logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przenieść licencję Windows 7 na nowy laptop bez kontaktu z MS?

sanatarium 06 Wrz 2011 20:08 1007 8
REKLAMA
  • #1 9901719
    sanatarium
    Poziom 22  
    Ocena: 38
    Witam, przeszukałem informacji na tym forum lecz odpowiedzi nie znalazłem. Problem polega na tym że mam zarejestrowanego legalnego win7 na swoim laptopie, (mam na to fakturę oraz płytkę) lecz pech chciał i lap padł. Fachowcy powiedzieli że nie ma sensu go naprawiać, a sprzedać go na części. Więc myślę że tak zrobię i zakupię nowszego lapa, lecz jak mi wiadomo (chyba że coś się zmieniło) to w nowo kupionych lapach są zamieszczone pliki recovery na dysku, lecz podczas odpalania tego procesu zostają usunięte pliki na drugiej (pozostałych) partycji, tak miałem za pierwy gdy miałem ZVistę. Więc pytam czy jest jakaś możliwość przerejestrowania mojego systemu (win7) na nowy sprzęt? Kiedyś wyczytałem gdzieś, że przy każdorazowej aktywacji poprzednio aktywowanego na innym sprzęcie systemu trzeba dzwonić do MS. Chcę tego uniknąć.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 9901739
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1101
    OEM - nie, BOX - tak.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #3 9901791
    sanatarium
    Poziom 22  
    Czyli mam rozumieć że moje pieniądze na win7 poszły w błoto? Mam wersję OEM niestety. Można do nich zadzwonić i podać dane nowego sprzętu żeby go przerejestrowali. Nie uśmiecha mi się znów wydawać kasę na win7, pół roku temu go kupiłlem :( Sąsiad ma też legalnego windowsa XP, padła mu karta graficzna i ma nową, nie mógł zarejestrować windy i dzwonił do MS podawał numery płyty, grafe itp itd. teraz mu działa poprawnie. Czy ja mogę zrobić tak samo?
  • REKLAMA
  • #4 9901889
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1701
    Zrobić możesz wszystko, kupiłeś jest twoje, możesz nawet palić tym w piecu. ;-)
    Licencja MS to co innego.
    Jak nie jesteś przesadnie przywiązany do wspomagania swoją kasą MS to spróbuj zainstalować może nic nie trzeba będzie robić.
    Jak chcesz mieć pewnośc wybierz laptopa z W7, większość nowych przecież go ma.
  • #5 9901933
    Cobesh
    Poziom 10  
    Matuzalem napisał:
    OEM - nie

OEM można przenieść tylko gdy producent wymienił sprzęt na nową sztukę z jakiegoś tam powodu.
    Przerabiałem temat wielokrotnie.
  • #6 9901967
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 9902005
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Nie ma po co pytać Microsoftu. Matuzalem i Cobesh mają rację.
  • #8 9904136
    sanatarium
    Poziom 22  
    No to jest właśnie kijowe, kupując system, wydaje się sporo kasy bo to tylko MS, sprzęt się wali po np. burzy np. dzień po rejestracji i kasa idzie w błoto. Kiedyś miałem vistę i dołożyłem do sprzętu więcej ramu oraz win7 i nie mogę go odzyskać? To chyba się nie płaci za system tylko za napis MS (microshit)
  • REKLAMA
  • #9 9904343
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1101
    Przeczytałeś licencję? - Śmiem wątpić. Choćby na podstawie tego, że nawet pojęcia, którymi swe żale ozdabiasz, mylisz.

Dostałeś odpowiedź i dość.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta, jak przenieść licencję Windows 7 z uszkodzonego laptopa na nowy, unikając kontaktu z Microsoftem. Odpowiedzi wskazują, że licencje OEM są przypisane do konkretnego sprzętu i nie można ich przenieść na nowy komputer bez interwencji producenta. Wersje BOX można przenosić, ale użytkownik posiada wersję OEM. Wiele osób sugeruje, że najlepiej skontaktować się z Microsoftem, aby uzyskać pomoc w rejestracji systemu na nowym sprzęcie. Użytkownik wyraża frustrację z powodu wydanych pieniędzy na system, który nie może być przeniesiony.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA