logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć siłownik dwustronny do ładowacza w Ursusie C360?

rafik225 04 Wrz 2011 18:29 22095 28
REKLAMA
  • #1 9894857
    rafik225
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    witam chcę zrobić ładowacz do mojej 60-tki. ceny turów mnie odstraszają. Głownie nie chodzi mi o samą konstrukcję bo ją wykonam po oglądaniu zdjęć. zresztą konstrukcja nie jest jakaś problematyczna jest raczej prosta do zrobienia. Piszę w sprawie takiej.... otóż chcę zrobić ten ładowacz tak aby sama już łyżka czy widły poruszały się dodatkowym siłownikiem napędzanym układem hydraulicznym z 60-tki... Siłownik musi być dwustronnego działania.... powiedzcie mi jak ten siłownik podłączyć? jaki rozdzielacz będę potrzebował ? i skąd wziąć zasilanie ??? bo to tylnie przyłącze pompuje olej dopiero po ruszeniu dzwignią obiegu zewnętrznego proszę o pomoc:)

PS.... czy dobrze myślę o działaniu rozdzielacza? rozdzielacz ma zasilanie i gdy ruszamy w jedną strone jednym wyjściem leci olej i podnosi do góry łyżkę a gdy przesuniemy w drugą dzwignie to olej leci drugim wyjściem i upuszcza łyżkę?
  • REKLAMA
  • #2 9895405
    seweryn7701
    Specjalista Maszyny Rolnicze
    Ocena: 1389
    Właśnie do jednego cylindra dwustronnego działania służy oryginalny rozdzielacz w ciągniku. Podpinasz siłownik jedną strone pod jedno wyjście a drugą strone siłownika pod drugą i chodzi. Rozdzielacz ma cztery pozycje; stop, pływającom, góra i dół. Tyle.
  • #3 9895750
    rafik225
    Poziom 12  
    oki wytłumacz mi.... co gdzie i jak bo w mojej 60-tce pod siedzeniem wychodzi tylko jedno złącze... takie jak np do wywrotki kulowe. a mam 2 wajchy oczywiscie jedna od tylniego podnosnika a jedna chyba od tego zewnętrznego ale 2 złącz nie mam :(
  • REKLAMA
  • #4 9895820
    seweryn7701
    Bo nie masz jednej rurki przykręconej tylko zaślepiony otwór. Do sklepu i kupisz bez problemu.

• #5 9895829
    rafik225
    Poziom 12  
    ok powiedz mi jeszcze ... czyli ta lewa dzwignia pracuje mocno w dół i mocno w górę? tak? raz leci olej jedną rurką a raz drugą zależy od położenia dzwigni?
  • REKLAMA
  • #6 9895849
    seweryn7701
    Dokładnie. Pozycja mocno do przodu i mocno do tyłu musi być utrzymywana ręką, podajesz ciśnienie na jedno lub dró\ugie gniazdo. Dwie pozycje na środku dzwignia utrzymuje samodzielnie, nie trzeba jej trzymać to stop i pływająca.

• #7 9895886
    rafik225
    Poziom 12  
    aha ok. czyli pozostaje mi dokupienie rurki tak? znajdę pod siedzeniem przyłącze?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 9895913
    seweryn7701
    Oczywiście. Jest jedno obok drugiego. Powiedz w sklepie której ci brakuje i tyle. Do tego podkładki i szybkozłączka. No i masz komplet na siłownik dwustronnego działania.
  • #9 9896028
    rafik225
    Poziom 12  
    dziękuję:) a może ktoś wie jakie wymiary zastosować w budowie ładowacza?>
  • Pomocny post
    #10 9896303
    seweryn7701
    Znajde zdjęcia to ci podrzyce. Ale wymiary to będziesz musiał się pytać autorów.
  • #11 9897561
    rafik225
    Poziom 12  
    dzięki super by było jak bys podrzucił foty;)
  • #12 9899151
    seweryn7701
    posłałem ci kilka na pw
  • #13 9909263
    jaclac26
    Poziom 15  
    Ocena: 74
    kolego mam taki ładowacz po jednym dniu pracy szyja boli idzie paliwa wjęcej niż przy turze ciągnik do tyłu ma mniejszy uciąg niż do przodu. podnośnik nie wytrzymuje tego obciążenia . musiałem na tłoku dorobić dodatkowy rowek na pierścień bo co roku musiałem wymieniać uszczelniacze na tłoku podnośnika . lepiej zrób sobie tura do 60
  • #14 9916930
    bizon_126
    Poziom 31  
    Ocena: 566
    jaclac26 napisał:
    kolego mam taki ładowacz po jednym dniu pracy szyja boli idzie paliwa wjęcej niż przy turze ciągnik do tyłu ma mniejszy uciąg niż do przodu. podnośnik nie wytrzymuje tego obciążenia . musiałem na tłoku dorobić dodatkowy rowek na pierścień bo co roku musiałem wymieniać uszczelniacze na tłoku podnośnika . lepiej zrób sobie tura do 60

A o czym on pisze od samego początku??
    Sąsiad miał takiego fabrycznego ale nie podnosił go belką tylko miał zamontowany siłownik i ładował nim c 330 a jak założył do mtz 82 co już udźwig całkiem konkretny
  • #15 9922850
    gilus1
    Poziom 29  
    Ocena: 241
    jaclac26 napisał:

Potwierdzam, z przednim ładowaczem jest ciężej manewrować, ale jest praktyczniejszy. Tylny nadaje się tylko na żwirownię do kopania piasku i do załadunku balotów na mokrych łąkach. Na Twoim miejscu poszukałbym używanego przedniego ładowacza. Ja mam przedni, wujo ma tylni, pracowałem oboma i widać różnicę na korzyść przedniego. Jeśli przedni to przydałyby się także szersze opony z przodu (na mokrych łąkach z balotami nie zapada się przód). Polecam także wymianę pompy hydraulicznej na zetorowską 7211. Nie trzeba nic przerabiać a ma się większą wydajność, większe ciśnienie, wszystko podnosi szybko na niskich obrotach.
  • #16 9923915
    jaclac26
    Poziom 15  
    dodam jeszcze że przy tylnim ładowaczu można bardzo szybko pozrywać zęby na przekładni głównej wtylnym moście. dwa razy mi się to zdażyło. ja mam teraz tura przy dużym ciągniku i tamtego praktycznie nie używam wcale. został tylko z tego względu że przy turze nie mam szypy
  • #17 9928817
    bizon_126
    Poziom 31  
    Ocena: 566
    Mój kolega lata temu u spawał tura do c 330 do przodu
    Jako że w tedy nie było jeszcze profili zamkniętych to zrobił go z ceownika i dwuteownika,łyżkę też sam u spawał a siłowniki kupił na giełdzie i całkiem przyzwoicie to pracuje i wygląda tylko że troszkę spaw po u ciągał
  • #18 9929021
    jaclac26
    Poziom 15  
    u mnie tylny ładowacz w latach 70 pospawał wujo,do tgo jeszcze przyniusł z pracy materiał. ale to było za komuny . a w tej chwili jednak ten materiał terz troche kosztuje , ale można kupić go taniej na złomie ostatnio byłem i chciałem kupić 4 blache ale nie było ale siłowniki i czworokąty grube były i to nie pordzewiałe z jakiś rozbiurek.
  • #19 9929113
    SKM 1964
    Poziom 34  
    Ocena: 660
    Witam
    Miałem kiedyś okazje ładować ruskim traktorem tylnym ładowaczem i powiem że można było dostać skrętu szyi.Mniejszy udzwig i nie wygodnie.Sąsiadowi zamontowałem tura do c-360 ale oryginalnego.Sprawuje się dobrze,dźwiga 500kg.
    Siłowniki są jednostrąnnego działania i są podłączone do jednego szybkozłącza.
    Przy ładowaniu obornika nie było problemów.
    Pozdrawiam
  • #20 11355399
    witek20010
    Poziom 12  
    Ocena: 39
    Witam. Nie chcę zakładać nowego tematu bo nie wiem czy ktoś w ogóle pomoże dlatego podepnę się tutaj.

Zacząłem robić ładowacz na tył. Póki co zrobiłem tzw. wieżyczkę czyli to co się zaczepia do cięgieł. Chciałem się dowiedzieć jaki wymiar profilu zamkniętego potrzebuję na ramę ładowacza bo nie ukrywam zależy mi też na tym aby ładowacz nie był ciężki bo ma pracować z T-25 (władymircem) a do niego chcę zaczepiać przyczepę jednoosiową i z załadunkiem aby go nie podnosiło.

Do tej pory myślałem, że progfil tej ramy ma być 8x8x3 ale teraz zaczyna mi się wydawać, że to będzie strasznie ciężkie i chyba za grube do tego ciągnika? Ma służyć głównie do obornika to chyba więcej niż 200 kg się nie weźmie na widły a do większego ciągnika na pewno nie będzie podpinany. Tylko obornik i może siano w belach do tego byłby potrzebny. Może ktoś doradzi co do tych wymiarów ramy. Będę wdzięczny za każdą pomoc i nawet wymiary całego ładowacza takiego typowo do "capka" i tej zapadki do łyżki aby lekko chodziła. Jeśli ktoś ma jakieś zdjęcia wymiary itp. proszę o wysłanie na email witek_b(_at_)op.pl
  • #21 11360838
    lukasz506
    Poziom 19  
    Ocena: 205
    podnośnik nie będzie siadał tzn bedzie odciążony jeśli zastosuje się tzw oryginalne zastrzały takie jak dodawali przy kupnie nowego mf-255, ładowacz jest co prawda zaczepiony na dolne cięgna podnośnika i dodatkowo na sworznie sa zaczepione zastrzały, a to nic innego jak płaskowniki skrecone śrubami z możliwością regulacji, aby dostosowac odpowiednią wysokośc, ja mam ładowacz zaczepiany na dolne ciegna podnośnika a siłownik dwystronnego dzialania mam zaczepiany w miejsce cięgna górnego, pracuje super i mój mf 255 w ogóle nie odczuwa, a rozdzielacz mam założony nie rbs tylko kontakt co daje dużą swobodę operowania jest super, ładowacz wykonałem sam i wyniósł mnie prawie 800zł, najdroższy siłownik bo mam długi że jak podniose to na przyczepe z burtami nawet załaduje i big baga ładuje na przyczepe oczywiście z otworzona burtą :)
  • #22 11361453
    witek20010
    Poziom 12  
    Masz może jakieś zdjęcie co do tych zastrzałów bo próbuje szukam ale nie wiem dalej o co Ci chodzi z tym. :(
  • #23 11504305
    witek20010
    Poziom 12  
    A może ktoś wie z czego najtaniej wykonać igły aby zrobić widły do obornika. Półośki będą najtańsze?
  • #26 11505518
    lukasz506
    Poziom 19  
    jaka zbrojeniówka co wy gadacie, zrobić z okrąglego pręta fi30 zatoczyć pod M22 czy M24 i najlepiej stal 45 dobrym materiałem była by półośka np od poloneza ale żeczę powodzenia w nagwintowaniu trzeba by troche odpuścić material w miejscu gwintowania, ja przy swoim mam chyba tylko dwa pręty z 45 a reszta z st3 i ze dwa razy się podgięło to st3 ale jak na moje użytkowanie jestem zadowolony
  • #28 11527727
    lukasz506
    Poziom 19  
    SKM 1964 napisał:
    Na wsi każdy znajdzie jakieś kawałki z budowy a stal gatunkową 45 trzeba kupić

tak zgadzam się z ta wypowiedzią
  • #29 11528124
    drupii
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    jeśli ma ktoś zdjęcia zastrzałów do c360 to proszę żeby się nimi podzielił na forum lub przesłał na pw.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat podłączenia siłownika dwustronnego działania do ładowacza w ciągniku Ursus C360. Użytkownik planuje zbudować ładowacz, unikając wysokich kosztów gotowych rozwiązań. Wskazano, że oryginalny rozdzielacz w ciągniku obsługuje siłownik, a do podłączenia potrzebne są dwa wyjścia hydrauliczne. Użytkownik zauważył, że w jego modelu dostępne jest tylko jedno złącze, co wymaga dokupienia brakującej rurki. Uczestnicy dyskusji potwierdzili, że siłownik działa w zależności od położenia dźwigni rozdzielacza, co umożliwia podnoszenie i opuszczanie łyżki. Dodatkowo, poruszono kwestie dotyczące wymiarów konstrukcji ładowacza oraz zalecenia dotyczące użycia siłowników i hydrauliki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA