radko23, piszesz dość niejasno.
radko23 napisał: podlaczylem ta 80-tke pod druga tasme na slave razem z cd-rw na master ,zaladowal mi się system ale dysku nie widzial ale znalazlem go w menadzeze urzadzen .zrobilem dwie partycje jedna 20 gb druga 60 gb ,ta pierwsza da się sformatowac a drugiej nie wyswietla się komunikat ze "system windows nie moze sformatowac tej partycji" . przenoszenie danych z 40-tki na ta pierwsza partycje 80-tki trwa dlugo .
Skoro system go nie widział, to jak mogłeś go znaleźć w menedżerze urządzeń? Zakładam, że dysk nie był wyświetlany w oknie "Mój komputer", co nie dziwi, skoro nie było na nim zdefiniowanych partycji.
Co do partycji 60GB, to zakładam, że sformatowałeś ją w systemie NTFS, bo w FAT32 mogą wynikać problemy z obsługą takich partycji.
Sprawdź, czy Dysk jest POPRAWNIE wykrywany w BIOS-ie.
Sprawdziłeś link z postu
jankolo, bo pokazuje gdzie można szukać rozwiązania problemu. Przede wszystkim powinieneś sprawdzić czy w boot-sektorze dysku nie ma wirusów oraz czy dysk nie ma bad sektorów.
Napisz też skąd wziąłeś ten dysk (masz na niego gwarancję, czy kupowałeś z drugiej ręki).
Poza tym nie odpowiedziałeś na moje wcześniejsze pytania. Trudno będzie Ci pomóc, jeśli nie będziesz słuchał naszych rad.