logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przestroić radiomagnetofon Panasonic RX-CT800 na pasmo CCIR? Schematy i opisy

flapo213 27 Lis 2004 21:47 5964 8
REKLAMA
  • #1 1018468
    flapo213
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Witam. Czy ktoś dysponuje jakimś schematem lub opisem (a najlepiej to i to razem) jak przestroić w tym radio na pasmo CCIR. Za wszelkie sugestie z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1389769
    miro88
    Poziom 24  
    Ocena: 162
    W celu przestrojenia na "górne" pasmo UKF radiomagnetofonu RX-CT800 należy:
    1. Usunąć kondensator C12
    2. Zmienić kondensator C5 na 15 pF
    Już po tych czynnościach pojawiają się stacje z górnego UKF.
    Cewką heterodyny /ściskanie i rozciąganie/ oraz trymerem heterodyny ustawiamy stacje na właściwym miejscu skali.
    Następnie stroimy obwód wzm. w. cz. na max. wzmocnienia trymerem obw. w. cz. dla górnej częstotliwości np. 106 MHz oraz cewką obw. w. cz. dla dolnej częstotliwości np.89 MHz.
    Tutaj zamieściłem schemat blokowy tego radiomagnetofonu
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2776628-30.html#1389947
    Załączniki:
    • Jak przestroić radiomagnetofon Panasonic RX-CT800 na pasmo CCIR? Schematy i opisy rxct 800 UKF.jpg (99.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 1390038
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 772
    Dodam tylko do w/w opisu, że dobrze jest jeszcze usunąć filtr wejściowy i w jego miejsce wlutować kondensator ceramiczny 22pF.
  • REKLAMA
  • #6 2630723
    fantasta
    Poziom 29  
    Ocena: 100
    Witam. Mam problem z przestrojeniem tego radyjka. Wywalilem ten kondensator, podmienilem ten drugi na 15pF i strojenie nic nie daje. Udaje mi sie znalesc jedna stacje. Nadaje ona u mnie na 94,6 a ja znajduje ja prawie na koncu skali mojego radioodbiornika :| Jak zaczne sie jeszcze bardziej bawic ta cewka i trymerem uda mi sie znalesc na tym samym polozeniu skali stacje nadajaca na 99.9 I to wszystko co udaje mi sie nastroic :(
  • #7 2631317
    miro88
    Poziom 24  
    Ocena: 162
    Jeżeli nie można ustawić stacji na żądanym miejscu skali może zaistnieć potrzeba zmniejszenia ilości zwojów cewki heterodyny.
    Jak widać na fotografii cewka ta nie jest oryginalna i ma 4 zwoje.
    Proszę napisać czy odbiór tych 2 stacji jest prawidłowy.
  • REKLAMA
  • #8 2632816
    fantasta
    Poziom 29  
    Ocena: 100
    Tak te dwie stacje jak sie pomecze to dostroje do czystego dzwieki na mono, na stereo troszki szumi-charczy ale bardzo delikatnie. O ile ta na 94.6 bardzo latwo mi odnalesc to z odnalezieniem tej na 99.9 jest bardzo Ciezko. Tylko dwa razy na nia trafilem.

Tamta co pokrece trymerem to jest, zmienie ksztalt cewki znika ale pokrece trymerem i znow ja znajduje.

EDIT:
    U mnie oryginalna cewka tez ma tyle zwoi co na foto
  • #9 10648946
    pawelwegrzyniak
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Witam. Udało mi się przestroić ten magnetofon. Ja jednak usunąłem tylko kondensator C5 oraz C12. Dostroiłem trymerem heterodyny.Efekt był zadowalający. Dobra jakość odbioru stereo stacji o silnym jak i słabszym sygnale. Wszystkie stacje z górnego pasma znajdowały się w zasięgu skali. Tak też zostawiłem.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przestrojenia radiomagnetofonu Panasonic RX-CT800 na pasmo UKF według standardu CCIR. Podstawowe czynności obejmują usunięcie kondensatora C12 oraz wymianę kondensatora C5 na 15 pF, co pozwala na odbiór stacji z górnego zakresu UKF. Dalsze dostrojenie realizuje się poprzez regulację cewki heterodyny (ściskanie i rozciąganie) oraz trymera heterodyny, aby ustawić stacje na właściwych pozycjach skali. Zaleca się także usunięcie filtru wejściowego i zastąpienie go kondensatorem ceramicznym 22 pF dla poprawy odbioru. Problemy z dokładnym ustawieniem stacji mogą wymagać zmniejszenia liczby zwojów cewki heterodyny. Odbiór stacji na nowych pozycjach jest możliwy, choć czasem wymaga precyzyjnego strojenia trymerem i cewką. Użytkownicy potwierdzają skuteczność metody, uzyskując dobrą jakość dźwięku stereo i pełne pokrycie górnego pasma UKF. W dyskusji zamieszczono również schemat blokowy radiomagnetofonu ułatwiający modyfikacje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA