Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Amica PA5560. Silnik rusza max. Dioda mruga 7 Razy. FILMIK

atckp 06 Wrz 2011 23:26 2835 10
  • #1 06 Wrz 2011 23:26
    atckp
    Poziom 14  

    Witam. Pralka zaraz po starcie startuje "dziwnie" jakby z maksymalnymi obrotami, zamiast normalnie pracować przy zwykłym praniu. Zrobiłem króciutki filmik jak sie zachowuje pralka zaraz po starcie normalnego trybu pracy pralki( 40 stopni) - zresztą to samo sie dzieje przy innych trybach. czy ktoś ma jakiś pomysł. Przeglądałem forum. Płytę z grubsza przeglądałem ale wygląda ok. Dioda mruga 7 razy.
    FILMIK gdzie widać jaka jest awaria POD ADRESEM:
    http://www.youtube.com/watch?v=2LZ1TP5FoIE

    0 10
  • #2 07 Wrz 2011 00:06
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda

    To wygląda na uszkodzenie w obwodzie tacho.

    0
  • #3 07 Wrz 2011 07:41
    atckp
    Poziom 14  

    Można to w jakiś sposób sprawdzić? Tacho znajduje się na silniku z tyłu?

    0
  • #4 07 Wrz 2011 12:25
    rychomuch
    Poziom 29  

    atckp napisał:
    Można to w jakiś sposób sprawdzić? Tacho znajduje się na silniku z tyłu?


    Dokładnie.
    Podepnij na zaciski tacho w kostce przyłączeniowej silnika voltomierz ustawiony na napięcie zmienne, obróć ręką wirnik silnika.
    Powinno wskazać około 1 do 2 volty.

    0
  • #5 07 Wrz 2011 18:07
    atckp
    Poziom 14  

    Sprawdziłem tacho i się zgadza - jest ok 1-2V napięcia przemiennego. Swoją drogą dziś jak z rana włączyłem pralkę to jeden raz zaczęła normalnie pracować ale już kolejnym razem znów miała złe obroty.Gdzie jeszcze mogę szukać przyczyny?

    0
  • #6 07 Wrz 2011 19:49
    Gobro
    Poziom 28  

    Zimny lut lub pęknięty rezystor w obwodzie tacho programatora, trzeba go wymontować i zanieść do elektronika do naprawy.

    0
  • #7 07 Wrz 2011 21:33
    atckp
    Poziom 14  

    To mogło by sie zgadzać. Bo teraz jak ściągnąłem płytkę i popsykałem preparatem poprawiającym styki to pralka ruszyła kilka razy. Ktoś może wie jaki to rezystor - na pewno SMD tzn jaką ma wartość i który to jest na płytce?

    0
  • #8 07 Wrz 2011 23:09
    machefi
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Przewody kostki silnika w porządku? Możesz je ponaciągać na całej długości dla sprawdzenia.

    0
  • #9 08 Wrz 2011 15:15
    atckp
    Poziom 14  

    Napięcie na tacho sie zmienia. mierzyłem je też na płytce jak pralka rusza i jest ok od 1-10V. Braku styków też nie widać. Poszukam jeszcze schematu i zobaczę do których nóżek procesora jest podłączone tacho(z elementami pośredniczacymi i może na tych elementach poprawie styk. Napisze co z tego wyszło a może ktoś w miedzyczasie będzie miał jeszcze jakiś inny pomysł.

    0
  • #10 08 Wrz 2011 17:38
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda

    atckp napisał:
    jeszcze jakiś inny pomysł.

    Magnes na silniku nie jest poluzowany ?

    0
  • #11 16 Wrz 2011 20:40
    atckp
    Poziom 14  

    faktycznie okazało się, że na płytce były jakieś zimne luty. Mimo iż dobrze się przypatrywałem nic nie było widać ale mimo to przelutowałem procesor oraz te ścieżki które idą od tacho i pomogło. Pralka już pracuje 4 dzień. dziękuję wszystkim za pomoc i do następnej awarii.....(w tym modelu to zdarza mi się kilka razy w roku coś z nią robić)

    0