Witam, przejrzałem sporo tematów z podobnymi problemami - jest ich całe mnóstwo i znudzony szukaniem tego złotego wątku postanowiłem się zwrócić do Was z prośbą o pomoc, może do sedna.. :
Na początku sprawa wyglądała łagodnie: w momencie uruchomienia komputera po 2-3 sekundach siadał, po powtórnym włączeniu to samo, przy kolejnych próbach przycisk POWER przestawał reagować - pomagał wtedy tylko switch OFF/ON na zasilaczu, POWER wracał do życia i system ładował się bez oporu.
To był początek, jakieś 2 miesiące temu. Wtedy było to do zniesienia.
Dzisiaj już żeby odpalić system musze mniej więcej wykonać takie ruchy:
Wcisnac z 4-5 razy POWER (przy czym po kazdym wcisnieciu komputer odpala i gasnie w ok. 2 sekundy)
Nastepnie jak POWER "umiera", pobawic sie pare razy w sekwencje [SWITCH OFF/ON > POWER > ZGON PCta > SWITCH OFF/ON > POWER > ZGON PCta > ... >]
Jak już ruszy po takiej zabawie i dojdzie do ekranu ładowania Windowsa - następuje znowu ZGON i po dwóch, trzech w/w sekwencjach system dopiero bez oporu się ładuje.
Jak wyżej wspomniałem zaczęło się tak dziać ok. 2 miesiace temu, z bliżej nie określonych powodów - nic w komputerze nie było ani grzebane, ale zmieniane, jedynie 'odkurzane' co jakiś czas. A z racji tego że dbam o porządek na komputerze - system stoi ten sam w b. dobrym stanie od ponad roku.
Komputer to składak z 2 letnim stażem, dlatego spodziewam się że coś jest sprzętowo do d...
Informacje z Everesta v. 2.20.405 :
Windows XP Professional +SP3
AMD Athlon(tm) II X2 250 Processor, 3012 MHz
Pamięć GOODRAM 2x512 DDR 400 MHZ
Płyta główna ASRock N68-S3 UCC
NVIDIA GeForce 9400 GT (512 MB)
Dysk fizyczny SAMSUNG HD252HJ SCSI (232 GB)
ZASILACZ: TRACER 4life 400W (w tym pewnie tkwi diabeł)
Temperatury
Płyta główna 41 °C (106 °F)
Wentylatory
Procesor 2766 RPM
Wartości napięć
Napięcie rdzenia procesora 2.86 V
Aux 0.13 V
+3.3 V 3.38 V
+5 V 5.67 V
+12 V 12.77 V
-12 V -11.79 V
-5 V -5.44 V
..taka wzmianka na temat czujników; Everest do niedawna pokazywał mi jeszcze temp. z karty graficznej - już go nie ma. Jest jakis sposob zeby przywrocic tą opcje?
Pozdrawiam
Na początku sprawa wyglądała łagodnie: w momencie uruchomienia komputera po 2-3 sekundach siadał, po powtórnym włączeniu to samo, przy kolejnych próbach przycisk POWER przestawał reagować - pomagał wtedy tylko switch OFF/ON na zasilaczu, POWER wracał do życia i system ładował się bez oporu.
To był początek, jakieś 2 miesiące temu. Wtedy było to do zniesienia.
Dzisiaj już żeby odpalić system musze mniej więcej wykonać takie ruchy:
Wcisnac z 4-5 razy POWER (przy czym po kazdym wcisnieciu komputer odpala i gasnie w ok. 2 sekundy)
Nastepnie jak POWER "umiera", pobawic sie pare razy w sekwencje [SWITCH OFF/ON > POWER > ZGON PCta > SWITCH OFF/ON > POWER > ZGON PCta > ... >]
Jak już ruszy po takiej zabawie i dojdzie do ekranu ładowania Windowsa - następuje znowu ZGON i po dwóch, trzech w/w sekwencjach system dopiero bez oporu się ładuje.
Jak wyżej wspomniałem zaczęło się tak dziać ok. 2 miesiace temu, z bliżej nie określonych powodów - nic w komputerze nie było ani grzebane, ale zmieniane, jedynie 'odkurzane' co jakiś czas. A z racji tego że dbam o porządek na komputerze - system stoi ten sam w b. dobrym stanie od ponad roku.
Komputer to składak z 2 letnim stażem, dlatego spodziewam się że coś jest sprzętowo do d...
Informacje z Everesta v. 2.20.405 :
Windows XP Professional +SP3
AMD Athlon(tm) II X2 250 Processor, 3012 MHz
Pamięć GOODRAM 2x512 DDR 400 MHZ
Płyta główna ASRock N68-S3 UCC
NVIDIA GeForce 9400 GT (512 MB)
Dysk fizyczny SAMSUNG HD252HJ SCSI (232 GB)
ZASILACZ: TRACER 4life 400W (w tym pewnie tkwi diabeł)
Temperatury
Płyta główna 41 °C (106 °F)
Wentylatory
Procesor 2766 RPM
Wartości napięć
Napięcie rdzenia procesora 2.86 V
Aux 0.13 V
+3.3 V 3.38 V
+5 V 5.67 V
+12 V 12.77 V
-12 V -11.79 V
-5 V -5.44 V
..taka wzmianka na temat czujników; Everest do niedawna pokazywał mi jeszcze temp. z karty graficznej - już go nie ma. Jest jakis sposob zeby przywrocic tą opcje?
Pozdrawiam