Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pompa wody do wiatraka ogrodowego

kasio205 07 Sep 2011 18:50 11155 10
    kasio205
    Level 2  
    Mam zamiar zbudować mechaniczną pompę wody do wiatraka ogrodowego. Na dolnym końcu rury miałby znajdować się zawór zwrotny a wewnątrz rury pracować tłok z drugim zaworem zwrotnym w ruchu pionowym. Nie wiem jak zrobić tłok żeby był szczelny i jak zamontować w nim zawór. Pompa miałaby być zanurzona w wodzie na około 50cm i podnieć słup wody na 30cm. Nie potrzebuję dużej wydajnosci. Bardzo proszę o fachową pomoc i z góry dziękuję
    saskia
    Level 39  
    Sprawdz jak dziala tlok w pompce rowerowej, konstrukcja jego sama sie uszczelnia pod obciazeniem w jednym kierunku.
    Reczne pompy wodne dzialaja tak samo, jedyna zoznica to zaworek zwrotny w tloku pompy wodnej ze wzgledu na duzo wieksza gestosc wody w porownaniu z powietrzem.

Dodano po 11 [minuty]:

https://obrazki.elektroda.pl/1765055100_1315478853.jpg

Mysle ze nie potrzebny opis do rysunku.
    kasio205
    Level 2  
    Zawór w tłoku musi być na tyle duży żeby nabrał odpowiednią ilość wody poczym podnieść ją w ruchu pionowy. Ruch góra dół nie będzie trwał tak długo żeby malutki zaworek przepuścił wodę. Myślałem raczej o dotoczeniu tłoka z miejscem na oring i zawór ale nie wiem czy to się będzie trzymać "kupy". Widziałem kiedyś filmiki ręcznej pompy wody z rur PCV i były dosyć wydane ale nie ma nigdzie instrukcji jak i z czego zrobić tłok...
    saskia
    Level 39  
    Uszczelnienie tloka najlepsze i najpewniejsze jest ze skory, grobej i odpowiednio wytloczonej do ksztaltu tloka.
    mczapski
    Level 39  
    Aby uniknąć problemu z tłokiem (pasowanie, uszczelnianie, tarcie, napęd) warto zainteresować się pompą przeponową.
    Sokrat58
    Level 19  
    Przy takiej wysokości podnoszenia - 30 cm,( ! ) - zostaw tę zabawę z tłokami. Wystarczy pompka jak z pralki. Co najwyżej możesz zrobić większy wirnik - jeśli wydajność będzie za mała - lub połączyć dwie równolegle.
    kasio205
    Level 2  
    Wiatrak ogrodowy ma to do siebie że raz kręci się szybciej a raz wolniej więc pralkowiec nie będzie pracował tak jak bym chciał. Może dałoby się dotoczyć na zaworze zwrotnym miejsce na oring a zawór byłby jednoczenie tłokiem.
    Jak jest grubosć sciany zaworu zwrotnego 3/4"
    wowka
    Level 28  
    oring bedzie powodowal duzy opor przy ruchu, uszczelnienie powino byc ze stozka, cos jak w pompce od roweru zeby moza bylo lekko przesuwac tlok w dol i dobrze trzymalo szczelnosc przy ruchu w gore. Wpisz w allegro "pompa tłokowa" - za 70zl jest gotowa z tym ze do oleju ale moze dalo by sie pompowac tez wode.
    pawem1
    Level 25  
    Na tak małą wysokość to może śruba Archimedesa np. coś takiego http://www.garnek.pl/graziaw/12900626/centrum-nauki-kopernik-warszawa rura z odkurzacza albo jakiś peszel. Tu antyczna wersja http://www.flickr.com/photos/wayoutwestnews/4876494195/ może jeszcze dołożyć savoniusa. Niedawno myślałem sam zrobić pompę do wody, taką że wiatrak pompuje powietrze, wydawało mi się że łatwo zrobię pompkę przeponową w końcu to tylko dwa zaworki zwrotne i przepona coś jak podglądnąłem w pompce akwariowej, a powietrze napędza pompę wody z kilku piłeczek pingpongowych w roli zaworów zwrotnych, działało by to cyklicznie.
    kasio205
    Level 2  
    Jesli chodzi o pompowanie powietrza na obecną chwile mój wiatrak pompuje powietrze poprzez kompresorek od elektrycznej pompki samochodowej. Działa dobrze bo tłoczy powietrze na 1.5m głębokosci. A co do pompowania wody będę się upierał przy budowie mechanizmu podobnego jaki był używany przy wiatrakach pompujących wodę z ziemi...czyli tłok z zaworem. W końcu to już robiono i jest sprawdzone.