logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprojektować schemat sterowania 7 siłownikami Belimo SMV-D2-MP?

MisiekZ87 04 Wrz 2011 14:16 6720 7
REKLAMA
  • #1 9894126
    MisiekZ87
    Poziom 9  
    Witam!

Mam do wykonania schemat elektryczny układu sterowania 7 siłownikami za pomocą sterownika na podstawie przykładowego schematu automatyki jakiegoś kotła. Nie mam pojęcia jak zastosować elementy z tego skomplikowanego przykładowego schematu do mojego przypadku. Nigdy wcześniej nie miałem z tym do czynienia.. Proszę o jakieś porady, albo jakiś banalny schemat, który będzie dla mnie bardziej zrozumiały... :)

Poniżej 2 pierwsze strony schematu wzorcowego:
    Jak zaprojektować schemat sterowania 7 siłownikami Belimo SMV-D2-MP? Jak zaprojektować schemat sterowania 7 siłownikami Belimo SMV-D2-MP?

i mój przypadek:
    (do każdego siłownika prowadzony jest kabel 4x0,25mm; ucięło opis listw zaciskowych.. jedna to 24V DC, a druga to listwa przewodu neutralnego - oba wychodzą z transformatora)

Siłowniki (regulatory VAV) to Belimo SMV-D2-MP (karta katalogowa)
    Sterownik to IQ3XCITE/96/LAN/100-240 (Link) z dwoma dodatkowymi modułami we/wy, których nie ma na tym moim schemacie.
    Użytkownik podpina się do sterownika laptopem i steruje przepływem powietrza w 7 oddzielnych kanałach wentylacyjnych przy pomocy tych 7 regulatorów VAV.
    Muszę to zrobić do pracy magisterskiej.. Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 9939749
    arkdom
    Poziom 19  
    Ocena: 42
    MisiekZ87 napisał:
    Proszę o podpowiedź w jaki sposób na schemacie mogę oznaczyć listwę zaciskową i używane/nieużywane zaciski ?

Kropkami, małymi kółeczkami.
  • REKLAMA
  • #3 9940068
    and61
    Poziom 27  
    Ocena: 246
    MisiekZ87 napisał:
    Muszę to zrobić do pracy magisterskiej.

To na zajęciach nie mówili że na wejścia dajemy czujniki , przyciski itp, a na wyjścia cewki styczników/przekaźników /zaworów ?
  • #4 9946538
    MisiekZ87
    Poziom 9  
    and61 napisał:
    To na zajęciach nie mówili że na wejścia dajemy czujniki , przyciski itp, a na wyjścia cewki styczników/przekaźników /zaworów ?

studiuję inżynierię środowiska a nie na wydziale elektrycznym czy podobnym...

arkdom napisał:
    MisiekZ87 napisał:
    Proszę o podpowiedź w jaki sposób na schemacie mogę oznaczyć listwę zaciskową i używane/nieużywane zaciski ?

Kropkami, małymi kółeczkami.

czy taki symbol może służyć jako niewykorzystany zacisk ?

Dzięki za wszelką pomoc :-)
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #5 9947043
    and61
    Poziom 27  
    MisiekZ87 , nigdzie nie napisałeś gdzie studiujesz , co do pytania w poście powyżej , to w ten sposób oznacza sie pin żeński w łączówkach , nie wykorzystany pin to kółeczko bez kolejnej linii , czyli wychodzącego z niej przewodu
  • REKLAMA
  • #6 9949917
    MisiekZ87
    Poziom 9  
    Dzięki :) Mam jednak kolejne pytanie: każde wejście sterownika posiada zworkę, która zmienia typ danego wejścia.

Jak takie coś oznaczyć na schemacie ?
    Pozdrawiam.
  • #7 9950677
    and61
    Poziom 27  
    Moim zdaniem nie musisz tego oznaczać w żaden sposób , po prostu czujnik czy przetwornik z sygnałem napięciowym czy prądowym podłączony do wejścia sam określa jakiego jest ono typu
  • REKLAMA
  • #8 17681227
    85DanielS
    Poziom 12  
    Witam!
    Temat troche stary ale musze odswierzyc...
    czy ostaly sie moze jakies programy do obslugi tego iq3??
    dostalem w spadku taki sterownik ale zeby cokolwiek sklecic potrzeboje SET tool...
    Za jakiekolwiek przydatne programy bede wdzięczny.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w zaprojektowaniu schematu elektrycznego do sterowania siedmioma siłownikami Belimo SMV-D2-MP za pomocą sterownika IQ3XCITE/96/LAN/100-240. Zadaje pytania dotyczące podłączenia czujników i przekaźników oraz oznaczania zworki na schemacie. Otrzymuje porady dotyczące oznaczeń na schematach oraz informacji o programach do obsługi sterownika IQ3.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA