logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Serwer na Windows 2000 resetuje się i nie uruchamia po reinstalacji

molas3000 27 Lis 2004 23:20 1272 5
REKLAMA
  • #1 1018712
    molas3000
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Temat ktury chcem podjąć powinien znajdować się w działach: Komputery Hardware; Overclocking; Komputery Software i Sieć Internet, Sieci LAN WLAN; gdyż problem jest złożony i każdy z tych działów dotyczy po troszku do całej sprawy.

Jako sever użyłem komputera o parametrach:
    1cpu 433MHz->540MHz podkręcony
    2Ram 64MB->128MB
    3Dyski 4GB; 650MB; 550MB

przy pierwszej konfiguracji tzn ram 64MB komputer w momencie udostępniania netu tak zamulał że reagował tylko na reset ale net chodził.
    Przy drugiej konfiguracji rtam 128MB jest trochę lepiej ale żeby co kolwiek zrobić to trzeba zaplanować cały wolny dzień.

Mniejsza o to co wymagać od słabego kompa.

Problem jest taki komp chodzi non stop kilka dni i nagle sam się resetuje. Po resecie windows się nie włącza (windows 2000) no to reinstall i co ?? przy ładowaniu płyty gubi pliki i nie chce dalej iść. no to reset i co to samo. Napięcie rośnie i wyłączam kompa bo i tak dziś już nic nie zrobię budzę się rano to samo. Więc znowu go wyłączam. Po upływie ok 30 min jest już OK. Ale w trakcie kopiowania plików instalacyjnych też gubi pliki wybija że czegoś mu brakuje no to ponów próbę i nic i tak kilka razy aż w końcu zaskoczy. czasami nie zaskakuje :(

Jeżeli uda mi się w końcu zainstalować windowsa i skonfigurować niezbędne rzeczy tzn: sieć itp. instaluję modem ADSL (neostrada) ale nie klienta neostrady tylko sterowniki modemu sagem 800-840.

Idziemy dalej. Instaluję Kerio WinRouteFirewall 6.0 konfiguruję z wielkim trudem ze względu na prędkość komputera. Zdalna konfiguracja przebiega szybciej niż bezposrednio na serverze.

Po skonfigurowaniu połączenia Dial Up Ustawieniu Użytkownika i hasła zaczyna się łączyć. Łączenie przez klienta neostrady trwa zwykle do 1min. Ale W WinRoucie od 20 sec do kilku godzin :(

Jak już się połączy to po kilku sekundach zdaża mu się często zrywać połączenie i znowu to samo :(

Oprócz tego komputer często się zawiesza i na klienckich komputerach wybija różne błędy od strony servera.

Czy może to być wina podkręcenia procka???

Ale przed zaadaptowaniem tego kompa jako server najpierw chodził jako mój prywatny i nie było problemu.
    Ponadto włączyłem Hot CPUTester na kilka dni 0-błędów komputer przeszedł równierz pomyślnie testy: "CPU Stability Tester", "memtest86"

Jednym słowem zamułka
    Jeżeli ktoś może mi coś doradzić w tej sprawie to proszę o kontakt.

Jeżeli ktoś wie cokolwiek na któryś z tych tematów to niech odpisze na któryś z wątków tej wypowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 1018765
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Proponuję zmienić system operacyjny lub komputer.
  • REKLAMA
  • #3 1018790
    molas3000
    Poziom 12  
    Nie spodziewałem się tak szybkiej odpowiedzi

Systemy patrzyłem różne próbowałem windows 95,98,2000,nt4.0server Linux Mandrake Novell Netware 4.11

Windows 95,98-zawieszka

windows 4.0 server - nie obsługuje USB - USB to modem- brak modemu brak netu - brak netu brak sterów do USB - MASŁO MAŚLANE

Novell - wogóle nie potrafię się nim obsługiwać. myślałem że wystarczy install i koniec a to nie wszystko.

Linux inne problemy - zły dobór karty sieciowej duże problemy z zainstalowaniem modemu itp...

Pozostał Windows 2000 zamułka ale trochę chodzi.
  • REKLAMA
  • #4 1018820
    shaun
    Poziom 16  
    Tak z ciekawosci zapytam, sprawdzales pamieci??
  • REKLAMA
  • #5 1018896
    Tummi
    Poziom 13  
    Sprawdz tasmy do dyskow, tryb DMA (drivery do czipsetu mobo), wypnij te starocie male, odkrec proca, sprawdz kondziolki na mobo i na koniec zmierz napiecia V-mierzem.

P.S. Widze, ze masz magistrale 83MHz - PCI'e dostaja w dupsko ostro (41.5Mhz), tak samo hdds - jestem przekonany, ze winowajca jest zbyt wysoka magistrala (ale i tak sprawdz tasmy ide :D).

T.
  • #6 1019644
    molas3000
    Poziom 12  
    Co do pamięci to przechodziły "memtesta86+1.5" - ponoc najlepszy produkt na rynku do sprawdzania pamięci. wynik pozytywn.

Co do taśm to już sprawdzałem. Wszystko zdemontowałem i zmontowałem jeszcze raz.

Efekt ZEROWY
REKLAMA