24 9893931
    weight
    Poziom 16  
    To pokaż gdzie napisałeś że chieftec jest najlepszą firmą ?
    Dodałem "Chyba" wiec nie napisałem że w 100% jest najlepszą, wiec czytaj dokładnie
  • #25 9893939
    Arturs87
    Poziom 12  
    weight napisał:
    Arturs87

Umiesz czytać czy może okularów zapomniałeś ?
    Gdzie ja napisałem że jest najlepszy ?
    Napisałem jeden z najlepszych i dodałem (Chyba) czyli nie napisałem że jest najlepszy.
    Ja byś umiał czytać ze zrozumieniem to byś zrozumiał.

500wat zasilacz będzie akurat nie ma co kupować większego jak ty to piszesz bo nie ma takiej potrzeby do tej płyty, i tego procesora.

Chieftec jest naprawdę dobrą firma i na 100% robi jedne z lepszych zasilaczy tak jak np
    Fortron firma, chodź czytałem że jest gorsza od chiefteca

Gdzie napisałem, że większy niż 500W? Napisałem, "przynajmniej 500W" czyli nie mniej niż 500W. Czytaj uważnie.
    Ale jeżeli jest niewielka różnica w cenie to można wziąć mocniejszy - będzie na przyszłość, w przypadku rozbudowy sprzętu lub zmiany np. karty graficznej.
  • #26 9893957
    weight
    Poziom 16  
    Możesz wybrać jakieś zasilacz z tych firm wszystkie są dobre:
    Seasonic 400W SS-400ET
    Fortron FSP400-60APN 400W
    Tacens Radix IV 450W – cena
    DELTA ELECTRONICS GPS-500AB A 500W
    bequiet! PurePower L7 430W
    OCZ StealthXStream 500W
    Fractal Design Integra 500W

Ciężko będzie znaleźć zasilacz do 150zl dobrej firmy ponad 500wat ;/
  • #27 9894064
    Alfaomega1969
    Poziom 9  
    Postanowiłem zrobić mały test 1h.Program OCCT v3.1.0
    Ponizej zamieszczam fotki z tego testu
    Jakby ktos kto sie na tym zna zinterpretował mi te wykresy to bede wdzięczny

Zmień sposób wklejenia grafiki: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1043840.html
    [jankolo]
  • #28 9961637
    ozonic
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    Czarna lista zasilaczy:

=> 2N
    => 4 Life
    => Acutake
    => Akyga
    => Altis
    => Aspire
    => Aton
    => Coba
    => Codegen
    => ColorSit
    => COMPAQ
    => Computer
    => Deer
    => Eurocase
    => Everpower
    => Fever
    => Four Star
    => Gembird
    => Gigabajt
    => Hawk
    => Hec
    => i-box
    => Impet
    => Incore
    => L&C
    => Levicom
    => Linkword
    => Logic
    => LOGISYS
    => Megabajt
    => Mercury
    => Metropilis
    => ModeCom Feel
    => Mustang
    => Newton
    => Octigen
    => Platin Power
    => Power
    => Power Color
    => Power Man
    => Powercomp
    => Procomp
    => Qoltec
    => Q-tec
    => QTECHNOLOGY
    => RAIDMAX
    => Ropla
    => Rubikon
    => Sansun
    => SilenX
    => Stability Power
    => Sun Pro
    => Suntek
    => Take Me
    => Task
    => Tracer
    => Tronje
    => Trust
    => Ultra Media
    => V Power
    => Win
    => Xilence
    => XPOWER
    => XION
    => innny tzw. no name baz podanej marki

Polecane marki zasilaczy:

=> A+GPB
    => AeroCool
    => Akasa
    => Amacrox
    => Antec
    => Aspire
    => Athena Power
    => be quiet
    => Chieftec
    => CoolerMaster
    => Corsair
    => Delta
    => Enermax
    => Enlight
    => Fortron
    => High Power
    => Hiper
    => Hi-Val
    => HuntKey
    => Lead Power
    => Mad Dog
    => Modecom MC
    => Modecom Volcano
    => Mushkin
    => OCZ
    => Pentagram
    => Scythe
    => Seasonic
    => Silver Power
    => Silverstone
    => Sparkle
    => SuperFlower
    => Tacens
    => Tagan
    => Thermaltake
    => Topower
    => Turbolink
    => Ultra X-Finity
    => Vantec
    => XClio
    => Zalman
  • #29 9961684
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8242
    Witaj,
    Na przedstawionych wykresach nic szczególnie nieprawidłowego nie widać, ale napięcia na zasilaczu powinno się mierzyć miernikiem, a nie programem. Jeśli uwierzymy we wskazania z programu, to wszystko jest OK.

Tak czy inaczej szkoda takiego sprzętu - osobiście nie katowałbym go takim zasilaczem. Pamiętaj, że taka imitacja zasilacza jest dobra do pierwszego większego przepięcia w sieci (lub burzy). A potem modlisz się, aby tylko złomiasty zasilacz się spalił i nie uszkodził płyty i całej reszty (a w przypadku zasilacza, którego jakość i zabezpieczenia w nim zastosowane pozostawiają wiele do życzenia - jest to prawdziwa loteria).
  • #30 9961685
    kmbkmb
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Weź poważnie radę, żeby pozbyć się Tracera. Miałem takie same kłopoty z nim i Modecomem. Wszystkie ustąpiły po zmianie na Chiefeca. Jest podobnej klasy,co te inne polecane przez forumowiczów, ale ma dodatkową zaletę: dobrą sławę od wielu lat i może dlatego sprzedawać dużo taniej, bo w większych ilościach. Dane Tracera to chwyt marketingowy, obliczony na ludzi, którzy nigdy nie będą rozbudowywać komputera. Cheieftec naprawdę ma to, co napisał w danych i sporą rezerwę na wszystkich liniach.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z uruchamianiem nowo złożonego komputera, który nie startował po podłączeniu zasilacza do płyty głównej. Po eksperymentach z różnymi konfiguracjami podłączenia (24-pin ATX oraz 4-pin ATX_12V) okazało się, że komputer działa tylko przy odłączonym dodatkowym 4-pinie. Użytkownicy forum wskazali, że 6-pinowe złącze PCI-E nie powinno być używane do zasilania procesora, a zasilacz Tracer jest niskiej jakości i może powodować problemy. Rekomendowano wymianę zasilacza na model od renomowanej marki, takiej jak Chieftec, Fortron, czy be quiet!, aby uniknąć dalszych problemów z zasilaniem.
REKLAMA