logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Różnice i opinie o magnetofonach ZK-120, ZK-125, ZK-140, ZK-145, ZK-140T

Krasul 28 Lis 2004 10:23 4135 6
REKLAMA
  • #1 1019194
    Krasul
    Poziom 15  
    Ocena: 236
    Witam, proponuję, aby każdy, kto posiada jakieś materiały: zdjęcia, czy chociażby własne opinie na temat magnetofonów typu ZK-120, ZK-125, a w szczególności czterościeżkowych ZK-140, ZK-145, no i może też tranzystorowego ZK-140T umieścił je tutaj.
    Pierwsze egzemplarze, z którymi się zetknąłem pochodziły z końca lat 60', a słyszałem że ostatnie modele magnetofonu ZK-140T wyprodukowano w 1990r. Najważniejsze różnice pomiędzy tymi modelami, które udało mi się zauważyć to:
    - wczesne modele licencyjne miały na atrapie głośnikowej napis GRUNDIG licence i starsze logo unitry
    - w modelach wyprodukowanych mniej więcej od połowy lat 70' napis ten zastąpiono tylko napisem UNITRA zrk (w międzyczasie spotkałem się też z modelem, który miał starsze logo unitry a zamiast napisu GRUNDIG licence miał napis UNITRA)
    - w latach 80' w końcu stanu wojennego i zaraz po produkcję tranzystorowych ZK-140T przejęła częściowo fabryka UNITRA magmor (modele tego magnetofonu różniły się usytuowaniem wskaźnika wychyłowego, oraz niektóre także kolorem atarapy głośnikowej, która była biała, tak jak modele wcześniejsze; lecz także czarna, napis UNITRA magmor, także przełącznik rodzaju pracy zamiast srebrnego metalowego uchwytu posiadał czarny uchwyt plastikowy).
    Magnetofony wczesnej produkcji licencyjnej były dużo trwalsze, z racji zastosowanych w nich podzespołów, zarówno mechanicznych, jak i elektronicznych importowanych z DDR. W późniejszych okresach części te zastępowano odpowiednikami krajowymi, co w końcowym etapie dało bardzo mizerny efekt (magnetofony magmoru znacznie ustępują jakością podzespołów oraz wykonania magnetofonom zrk). Magnetofony wyprodukowane na licencji miały też z tyłu przełącznik napięć zasilających 220 - 110V, z czego zrezygnowano pod koniec lat 70'.
    Obecnie poszukuję magnetofonu ZK-145 z tymże czerwonym przełącznikiem, białą (szarą) atrapą głośnikową ze srebrnym napisem GRUNDIG licence, oraz białą (szarą) pokrywą z czarnymi elementami. Mile widziany znaczek tzw. pierwszej jakości w okolicy przełącznika rodzaju pracy. Z instrukcją obsługi, taśmami, schematem. W jak najlepszym stanie. Cena do uzgodnienia. Pzdr. Krasul
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1019329
    Krasul
    Poziom 15  
    Ocena: 236
    Witam,
    czytałem ten post, ale chciałbym kontynuować dyskusję, poza tym poszukuję takiego magnetofonu.
    Pzdr. Krasul
  • REKLAMA
  • #4 1019590
    Roberto1
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Ja chciałbym przyłączyć się do dyskusji. Co prawda interesuję się tym od niedawna i moje doświadczenie jest jeszcze niewielkie, ale już doszedłem do ciekawych wniosków. Ostatnio nabyłem na Allegro magnetofon ZK-140 - Unitra ZRK i nawet często coś na nim robię. Jakby cię coś interesowało to chętnie wytłumaczę na miarę moich możliwości.
  • REKLAMA
  • #5 1030795
    kazik_j
    Poziom 22  
    Ocena: 35
    Ja się chce wyzbyć ZK140T i ZK140TM jeden produkcji magmora a drugi zrk. W obu nie chodzi wskaźnik wysterowania. W piwnicy mam jeszcze ZK147 w drewnie. A także 2 sztuki M2405S. Chce to sprzedać jakby ktoś był zainteresowany to nie widze problemu.
  • #6 2153315
    ___dj_oko___
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ja jestem w posiadaniu ZK 120T ZRK razem ze schematem i (!) książką gwarancyjną. Jeżeli ktoś potrzebuje schematu albo jakies specyfikacji - prosze o kontakt
  • #7 4139910
    V126
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Potrzebuję zdjęcia takiej malutkiej płytki przy głowicy ( taka wielkości papierosa umieszczona tuż za zestawem głowic).
    4 lata temu wymienialem paski i jak na małolata przystało oderwalem jeden kabel i nie wiem gdzie go przylutować.

Dodano po 2 [minuty]:

Zapomniałem dodać że to do ZK-120

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy magnetofonów typu ZK-120, ZK-125, ZK-140, ZK-145 oraz tranzystorowego ZK-140T, produkowanych głównie w latach 60.–90. XX wieku, z uwzględnieniem różnic konstrukcyjnych i oznaczeń na obudowie (np. napisy GRUNDIG licence, UNITRA ZRK, logo Unitry). Wskazano na zmiany producenta – od Unitry do fabryki Magmor w latach 80., co wpłynęło na detale takie jak usytuowanie wskaźników. Uczestnicy dzielą się doświadczeniami z użytkowania i posiadania tych modeli, oferują schematy, książki gwarancyjne oraz zdjęcia elementów, np. małej płytki przy głowicy w ZK-120. Poruszono też kwestie techniczne, takie jak niesprawne wskaźniki wysterowania w modelach ZK-140T i ZK-140TM oraz problemy z lutowaniem przewodów po wymianie pasków. Wymieniono także inne modele magnetofonów, jak ZK-147 i M2405S, które są na sprzedaż.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA