logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk WD 800 - Komputer nie wykrywa danych po podłączeniu innego dysku

donsu 28 Lis 2004 11:13 1386 9
  • #1 1019290
    donsu
    Poziom 11  
    witam. mam problem. podlaczylismy dysk kolesia do mojego kompa zeby zrzucic kilka rzeczy. uruchomilem kompa i nie wykrywa mojego drugiego dysku - 80 gb wd 800. zamiast tego jest jakis 20 gb dysk na ktorym nic nie ma. tzn. jest jakis obszar zajety, ale nie ma zadnych danych. bios wykrywa stary dysk, w windowsie w niektorych programach tez jest pokazany dysk 80 gb. ale nie moge z niego korzystac. czy mozecie mi pomoc odzyskac dysk?
  • #2 1019302
    Ziemniak
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    A po odłączeniu dysku kolesia nic się nie zmienia?
    Sprawdź zazworkowanie dysków.
    Z którego dysku uruchamiasz system?
  • #3 1019313
    donsu
    Poziom 11  
    tamten dysk juz jest odlaczony. system idzie z mojego pierwszego dysku. padl drugi ktory mam w kieszeni. zworki probowalem tez juz chyba we wszystkich wariantach. ten dysk ktory nie dziala mial nazwe woluminu, a ten ktory jest teraz widoczny (20 gb) nie ma zadnej. tak jakby mi sie dyski zamienily. aha, i ten dysk kolesia to byl wd 200 20 gb.
  • #4 1019353
    Ziemniak
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Jaki masz system?
    Sprawdź tasiemkę. Spróbój wydobyć dysk z kieszeni i podłączyć bezpośrednio.
    Czy dysk kolegi podłączałeś w miejsce dysku z kieszeni?
  • #5 1019363
    donsu
    Poziom 11  
    win xp. dysk jak podlaczylem bezposrednio bylo to samo. kumpla twardy podlaczylem zamiast nagrywarki. robilem skanowanie, defragmentacje, antywira i nic. sciagnalem tez ze stronki wd program badajacy dyski i on mi pokazuje ze po zeskanowaniu dysku 80 gb wszystko jest ok.
  • #6 1020500
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2239
    Ile miałeś partycji na tym dysku ? Jaki system plików ? zobacz np. ranish'em jak wyglądają w nim partycje czy pokazuje jakieś błędy, jeżeli pamiętasz wielkości partycji to można je przywrocić (bez formatowania) jak były poprzednio dane powinny tam być.
  • #7 1020540
    donsu
    Poziom 11  
    partycja byla jedna. system plikow fat 32. probowalem partition magic. tam mi pokazuje dysk g o pojemnosci 80 gb. wyswietlony jest jako dysk lokalny, i typ dysku 'other' (chodzi o system plikow). w panelu sterowania, zarzadzanie dyskami mam mozliwosc usuniecia woluminu 20 gb, ale na tym dysku byly dokumenty matki i bedzie lipa jak je strace.
  • #8 1020977
    ajek
    Poziom 15  
    Witam
    Dla mnie to jest sformatować dysk i jeszcze raz Xp zainstalować może podczas kombinacji z kumpla dyskiem dwa dyski były na master albo slave zwariował system i przypuszczam sterowniki coś się zspsuły z tego co opisujesz to bios czyta poprawnie programy dniagnostyczne też zostaje nam system kurcze no nie wiem do końca ja mam dwa WD800BB no i kiedyś sobie na amd K-6 go wrzuciłem bez aktualizacji biosu płyta także na starcie bios i system widziały go jako 30gb zainstalowałem 98 i co na dzień dzisiejszy jak instaluję XP już na innym sprzęcie okazuje się że tamten K-6 pokroił mi 80 GB i już w życiu więcej na nim nie zobaczęcałe szczęście że jest na gwarancji jeszcze 1,5 roku i kupiony w Niemczech także wymienią na nowy tam nie ma problemu zepsuty to nówka bez żadnych chorych dochodzeń typu to Pana wina,to uszkodzenie mechaniczne itd.dlatego też kupiłem miesiąc temu jeszcze jeden.No i ten nowy śmiga na 73GB dwie partycje i już jest OK także witaj w drużynie z zepsutym WD800BB.Powodzenia i pozdrawiam
  • #9 1021262
    przemo666
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Może spróbuj wyzerować tego HDD Wdclearem. Jak nie pomoze to dysk ma pewnie skopany SA a tego raczej sam nie naprawisz. Jak masz na nim wazne dokumenty to ewentualnie wczesniej zrob sobie obraz dysku do pozniejszej zabawy z odzyskiwaniem danych.
  • #10 1022038
    donsu
    Poziom 11  
    okazalo sie ze na innym komputerze tez nie hula, wiec zanioslem do serwisu. koles mi powiedzial ze nie ma na nim zadnej partycji. zostawilem im dysk zeby sprobowali cos z niego odratowac. dzieki za rady.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dysku twardego WD 800 (80 GB), który po podłączeniu innego dysku WD 200 (20 GB) do komputera przestał być prawidłowo wykrywany przez system Windows XP. BIOS wykrywa dysk 80 GB, jednak w systemie pojawia się zamiast niego dysk 20 GB bez danych, co sugeruje możliwą zamianę dysków lub uszkodzenie partycji. Próby zmiany zworki (master/slave), podłączenia dysku bezpośrednio oraz skanowania programem diagnostycznym WD nie przyniosły efektu. System plików to FAT32, a na dysku była jedna partycja. Narzędzia takie jak Partition Magic wykazują dysk 80 GB jako typ "other" bez rozpoznanego systemu plików. Sugerowano sprawdzenie tasiemki, wyzerowanie dysku narzędziem WDClear oraz możliwość uszkodzenia tablicy serwisowej (SA). Ostatecznie dysk nie działał również na innym komputerze i został oddany do serwisu, gdzie stwierdzono brak partycji i podjęto próbę odzyskania danych. W dyskusji pojawiły się także uwagi o problemach kompatybilności i uszkodzeniach dysków WD 800BB na starszych płytach głównych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA