logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kabel fazy i zera w gniazdku "świecą", gniazdko nie działa

kobietatezczlowiek 07 Wrz 2011 18:15 21187 7
  • #1 9904482
    kobietatezczlowiek
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Jest to instalacja w bloku z końca lat 70ch. W pokoju są 3 gniazdka. Dwa "fabryczne" i jedno dorabiane przez poprzednich włąścicieli. Z tym właśnie jest teraz problem choć funkcjonowało przez ostatnie blisko 3 lata. Nagle nie działają podłaczone do niego odbiorniki prądu. Przeżyliśmy nawet chwile grozy sądząc, że laptop się popsuł, a tu po prostu nie była ładowana bateria. Myślałam, że może którys przewód sie wysunął czy inna banalna przyczyna. Jednak zdemontowanie i zamontowanie na nowo gniazdka czy też podmiana go na inne nic nie dały. Co dziwne po przyłożeniu neonówki oba kable świecą. Jeden wyraźnie mocniej niź ten drugi. Zakładam, że to własnie jest faza (oba są w czerwonych izolacjach). Jest to instalacja bez uziemnienia. Zrobiłam mostek zakładając nowe gniazdo z bolcem, ale oczywiście nie zmieniło to sytuacji. Przeraża myśl, że trzeba będzie kuć ścianę do puszki, bo pokój jest świeżo po remoncie. Będę wdzięczna za każdą wskazówkę. Ironii dodaje fakt, że mąż skończył technikum elektro-mechaniczne, a nie ma o prądzie (o mechanice z resztą rówież) najmniejszego pojęcia ...
  • #2 9904494
    O^O
    Poziom 21  
    Ocena: 48
    Typowy objaw uszkodzonego przewodu PEN lub N gdzieś po drodze. Najczęściej takie uszkodzenia powstają na stykach, a więc w puszkach rozgałęźnych lub w tablicy bezpiecznikowej.
    Skoro nikt z domowników nie ma pojęcia o prądzie, radzę wezwać fachowca, który bardzo szybko zdiagnozuje i usunie usterkę.

Swoją drogą jak to jest, że robi się remonty pomieszczeń, ale o remoncie instalacji elektrycznej nikt już nie myśli? To nic, że kogoś może porazić prąd z niesprawnej instalacji. Ważne, że jest nowa tapeta i panele.
  • #3 9905315
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    Ocena: 293
    kobietatezczlowiek napisał:
    Zrobiłam mostek zakładając nowe gniazdo z bolcem, ale oczywiście nie zmieniło to sytuacji.

No to masz szczęście, że nie zmieniło, bo w tej sytuacji mogło to się skończyć podaniem napięcia na obudowę urządzeń w I klasie ochronności, typu pralka, bojler itp.).
    A co to oznacza, nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć.

Przeraża myśl, że trzeba będzie kuć ścianę do puszki, bo pokój jest świeżo po remoncie.

Czyli wszystko w normie – mądry Polak po szkodzie.

Ironii dodaje fakt, że mąż skończył technikum elektro-mechaniczne, a nie ma o prądzie (o mechanice z resztą rówież) najmniejszego pojęcia ...

A tutaj, to już nie wiadomo co doradzić ...
  • #4 9905460
    Miwhoo
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 316
    Skoro instalacja z końca lat 70, to pewnie jeszcze aluminiowa, chyba, że w międzyczasie przeszła remont...

Jedyne, co przychodzi mi na myśl, to wezwać elektryka, byle nie "miejscowego" ze spółdzielni, czy wspólnoty :) bo pewnie będzie w tym samym wieku i stanie, co ta instalacja ;)
  • #5 9905461
    czolo81
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    Jestem elektrykiem i już kilkukrotnie miałem przyjemność pruć świeżo gipsowane ściany wymalowane itd.Czy np. dom w oddany wstanie deweloperskim czyli instalacja wg.książki RCD i inny osprzęt Hager a właściciel nawet nie pofatygował się aby pod pralkę założyć gniazdo z bolcem nie mówiąc o reszcie .Z moich obserwacji wynika że do instalacji CO i kan czasami ludzie jeszcze coś tam chcą zmienić coś ale elektryka "jak działa to jest dobrze i nie trzeba się przejmować."A co do tego gniazdka to najprawdopodobniej stara instalacja to aluminium a dokładane gniazdko na przewodzie z miedzi i i miejsce połączenie się po prostu utleniło.
  • #6 9905524
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3520
    Witam.
    Cytat:
    Jedyne, co przychodzi mi na myśl, to wezwać elektryka, byle nie "miejscowego" ze spółdzielni, czy wspólnoty :) bo pewnie będzie w tym samym wieku i stanie, co ta instalacja :wink:
    Kolego Miwhoo, proszę mnie nie obrażać.
  • #7 9905589
    Miwhoo
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 316
    Kol. ele_pp dobrze wiesz, że nie o to chodziło :) nie miałem zamiaru nikogo obrażać :)
    Poprostu mniej więcej na 10 wspólnot / spółdzielni trafia się tylko 1 prawdziwy elektryk....
  • #8 9905621
    KaW
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Ponieważ neonówka świeci się na jednym oraz na drugim przewodzie -to może oznaczać , że przerwa jest w gniazdku /lub miejscu/ z którego "pociągnięto" ten dodatkowy przewód do gniazda dodatkowego.
    Neonówka jest bardzo czułym przyrządem .W tym wypadku świeci się słabiej na
    skutek przewodzenia prądu/małego bardzo/ przez pojemność między przewodami .
    Przy przerwie przewodu w gniazdku -neonówka może na przerwanym przewodzie nie świecić . A może przewód się ułamał -tak się dzieje z przewodami Al starymi
    /przegrzanymi /-najczęściej w otoczeniu /obszarze/ gniazd.
    Tu jest potrzebny elektryk-i to z obsługi tego budynku.A to dlatego ,że będzie posiadał wiedzę o położeniu pod tynkiem elementów instalacji.Jeszcze pozbierać info u sąsiadów -u każdego były z prądem jakieś problemy.

Mążteżczłowiek.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z gniazdkiem w instalacji elektrycznej w bloku z lat 70-tych, które przestało działać pomimo wcześniejszej sprawności. Po demontażu gniazdka i jego wymianie, oba przewody (prawdopodobnie fazowy i neutralny) świecą pod neonówką, co sugeruje uszkodzenie przewodu PEN lub N. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z utlenienia połączeń w starych instalacjach aluminiowych oraz zalecają wezwanie fachowca, aby zdiagnozować i naprawić usterkę. Wskazują również na ryzyko porażenia prądem z niesprawnej instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA