logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć białe paski na wydrukach z OKI 14ex? Co wyczyścić?

Carmamir 06 Sty 2006 18:26 2889 6
REKLAMA
  • #1 2153201
    Carmamir
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Mam problem z drukarką OKI 14ex, kupiłem ją, dotarła do mnie dziś strasznie ubrudzony bęben i kartdridż (w reklamóweczce był odzielnie z drukarką), przeczyściłem lekko, zdmuchałem toner nio i wrzuciłem do drukarki, okazuje się że strasznie słabo drukuje (sprzedawca utrzymuje jakoby druk był czysty i dobrze wyczerniony).

Oto fotka druku :

Jak usunąć białe paski na wydrukach z OKI 14ex? Co wyczyścić?

Ma ktoś jakiś pomysł co z tym fantem zrobić ?? Jak ją przeczyścić, co w niej przeczyścić ??
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2153638
    Carmamir
    Poziom 13  
    Z małymi perypetiami wyczyściłem go, w końcu drukuje tak jak powinien czyścituko, lecz jest pewien problem, po moim czyszczeniu drukarka skrzeczy http://dobrekomputery.com/pliki/skrzek.mp3, tutaj fotki ze środka Jak usunąć białe paski na wydrukach z OKI 14ex? Co wyczyścić? i Jak usunąć białe paski na wydrukach z OKI 14ex? Co wyczyścić?

ktoś ma pomysł co nie tak złożyłem ? Myślałem że może toner gdzieś mi się wsypał ale to nie to (pomijając że wysypałem praktycznie cały pojemnik do wanny :/) bo próbowałem odkurzać i nic nie pomogło, jak skrzeczał tak skrzeczy... Dodam że skrzeczy nawet jeśli pobiera papier z podajnika ręcznego...
  • #4 2153948
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    w czasie skrzeczenia dociśnij górną pokrywe - "skrzeczenie powinno ustapić - a to oznaczałoby że unit bebna żle układa sie w prowadncach i pokrywa go nie dociska
  • REKLAMA
  • #5 2156554
    Carmamir
    Poziom 13  
    Niestety to nie to, nawet jak docisnę lekko uchyliwszy pokrywę mocno to i tak coś tam strzela (dodam ze przed moją zabawą nic nie strzelało :), w czasie próby czyszczenia coś się takiego działo lecz po prostu wyjąłem go włożyłem i już było cicho)....
  • #6 2156783
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 136
    Na 90 albo i na 100% zasypany jest nieodpowiedni toner (nieodpowiednia gramatura i kształt ziarna). O ile nie jest uszkodzona już listwa i wałek dewelopera w bębnie to pomóc powinno rozebranie bębna, wyczyszczenie (najlepiej dobrym odkurzaczem do tonera) i zasypanie odpowiednim tonerem. z doświadczenia to teog rodzaju druk świadczy już o fizycznym uszkodzeniu rolki developera i czyszczenie nic nie pomoże.. ale próbować mozna.
  • REKLAMA
  • #7 2158394
    Carmamir
    Poziom 13  
    Oki to była wina kartdriżdża (a raczej zatyczki nie wciśniętej do końca, coś blokował i dlatego to tak skrzeczało :)).

JEdyny problem to to że teraz nie zbiera kartek z dołu i podajnik jest brudny (ten wałek i nie wiem jak się tam dostać ale to już kwestia czasu).

Dzięki wszystkim za pomoc :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem z drukarką OKI 14ex polegał na słabym jakościowo wydruku z białymi paskami, spowodowanym zabrudzonym bębnem i kartridżem. Po wstępnym czyszczeniu bębna i listwy przy wałku developera, drukarka zaczęła skrzeczeć, co wskazywało na nieprawidłowe osadzenie modułu bębna w prowadnicach lub niedokładne zamknięcie pokrywy. Dźwięk nie ustępował nawet przy dociskaniu pokrywy. Przyczyną problemu okazała się niedokręcona zatyczka w kartridżu, która blokowała mechanizm i powodowała skrzypienie. Po poprawnym złożeniu i wciśnięciu zatyczki, skrzypienie ustąpiło, ale pojawił się problem z podajnikiem papieru, który nie pobierał kartek z powodu zabrudzonego wałka podajnika. Zalecane jest dalsze czyszczenie wałka podajnika oraz stosowanie odpowiedniego tonera, gdyż niewłaściwy toner może uszkodzić listwę i wałek developera, pogarszając jakość wydruku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA