logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Win 2000 laduje sie bardzo dlugo. Powymieniane wszo i nic :(

Talibanczyk 31 Sty 2005 02:35 1833 12
REKLAMA
  • #1 1183901
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    Mam problem z win2000 chodzi o to iż od momentu pokazania sie planszy startowej win2000 laduje sie niesamowicie dlogo pare ladnych minut.... nie wiem czym jest to spowodowane... na pewno nie prockiem ani pamiecia, taśme też wymienialem i zero poprawy:(

z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1183914
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1586
    a jak sie juz uruchomi to wejdz do narzedzi administracyjnych w "Podglad zdarzen" i obejrzyj dzienniki, moze cos 'ciekawego' bedzie.
  • #3 1183925
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Przywrocilem caly system z Ghosta <byl robioony jak win uruchamial sie normalnie> I niestety to samo :(

Czy to moze być wina plyty głównej ??

WojtasJD <-- wesz bo ta plyta to ta BX2000+ heh wszystko wymienilem nawet zasilacz i nic sie nie zmienia :( nie wiem co jest grane.
  • Pomocny post
    #4 1184403
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10454
    A jak juz sie zaladuje to dziala normalnie czy tez nie? Moze w biosie masz wylaczony Cache procesora? Albo nie ustawiony adres ip, we wlasciwosciach tcp/ip? Moze miales podlaczony dysk w momencie robienia kopi systemu, ktorego juz nie ma?
  • REKLAMA
  • #5 1186004
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Cache procka.. jak mam wylaczony to w ogoole nie chce mi sie zaladować system. A jak mam enalbe to wszystko sie uruchamia z 5 minutek.... kurcze i nie wiem dlaczego :( co do innych dysków to nie byly podlączone zadne. sprobuje zainstalkowac winde od nowa... ciekawe jaki to odniesie efekt...

Aha co do cache procka - to co to takiego?? i do czego służy??

To mi sie zaczelo dziac jak mialem starego biosa teraz wgralem nowego wiec chyba wszystkie ustawienia sie zresetowały - no nie?? wiec nawet jak bym namieszal wtedy coś w BIOSIE to by po flaschowaniu wrocilo do normy - tak przynajmniej mi sie zdaje..

Dodano po 3 [minuty]:

jak winda sie uruchomi to tez wolno strasznie chodzi:( Otwieram Mój komputer.... 2 min.. dopiero sie raczy otworzyc:/
  • REKLAMA
  • #6 1186059
    pcxelja
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Kiedyś miałem podobny problem.
    Okazało się, że na twardzielu była zaraza. Nie pamiętam dokładnie co ;-(
    Kompa naprawił mi znajomy.
    System skanowałem róznymi programami, nic mi nie pokazały.
    Sprawdz może twardziela programem system works 2004.
    Może akurat coś będzie siedzieć w twardzielu...

Powodzenia
  • #7 1188539
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Heh.. probuje zainstalować na nowo win 2000 pro..
    i wyskakuje mi taki blad <patrz foto> nie jest to wina CD bo probuje zainstalowac z roznych cd- a wszystkie sa dobre :( rowniez nie jest to wina tasmy ani. cd-romu bo podlaczylem ich kilka.

Podlączalem tasme pod ULTRA66 - tasma 80 pinowa <a nawet dwoma> :P i nic .
    Zmienilem na IDE1 i 40 pinówka to tylko kod bledu z numeru 7 zmienil sie na 4 :( heh.. już opadam z sił :( na tej plycie bylo wymienmiane wszystko: procek, pamieci, tasmy a nawet bios jest wgrany najnowszy - płyta to GA-BX2000+ - czy to może być wina plyty?? - domylam sie ze to jest wina przesylu danych na plycie... ale to tylko spekulacje - czy moja plyta nadaje sie na smietnik ??? - co jeszcze mogę zrobic ??

Proszę o pomoc !! - z góry dziekuje i pozdrawiam

P.S. ktoś ma rozpiske takich blędów windowsa ?? - bym byl niezmiernie wdzieczny
    Załączniki:
    • Win 2000 laduje sie bardzo dlugo. Powymieniane wszo i nic :( blad.jpg (5.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 1188561
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ten blad najczesciej wystepuje przy uszkodzonej pamieci.Sprawdz ram memtestem :-)

Ps. Chyba lepiej bylo napisac tresc komunikatu niz wstawiac ten prawie nieczytelny screen ;-)
  • #9 1188596
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    heh.. chcialem zeby byla bardziej zobrazowana ta cala sytuacja..

Wlasnie wlozylem nowego twardziela tamtego odlaczylem w zupelnosci - zadnej poprawy :(

Co do pamieci - to ja już wymienialem .. ale jeszcze wezme raz pozamieniam i przetestuje.

KOLOBOS <-- Masz może spis tych blędów :) - albo jak one sie fachowo nazywaja to sobie sam znajde :)
  • #10 1188609
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Spis wszystkich bledow znajdziesz oczywiscie na www.google.pl albo na www.microsoft.com ale bardziej polecam google :-)
    Skoro ram tez juz wymieniales to wymien jeszcze procesor, moze jest uszkodzony/przegrzany/podkrecony, a jezeli jest podkrecony to czy ram tez? (to by tlumaczylo blad)
  • #11 1188623
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Kolobos napisał:
    Spis wszystkich bledow znajdziesz oczywiscie na www.google.pl albo na www.microsoft.com ale bardziej polecam google :-)

Wiedzialem ze takj napiszesz :) - toteż poprosilem Cię o fachową nazwe tych blędów.... żebym wiedzial jak szukac :)

Co do procka.. to też wymienialem na inny :/ i tez nic... a swoja drogą jak można podkrećić ram :) ??
  • Pomocny post
    #12 1188634
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Jezeli masz ram 100Mhz i podkrecisz procesor na 133Mhz to i ram podkreci sie na 133Mhz, oczywiscie jezeli masz plyte bez mozliwosci ustawienia asynchronicznego tatkowania ram/cpu :-)
    Bledow nie szukasz po nazwach tylko wpisujesz
    kawalek tresci komunikatu, np, naze pliku + sciezke, jakis numer jak jest itd :-)
  • #13 1188659
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Podkrecanie mam naplycie.. i mam ustawione na 66 MHz bo wiecej nie pojdzie z tym prockiem <DURON 466>: / wszystkie 2 kosci ramu mam 133 a jedną 100 <to czy one będą mi chodzily tylko na 66 MHz??>
    Wlasnie ja wyjolem - i chyba pojdzie juz :) ale jeszcze nie jestem pewnien ;/

KOLOBOS - kolejny raz dziekuje ! ! ! Jak masz gg to napisz.. 9004668 milo będzie mi z Tobą pogadac :P - pozdrawiam

Dodano po 48 [minuty]:

Nie ma tych blędów.. ale teraz.. zaden plik instalacyjny nie chce sie skopiowac :( ... to też pewnie wina pamieci.. <bo probowalem z roznych cd zainstalowac - wiec wyjolem wszystkie pamieci.. i wlozylem jedna kosc 256 na 1000 proc dobra ... i co - jeszcze gorzej... komp zaczol piszczec dlugimi przerywanymi sygnalami... podociskalem wszystko.... z powrotem wlozylem ta pamiec co byla.. ale komp nadal piszczy nie przerwanie dlugimi sygnalami:( - heh.. ja sie poddaje.. to wedlug mnie plyta główna...

Ma ktoś jeszcze jakies inne sugestie.??

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy bardzo długiego ładowania systemu Windows 2000 od momentu pojawienia się planszy startowej, trwającego kilka minut, mimo wymiany procesora, pamięci RAM, taśmy IDE oraz zasilacza. Po uruchomieniu system działa wolno, a otwieranie folderów trwa długo. Próby reinstalacji systemu kończą się błędami kopiowania plików instalacyjnych, niezależnie od używanych płyt CD i napędów. Występują długie, przerywane sygnały dźwiękowe podczas testów pamięci. Wskazano możliwe przyczyny: uszkodzona płyta główna (GA-BX2000+), problemy z pamięcią RAM, ustawienia BIOS (cache procesora, taktowanie pamięci i CPU), potencjalne infekcje dysku twardego oraz błędy sprzętowe sygnalizowane przez kody błędów Windows. Zalecane jest sprawdzenie dzienników zdarzeń systemowych, testowanie pamięci programem Memtest, weryfikacja ustawień BIOS, a także diagnostyka dysku twardego programem System Works 2004. Podkreślono, że podkręcanie procesora może wpływać na taktowanie pamięci RAM, co może powodować niestabilność systemu. Ostatecznie podejrzewa się uszkodzenie płyty głównej jako główną przyczynę problemów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA