logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica PA5560. Silnik rusza max. Dioda mruga 7 Razy. FILMIK

atckp 06 Wrz 2011 23:26 3381 10
REKLAMA
  • #1 9902574
    atckp
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Witam. Pralka zaraz po starcie startuje "dziwnie" jakby z maksymalnymi obrotami, zamiast normalnie pracować przy zwykłym praniu. Zrobiłem króciutki filmik jak sie zachowuje pralka zaraz po starcie normalnego trybu pracy pralki( 40 stopni) - zresztą to samo sie dzieje przy innych trybach. czy ktoś ma jakiś pomysł. Przeglądałem forum. Płytę z grubsza przeglądałem ale wygląda ok. Dioda mruga 7 razy.
    FILMIK gdzie widać jaka jest awaria POD ADRESEM:
    http://www.youtube.com/watch?v=2LZ1TP5FoIE
  • REKLAMA
  • #2 9902690
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1405
    To wygląda na uszkodzenie w obwodzie tacho.
  • REKLAMA
  • #3 9902885
    atckp
    Poziom 14  
    Można to w jakiś sposób sprawdzić? Tacho znajduje się na silniku z tyłu?
  • #4 9903520
    rychomuch
    Poziom 29  
    Ocena: 693
    atckp napisał:
    Można to w jakiś sposób sprawdzić? Tacho znajduje się na silniku z tyłu?

Dokładnie.
    Podepnij na zaciski tacho w kostce przyłączeniowej silnika voltomierz ustawiony na napięcie zmienne, obróć ręką wirnik silnika.
    Powinno wskazać około 1 do 2 volty.
  • #5 9904454
    atckp
    Poziom 14  
    Sprawdziłem tacho i się zgadza - jest ok 1-2V napięcia przemiennego. Swoją drogą dziś jak z rana włączyłem pralkę to jeden raz zaczęła normalnie pracować ale już kolejnym razem znów miała złe obroty.Gdzie jeszcze mogę szukać przyczyny?
  • REKLAMA
  • #6 9904783
    Gobro
    Poziom 31  
    Ocena: 503
    Zimny lut lub pęknięty rezystor w obwodzie tacho programatora, trzeba go wymontować i zanieść do elektronika do naprawy.
  • #7 9905262
    atckp
    Poziom 14  
    To mogło by sie zgadzać. Bo teraz jak ściągnąłem płytkę i popsykałem preparatem poprawiającym styki to pralka ruszyła kilka razy. Ktoś może wie jaki to rezystor - na pewno SMD tzn jaką ma wartość i który to jest na płytce?
  • #8 9905716
    machefi
    Specjalista AGD
    Ocena: 1481
    Przewody kostki silnika w porządku? Możesz je ponaciągać na całej długości dla sprawdzenia.
  • REKLAMA
  • #9 9907190
    atckp
    Poziom 14  
    Napięcie na tacho sie zmienia. mierzyłem je też na płytce jak pralka rusza i jest ok od 1-10V. Braku styków też nie widać. Poszukam jeszcze schematu i zobaczę do których nóżek procesora jest podłączone tacho(z elementami pośredniczacymi i może na tych elementach poprawie styk. Napisze co z tego wyszło a może ktoś w miedzyczasie będzie miał jeszcze jakiś inny pomysł.
  • #10 9907625
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1405
    atckp napisał:
    jeszcze jakiś inny pomysł.

Magnes na silniku nie jest poluzowany ?
  • #11 9933997
    atckp
    Poziom 14  
    faktycznie okazało się, że na płytce były jakieś zimne luty. Mimo iż dobrze się przypatrywałem nic nie było widać ale mimo to przelutowałem procesor oraz te ścieżki które idą od tacho i pomogło. Pralka już pracuje 4 dzień. dziękuję wszystkim za pomoc i do następnej awarii.....(w tym modelu to zdarza mi się kilka razy w roku coś z nią robić)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Amica PA5560, która po uruchomieniu działa z maksymalnymi obrotami, a dioda mruga 7 razy. Po wstępnej diagnostyce, zasugerowano sprawdzenie obwodu tacho, co potwierdziło się, gdy napięcie wynosiło 1-2V. Użytkownik zauważył, że czasami pralka działa normalnie, co wskazuje na możliwe zimne luty lub uszkodzenia w obwodzie programatora. Po przelutowaniu elementów na płytce, pralka zaczęła działać poprawnie przez kilka dni.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA