logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć skaner LPT do USB, gdy drukarka zajmuje port LPT?

andios 19 Lut 2003 18:35 4992 11
REKLAMA
  • #1 104866
    andios
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Mam skaner ze złączem LPT, ponieważ jednocześnie używam drukarki LPT chciałbym skaner podłączyć pod wejście USB. Gdzieś widziałem rozwiązanie przejścia z RS na USB, może ktoś ma rozwiązanie na przejście z LPT na USB ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 105642
    Pawel Zalecki
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    A czy skaner nie ma przypadkiem przelotowki na LPT? Jesli ma to mozna sprobowac podlaczyc to razem. U mnie do lpt mam podlaczone w kolejnosci: skaner, ZIP 100, HP 690 C i wszystko dziala ok
  • #4 105801
    andios
    Poziom 15  
    Ma, ale kombinuję żeby uniezależnić od siebie te urządzenia.
  • #5 107336
    andios
    Poziom 15  
    Dzięki Bicker1 za linki, nie wiem jak, ale w pierwszej odsłonie nie zauważyłem Twojej odpowiedzi.
  • #6 1738143
    niunio_a
    Poziom 11  
    sory ze odswiezam temat ale mam pytanie

jesli laptop nie ma LPT i kupie przejsciowke LPT i podlacze ja pod kabel drukarki a usb wsadze do laptopa to czy wszystko bedzie ok?
  • #7 1738187
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Przy poprawnie zainstalowanych sterownikach wszystko powinno działać niunio_a
  • REKLAMA
  • #8 2253520
    Brany
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam
    Powiedzcie mi głęboko siedzący w temacie jak programatory działają na takich przejsciówkach (lpt ->usb)
    Zastanawiam sie nad kupieniem takiej przejściówki do Willema,
    czy w pełni obsłuży mi ona programator i nie bede miał problemów z programowaniem.
    Coś mi się obiło o uszy że nie obsługuje ona pełnego portu tylko go emuluje a może są jakieś lepsze wersje takich rozwiązań.

Kombinuje poniewaz nie mam w lapsie lpt tylko same usb-ki

Pozdrawiam:)
  • REKLAMA
  • #9 2254989
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Brany, bezpiecznym rozwiązaniem jest kupienie karty PCMCIA z portem LPT.
  • #10 2255690
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 104
    Oprogramowanie do przejściówki USB->LPT stworzy wirtualny port - jeśli w programie do Willema jest taki wybór ( a raczej nie ma ) to będzie działać . Z doświadczenia wiem , że do wyboru są tylko porty LPT oraz COM . A więc nic z tego nie wyjdzie :cry: .

Pzdr.
  • #11 2255739
    Brany
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Dzięki stokrotne
    właśnie przeglądam Allegro za takimi urządzeniami
    znalazłem kilka są o wiele droższe od tych emulatorów
    ale gwarantują pełną obsługę lpt trzeba odżałować
    i kupić nie chciałbym mieć z tym problemów.
    Teraz zastanawiam się który z nich wybrać może byc najtańszy
    chyba się wiele nie różnią.
    Pozdrawiam
  • #12 2255752
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    te porty LPT na usb za kilkadziesiat zlotych dzialaja tylko z drukarkami. To nie tworzy portu LPT w systemie, tylko jakas drukarke.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu podłączenia skanera z interfejsem LPT do portu USB, gdy port LPT jest już zajęty przez drukarkę. Użytkownicy sugerują wykorzystanie przejściówek LPT-USB, jednak zaznaczają, że tanie adaptery USB->LPT zwykle emulują tylko port drukarki i nie tworzą pełnoprawnego portu LPT w systemie, co powoduje problemy z urządzeniami innymi niż drukarki, np. skanerami czy programatorami. Wskazano, że skanery z przelotką LPT można łańcuchowo podłączyć razem z innymi urządzeniami na jednym porcie LPT. Alternatywnie, bezpiecznym rozwiązaniem jest zakup karty PCMCIA z portem LPT, która zapewnia pełną funkcjonalność portu. W przypadku programatorów, adaptery USB->LPT często nie działają poprawnie, ponieważ oprogramowanie wymaga fizycznego portu LPT, a nie jego emulacji. Linki do stron z informacjami o USB i LPT zostały udostępnione jako dodatkowe źródła wiedzy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA