logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer restartuje się po dodaniu dysku WD 800 80GB jako slave

radko23 09 Wrz 2005 16:14 2807 16
  • #1 1804346
    radko23
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    mam dysk Baraccuda 40 gb i kupile sobie dysk WESTERN "wd 800" 80 gb ,40-tke podlaczylem pod master i nanim mam winde xp ,a 80-tke podlaczylem pod slave na jednej tasmie a cd-rw LG na drugiej tasmie pod master ,bios obydwa dyski widzi ale przy uruchamianiu windy po ekranie "windows xp" szybko mignie niebieski ekran i restartuje sie komputer . moze to wina biosu ma on 3 lata . z gory dzieki
  • #2 1804362
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    1. Czy po odłączeniu drugiego dysku wszystko jest OK?
    2. Czy można wejść do Windowsa w trybie awaryjnym?
    3. Jaka konfiguracja kompa (procek, płyta, RAM, grafika, a szczególnie... ZASILACZ)?
  • #3 1804368
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Czy ten WD jest na 100% sprawny ?? Rozłącz CD-ROM i w jego miejsce podepnij tego WD 80GB jako master. Zaktualizuj BIOS i wtedy napisz co się dzieje.
  • #4 1804408
    Krzysiekmad15
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Zobacz czy zworki są dobrze są ustawione przy dyskach. Sprawdź najpierw wszystkie elementy osobno, a potem podłączaj je razem.
  • #5 1804461
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Witam.
    radko23 napisał:
    mam dysk Baraccuda 40 gb i kupile sobie dysk WESTERN "wd 800" 80 gb ,40-tke podlaczylem pod master i nanim mam winde xp ,a 80-tke podlaczylem pod slave na jednej tasmie a cd-rw LG na drugiej tasmie pod master ,bios obydwa dyski widzi ale przy uruchamianiu windy po ekranie "windows xp" szybko mignie niebieski ekran i restartuje się komputer . moze to wina biosu ma on 3 lata . z gory dzieki

Jezeli to możliwe to odłącz nowy dysk i uruchom normalnie system.
    We właściwościach "mojego komputera" masz zakładkę "zaawansowane" kilkasz w ustawienia "uruchamianie i oszyskiwanie" i odznaczasz "automatyczie uruchom ponownie" i wyłącz kompa podłącz nowy dysk jak wywali BOSD to podaj nam kod błedu.
  • #6 1804525
    radko23
    Poziom 12  
    kod beledu Stop
    STOP. 0x0000007B (0xF7A45528,0xC0000034,0x00000000,0x00000000)
  • #7 1804550
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Nazwa pliku, nazwa katalogu lub składnia etykiety woluminu jest nieprawidłowa. Sformatuj WD pod DOS'em.
  • Pomocny post
    #9 1805824
    PiatyElement
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    ostatnio nie spotykałem się z tym problemem ale kiedyś nagminnie że: niektóre dyski i CD niektórych producentów nie chciały ze sobą współpracować na jednym kanale( zawieszały kompa, wywalały system.. itp) spróbuj podpiąć nowy dysk na drugi kontroler razem z nagrywarką i ustaw go jako slave jeśli CDRW jest master. powiedz czy pomogło.
  • #10 1806188
    radko23
    Poziom 12  
    podlaczylem ta 80-tke pod druga tasme na slave razem z cd-rw na master ,zaladowal mi sie system ale dysku nie widzial ale znalazlem go w menadzeze urzadzen .zrobilem dwie partycje jedna 20 gb druga 60 gb ,ta pierwsza da sie sformatowac a drugiej nie wyswietla sie komunikat ze "system windows nie moze sformatowac tej partycji" . przenoszenie danych z 40-tki na ta pierwsza partycje 80-tki trwa dlugo .
  • #11 1806301
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Kolega serwikom , podał ci prawidłowe rozwiązanie twego problemu . Jest tylko jeden problem , który musisz rozwiązać jako dodatkowy . Użyj programu który tu podałem :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic356711.html
    - dociągnij do niego " witaminkę " z internetu .
    Skopiujesz partycję z dysku na dysk w tym programie , a później je zamienisz miejscami w kompie . Dopóki dysk Seagate-a będzie jako pierwszy , ( Master ) na pierwszym złączu IDE , dopóty takie rzeczy mogą się zdarzać .
    Pozdrawiam .
  • #12 1806510
    radko23
    Poziom 12  
    przy kopiowaniu duzych ilosci danych na partycje 20 gb na 80-tce pojawia sie komunikat "opoznienie zapisu nie powiodlo sie" i dysk przestaje byc widzialny przez system.
  • #13 1806605
    Figi
    Poziom 37  
    radko23, piszesz dość niejasno.
    radko23 napisał:
    podlaczylem ta 80-tke pod druga tasme na slave razem z cd-rw na master ,zaladowal mi się system ale dysku nie widzial ale znalazlem go w menadzeze urzadzen .zrobilem dwie partycje jedna 20 gb druga 60 gb ,ta pierwsza da się sformatowac a drugiej nie wyswietla się komunikat ze "system windows nie moze sformatowac tej partycji" . przenoszenie danych z 40-tki na ta pierwsza partycje 80-tki trwa dlugo .

Skoro system go nie widział, to jak mogłeś go znaleźć w menedżerze urządzeń? Zakładam, że dysk nie był wyświetlany w oknie "Mój komputer", co nie dziwi, skoro nie było na nim zdefiniowanych partycji.

Co do partycji 60GB, to zakładam, że sformatowałeś ją w systemie NTFS, bo w FAT32 mogą wynikać problemy z obsługą takich partycji.

Sprawdź, czy Dysk jest POPRAWNIE wykrywany w BIOS-ie.

Sprawdziłeś link z postu jankolo, bo pokazuje gdzie można szukać rozwiązania problemu. Przede wszystkim powinieneś sprawdzić czy w boot-sektorze dysku nie ma wirusów oraz czy dysk nie ma bad sektorów.

Napisz też skąd wziąłeś ten dysk (masz na niego gwarancję, czy kupowałeś z drugiej ręki).

Poza tym nie odpowiedziałeś na moje wcześniejsze pytania. Trudno będzie Ci pomóc, jeśli nie będziesz słuchał naszych rad.
  • #14 1807619
    radko23
    Poziom 12  
    w trybie awaryjnym da sie wejsc . ale nie wiem co dalej . a partycje 60 gb mozna tylko sformatowac w ntfs niema fat32 a i tak nie da jej sie sformatowac .
  • #15 1808210
    Figi
    Poziom 37  
    Chodziło mi o to, czy można wejść w trybie awaryjnym przy podłączonych dyskach do jednej taśmy.
    Poza powyższym i sprawą systemu plików na partycji 60 GB, reszta rad i pytań nadal bez odzewu...
  • #16 1808356
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 334
    Zrob tak, zaopatrz sie w partition magica dyskietkowego (lub botowalnego z plyty), odlacz wszystkie napedy od kontrolerow, podlacz ten "dziwny" dysk na pierwszym kanale jako master i odpal pqmagic z dyskietki botowalnej, zapewne wysypie bledy, zignoruj, usun wszystkie partycje, tak zeby dysk byl pusciutki, potem przelacz ten dysk na drugi kanal jako master a na pierwszym podlacz poprzedni jako master. Nagrywarki na razie nie podpinaj. Odpal kompa i sprobuj z pod windy zalozyc partycje. Jezeli nie pomoze to sprawdz ten dysk na innym kompie, mozesz tez zaciagnac odpowiednie oprogramownie do diagnostyki dyski ze strony producenta.
  • #17 1994355
    radko23
    Poziom 12  
    dysk jest po prostu za bardzo uszkodzony tzn za duzo bad sektorow i juz nie nadaje sie do uzytku nawet po lov formacie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy restartowania się komputera po podłączeniu dysku Western Digital WD 800 80GB jako slave na tej samej taśmie IDE co dysk Seagate Barracuda 40GB z systemem Windows XP. BIOS wykrywa oba dyski, jednak podczas uruchamiania systemu pojawia się niebieski ekran błędu (STOP 0x0000007B). Zalecane było sprawdzenie poprawności ustawienia zworków (master/slave), podłączenie dysku WD jako master na drugim kontrolerze IDE, aktualizacja BIOS-u oraz wyłączenie automatycznego restartu systemu w przypadku błędu, aby odczytać kod błędu. Dysk WD był widoczny w menedżerze urządzeń, lecz system nie mógł sformatować jednej z partycji (60GB, NTFS). Pojawił się komunikat o błędzie zapisu i utracie widoczności dysku podczas kopiowania danych. Sugerowano użycie narzędzi diagnostycznych i partycjonujących, takich jak Partition Magic, oraz sprawdzenie dysku pod kątem uszkodzonych sektorów i wirusów w boot sektorze. Ostatecznie stwierdzono, że dysk WD jest uszkodzony, posiada zbyt wiele bad sektorów i nie nadaje się do użytku nawet po niskopoziomowym formacie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA