logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oki 14ex - białe pasy na wydrukach, czy to wina bębna?

granacik 04 Wrz 2011 19:14 2685 7
REKLAMA
  • #1 9895005
    granacik
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Witam drukarkę używana dość często i od pewnego momentu na wydrukach zaczęły pojawiać się białe niedodrukowane miejsce. Rozebrałem cały moduł wyczyściłem dosypałem toner i nic to nie dało. (1.jpg) Po lewej stronie pojawiły się białe pasy. Zmieniłem bęben w celu sprawdzenia na inna sztukę która leżała w piwnicy lekko uszkodzona (2.jpg) i na obu widać te same pionowe pasy po lewej. Miałem kupić nowy OPC co poprawi wydruk jednak zastanawiam się nad tymi pasami czy rzeczywiście jest to wina bębna?
    Załączniki:
    • Oki 14ex - białe pasy na wydrukach, czy to wina bębna? 2.JPG (429.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Oki 14ex - białe pasy na wydrukach, czy to wina bębna? 1.JPG (302.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 9895119
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1530
    A listwę diodową na pokrywie czyściłeś?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 9895186
    granacik
    Poziom 22  
    listwa czyszczona
  • REKLAMA
  • #4 9895433
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1530
    Jeśli nie listwa to bęben.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 9895459
    szawel2
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Generalnie najczęstszą przyczyną powstawania takich pasów jest wada albo zużycie wałka OPC, ewentualnie "coś" (np. kawałek papieru w obudowie bębna) wyciera z wałka wzór wydruku przed naniesieniem na kartkę. Możliwe, że w Twojej drukarce akurat w tym miejscu jest najmocniej przycierany i zużywa się właśnie w ten sposób. Listwa LED raczej nie ma prawa się zepsuć i jeśli jest czysta to prawie na pewno jest sprawna.
  • REKLAMA
  • #6 9895826
    granacik
    Poziom 22  
    Bęben na pewno jest czysty i niema tam kawałków papieru. Najbardziej dziwi mnie fakt że na obu bębnach jest dokładnie ten sam biały pas, drugi bęben mam z demobilu (kupiłem okazyjne cały moduł dla zębatki). Czyli mam kupić opc?
  • #7 9896332
    szawel2
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Sprawdź jeszcze drogę papieru do grzałki przed utrwaleniem - może na obudowie fusera zebrał się przypieczony toner i trze po nieutrwalonym wydruku. Ale zanim to sprawdzisz, zobacz jak wygląda wzór wydruku na wałku w miejscach gdzie są pasy - puść wydruk i wyłącz zasilanie jak drukarka pobierze kartkę, potem zobacz czy toner w ogóle przykleił się do wałka OPC w miejscu, gdzie powstają pasy. Jeśli na wałku jest ok, to problem może być taki jak opisałem na początku tego postu.
  • #8 9900148
    granacik
    Poziom 22  
    sprawdziłem moduł w innej drukarce wiec mam już pewność że to wina modułu. Spróbuję dzisiaj znów go rozebrać a wieczorem pewnie zamówię wałek. Jednak dalej dręczą mnie te pasy po lewej

Po wymianie wałka zaznaczonego żółtą strzałką druk bardzo się poprawił, nie widać tego na zdjęciu ale w miejscu gdzie są 2 żółte linie wałek nie nanosił tonera. Pozostała wymiana OPC ale to gdzieś w przyszłości bo w chwili obecnej druk jest na 4+. Dziękuję wszystkim za pomoc i zamykam temat.
    Załączniki:
    • Oki 14ex - białe pasy na wydrukach, czy to wina bębna? 1.JPG (66.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z drukarką Oki 14ex, w której na wydrukach pojawiły się białe pasy. Po rozebraniu modułu, czyszczeniu i dosypaniu tonera, problem nie ustąpił. Zmiana bębna na inny, lekko uszkodzony, również nie przyniosła poprawy. Użytkownicy zasugerowali, że przyczyną mogą być wady wałka OPC lub zanieczyszczenia w obudowie bębna. Po dalszych testach i sprawdzeniu modułu w innej drukarce, użytkownik stwierdził, że problem leży w module, a po wymianie wałka jakość wydruku znacznie się poprawiła. Planuje również wymianę wałka OPC w przyszłości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA