Witam
Od niedawna jestem posiadaczem karty graficznej PNY GeForce GTX 580 1536MB problem w tym że mój zasilacz to tylko Tagan 650W (True power trio) a na nowy muszę trochę poczekać a korci mnie by potestować nowy nabytek :]
Powiadają że taki zasilacz powinien wystarczyć (minimum 40A 12V rail 600W PSU) ale:
- czy będę mógł w pełni wykorzystać kartę (potrafi ona zassać 260W)?
- w przypadku gdyby moc jednak nie była wystarczająca czy na dłuższą metę (max pod koniec miesiąca dotrze nowy zasilacz) istnieje ryzyko uszkodzenia karty graficznej bądź zasilacza?
Dodatkowo zasiłka musi jeszcze pociągnąć chłodzenie wodne "Koolance Exos-Al" ktore wg manuala pobiera tylko 30W oraz resztę podzespołów:
- ASUS Blitz Formula - P5K3 Formula Motherboard
- CPUQuadCore Intel Core 2 Quad Q6600, (PODKRECONY Z 2,4 DO 2866 MHz)
- Pamięć 2x2GB OCZ OCZ2P10002G (również podkręcona)
- 2 dyski twarde Western Digital WD3200YS - Raid
- 2 napędy optyczne GH20NS15 oraz BD-RE BH20N
Tak więc troche 'na styk' z wykorzystaniem moc zasilacza
(btw dla bezpieczeństwa pewnie zrezygnuje z OC)
Drugi problem - jeśli będę mógł używać obecnego zasilacza to które połączenie będzie najlepsze (karta potrzebuje PCI-E 6pin plus 8pin a mój zasilacz nie posiada przewodu PCI-E 8):
-przejściówka z PCI-E 6 pin na PCI-E 8 pin
-podłączenie drugiego PCI-E 6 w miejscu gdzie powinien przyjść PCI-E 8 (bo choc brakuje dwóch 'pinow' to nie powinno być problemu bo to masa)
-przejściówka z 2 przewodów MOLEX -> PCI-E 6+2
z góry dzięki za wszelkie info
Od niedawna jestem posiadaczem karty graficznej PNY GeForce GTX 580 1536MB problem w tym że mój zasilacz to tylko Tagan 650W (True power trio) a na nowy muszę trochę poczekać a korci mnie by potestować nowy nabytek :]
Powiadają że taki zasilacz powinien wystarczyć (minimum 40A 12V rail 600W PSU) ale:
- czy będę mógł w pełni wykorzystać kartę (potrafi ona zassać 260W)?
- w przypadku gdyby moc jednak nie była wystarczająca czy na dłuższą metę (max pod koniec miesiąca dotrze nowy zasilacz) istnieje ryzyko uszkodzenia karty graficznej bądź zasilacza?
Dodatkowo zasiłka musi jeszcze pociągnąć chłodzenie wodne "Koolance Exos-Al" ktore wg manuala pobiera tylko 30W oraz resztę podzespołów:
- ASUS Blitz Formula - P5K3 Formula Motherboard
- CPUQuadCore Intel Core 2 Quad Q6600, (PODKRECONY Z 2,4 DO 2866 MHz)
- Pamięć 2x2GB OCZ OCZ2P10002G (również podkręcona)
- 2 dyski twarde Western Digital WD3200YS - Raid
- 2 napędy optyczne GH20NS15 oraz BD-RE BH20N
Tak więc troche 'na styk' z wykorzystaniem moc zasilacza
Drugi problem - jeśli będę mógł używać obecnego zasilacza to które połączenie będzie najlepsze (karta potrzebuje PCI-E 6pin plus 8pin a mój zasilacz nie posiada przewodu PCI-E 8):
-przejściówka z PCI-E 6 pin na PCI-E 8 pin
-podłączenie drugiego PCI-E 6 w miejscu gdzie powinien przyjść PCI-E 8 (bo choc brakuje dwóch 'pinow' to nie powinno być problemu bo to masa)
-przejściówka z 2 przewodów MOLEX -> PCI-E 6+2
z góry dzięki za wszelkie info