logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy akumulator 120 Ah wystarczy do zasilania DVD Manta 068 i monitora 17-19 cali?

rottondo 07 Wrz 2011 17:10 3338 7
REKLAMA
  • #1 9904299
    rottondo
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam! Mam zamiar zamontować w busie kursowym monitor lcd tu bądź led wraz z odtwarzaczem DVD z zamiarem puszczania reklam miejscowych firm podczas kursów.

Znalazłem odtwarzacz DVD Manta 068 który ma wyjście VGA potrzebne mi do przesyłania obrazu na monitor komputerowy LCD lub LED (nie jestem jeszcze pewien). Odtwarzacz ma wejście USB, bo lepiej z Pena puszczać przygotowane filmy (reklamy) nie będzie się ciąć jak płyty. Dowiedziałem się że potrzebuje jeszcze przetwornice z 12V/220V.

Otóż moje pytanie jest czy akumulator mi to pociągnie.

-DVD ma pobór mocy do 15W nie znalazłem nigdzie dokładnie bo producent nie podaje
    - monitor tu się zastanawiam otóż pasuje jakiś 17-19 cali i nie wiem czy led czy lcd ma mniejszy pobór mocy, bo znalazłem lcd z poborem 25W

akumulator ma 120 Ah

do tego jest jeszcze kasa podpięta na zapalniczkę

Proszę o pomoc :) bo nie wiem jak przeliczyć wytrzymałość akumulatora.

z góry przepraszam jeśli w złym miejscu zamieściłem mój post
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9904330
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 480
    Spokojnie pociągnie przetwornica np. 250W z dobrym zapasem, bo zawsze w takich przypadkach trzeba mieć zapas. Akumulator też może być. Wszystko zależy od tego jak długo ten sprzęt będzie włączony w stosunku do ładowania akumulatora czyli np. podczas jazdy. Druga sprawa to można kupić DVD oraz monitor na 12V bez stosowania przetwornicy na której też są straty mocy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 9904346
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1609
    15W+25W=40W
    Załóżmy 60W pobierane z akumulatora.
    60W/12V=5A
    Czyli moc jednej żarówki świateł mijania. Sam sobie odpowiedz ile twój aku 120Ah może wytrzymać z zapaloną jedn taką żarówką.
    5A*6h=30Ah - rozładowanie aku po 6 godzinach.
  • REKLAMA
  • #4 9904353
    rottondo
    Poziom 10  
    kriss51 napisał:
    Druga sprawa to można kupić DVD oraz monitor na 12V bez stosowania przetwornicy na której też są straty mocy.

Tak ale nie znalazłem żadnych tego typu monitorów. Również ważne jest dla mnie ceny, bo to będzie w fazie 'testu' przez pierwszy miesiąc czy będą klienci. TV będzie działał cały czas jak będzie jeździł bus.

Dodano po 23 [sekundy]:

A jaki monitor mi bardziej doradzicie?
  • #5 9904380
    kriss51
    Niestety linków do aukcji nie możemy podawać, ale widzę że są monitory 12/220V. Wystarczy wpisać na stronie znanego portalu aukcyjnego monitor samochodowy i wyskoczy nawet z telewizorem. Dodam że nie trzeba mieć nawet DVD, bo monitor ma wyjście USB więc z pendrive włączysz co chcesz.
  • #7 9904437
    rottondo
    Poziom 10  
    Fajne ale na razie liczę zakupić do 400 by sprawdzić jak się rozwinie sytuacja. Jak wypali interes to zainwestuje to do kolejnych busów.
  • REKLAMA
  • #8 9904477
    kriss51
    Za 404zł możesz kupić 11 calowy monitor wraz z TV oraz wejściami USB, SD card. Odtwarza MP3, MP4, Divx. Wszystko w jednym czego chcesz, ale tylko 11 cali.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zainstalować monitor LCD lub LED oraz odtwarzacz DVD Manta 068 w busie kursowym do wyświetlania reklam. Odtwarzacz DVD ma pobór mocy do 15W, a monitor, który użytkownik rozważa, ma pobór mocy około 25W. Użytkownik pyta, czy akumulator 120 Ah wystarczy do zasilania tego sprzętu. Odpowiedzi sugerują, że akumulator powinien wystarczyć, ale ważne jest, aby monitor i DVD były zasilane z 12V, co pozwoli uniknąć strat mocy związanych z przetwornicą. Użytkownik rozważa również zakup monitorów 12V, które mogą być zasilane bezpośrednio z akumulatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA