logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak utworzyć pełną partycję na dysku WDC 2TB w Windows XP?

vandaveee 07 Wrz 2011 10:22 5209 6
REKLAMA
  • #1 9903210
    vandaveee
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Właśnie wyposażyłem się w nowy dysk WDC 2TB. Bios widzi poprawnie jako 2000GB. Próbowałem utworzyć partycje w XP programami Partition Guru, EASEUS Partition Master, Acronis Disk Director 2011, oraz zalecanym przez WD, WD Align. Wszystkie widzą dysk jako 931GB i więcej nie można wycisnąć. Partition Magic 8 szaleje i też nim nie zdziałam.

Macie jakiś pomysł czym to zrobić? Ręce mi opadają...
  • REKLAMA
  • #2 9903344
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3577
    Może najpierw sprawdź w MHDD odpowiedź na komendę EID i S.M.A.R.T. (uruchomienie MHDD w przypadku użycia Parted Magic: >Esc< przy wyborze ustawień i później wpisać "mhdd"):
    Parted Magic
    I też przy pomocy tej dystrybucji uruchom np. GParted i zobacz jakie są partycje na tym dysku już założone?

I podaj więcej informacji:
    Windows XP z którym SP?
    Dokładny model dysku WD (czy to Advanced Format?) i płyty głównej z wersją BIOS-u.
  • REKLAMA
  • #3 9903475
    vandaveee
    Poziom 11  
    Płyta Gigabyte Link
    BIOS F4 - nowszego nie ma...

Dysk WD20EARS-00MVWB0 2TB 64MB - chcę go używać nie jako Advanced Format, tylko standardowo 512b/sector

Wcześniej założyłem dwie partycje po 25GB na OS a resztę chciałem zostawić jako jeden duży obszar na różne pliki.
    Nie wiem jak to się stało ale wcześniej EASEUS pokazywał że zostało ok 850GB nieużywanego obszaru a teraz odpaliłem chyba trzeci z kolei raz żeby sprawdzić dokładnie partycje i obszar do podzielenia to 1,77TB... Nie wiem o co chodzi ale zaczęło działać :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 9904461
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Mam tych dysków 6 i żadnych z nimi problemów zarówno pod XP Sp3 jak i Win 7 Sp1.
    Coś tu ktoś oszukuje jeśli jest problem to innego typu . Nigdy problemu z tym dyskiem przy formatowaniu nie było. Chyba, że ktoś chce zmieniać wielkość LBA .

Jak utworzyć pełną partycję na dysku WDC 2TB w Windows XP? Jak utworzyć pełną partycję na dysku WDC 2TB w Windows XP?
  • #6 9905463
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3577
    Proszę też to sprawdzić:
    "If you have a drive that supports jumper pins 7 – 8 and have a jumper in place on those pins, the following is additional information to assist you if you are re-installing an Operating System or re-partitioning the drive:"
  • #7 10136045
    vandaveee
    Poziom 11  
    Program od WD nie działał, widział tak samo, zworki nie było i nie ma. Nie wiem o co chodziło ale zaczęło działać z programem EASEUS. Dzięki za podpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z utworzeniem pełnej partycji na dysku WDC 2TB w systemie Windows XP, gdzie oprogramowanie do zarządzania partycjami widziało dysk jako 931GB. Po próbach z różnymi programami, w tym EASEUS Partition Master i WD Align, oraz po zainstalowaniu dwóch partycji, użytkownik zauważył, że po ponownym uruchomieniu EASEUS dysk zaczął być widoczny jako 1,77TB. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali użycie specjalistycznego oprogramowania od WD oraz sprawdzenie ustawień BIOS i jumperów na dysku. Ostatecznie, problem został rozwiązany przy użyciu EASEUS, mimo że program od WD nie działał.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA