logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować szczelny tłok z zaworem do pompy wody w wiatraku ogrodowym?

kasio205 07 Wrz 2011 18:50 11911 10
REKLAMA
  • #1 9904592
    kasio205
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Mam zamiar zbudować mechaniczną pompę wody do wiatraka ogrodowego. Na dolnym końcu rury miałby znajdować się zawór zwrotny a wewnątrz rury pracować tłok z drugim zaworem zwrotnym w ruchu pionowym. Nie wiem jak zrobić tłok żeby był szczelny i jak zamontować w nim zawór. Pompa miałaby być zanurzona w wodzie na około 50cm i podnieć słup wody na 30cm. Nie potrzebuję dużej wydajnosci. Bardzo proszę o fachową pomoc i z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9906713
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    Sprawdz jak dziala tlok w pompce rowerowej, konstrukcja jego sama sie uszczelnia pod obciazeniem w jednym kierunku.
    Reczne pompy wodne dzialaja tak samo, jedyna zoznica to zaworek zwrotny w tloku pompy wodnej ze wzgledu na duzo wieksza gestosc wody w porownaniu z powietrzem.

Dodano po 11 [minuty]:

https://obrazki.elektroda.pl/1765055100_1315478853.jpg

Mysle ze nie potrzebny opis do rysunku.
  • REKLAMA
  • #4 9908905
    kasio205
    Poziom 2  
    Zawór w tłoku musi być na tyle duży żeby nabrał odpowiednią ilość wody poczym podnieść ją w ruchu pionowy. Ruch góra dół nie będzie trwał tak długo żeby malutki zaworek przepuścił wodę. Myślałem raczej o dotoczeniu tłoka z miejscem na oring i zawór ale nie wiem czy to się będzie trzymać "kupy". Widziałem kiedyś filmiki ręcznej pompy wody z rur PCV i były dosyć wydane ale nie ma nigdzie instrukcji jak i z czego zrobić tłok...
  • REKLAMA
  • #5 9909411
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    Uszczelnienie tloka najlepsze i najpewniejsze jest ze skory, grobej i odpowiednio wytloczonej do ksztaltu tloka.
  • #6 9909504
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1653
    Aby uniknąć problemu z tłokiem (pasowanie, uszczelnianie, tarcie, napęd) warto zainteresować się pompą przeponową.
  • #7 9909792
    Sokrat58
    Poziom 19  
    Ocena: 65
    Przy takiej wysokości podnoszenia - 30 cm,( ! ) - zostaw tę zabawę z tłokami. Wystarczy pompka jak z pralki. Co najwyżej możesz zrobić większy wirnik - jeśli wydajność będzie za mała - lub połączyć dwie równolegle.
  • #8 9937431
    kasio205
    Poziom 2  
    Wiatrak ogrodowy ma to do siebie że raz kręci się szybciej a raz wolniej więc pralkowiec nie będzie pracował tak jak bym chciał. Może dałoby się dotoczyć na zaworze zwrotnym miejsce na oring a zawór byłby jednoczenie tłokiem.
    Jak jest grubosć sciany zaworu zwrotnego 3/4"
  • #9 9938099
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    oring bedzie powodowal duzy opor przy ruchu, uszczelnienie powino byc ze stozka, cos jak w pompce od roweru zeby moza bylo lekko przesuwac tlok w dol i dobrze trzymalo szczelnosc przy ruchu w gore. Wpisz w allegro "pompa tłokowa" - za 70zl jest gotowa z tym ze do oleju ale moze dalo by sie pompowac tez wode.
  • #10 9939899
    pawem1
    Poziom 25  
    Ocena: 73
    Na tak małą wysokość to może śruba Archimedesa np. coś takiego http://www.garnek.pl/graziaw/12900626/centrum-nauki-kopernik-warszawa rura z odkurzacza albo jakiś peszel. Tu antyczna wersja http://www.flickr.com/photos/wayoutwestnews/4876494195/ może jeszcze dołożyć savoniusa. Niedawno myślałem sam zrobić pompę do wody, taką że wiatrak pompuje powietrze, wydawało mi się że łatwo zrobię pompkę przeponową w końcu to tylko dwa zaworki zwrotne i przepona coś jak podglądnąłem w pompce akwariowej, a powietrze napędza pompę wody z kilku piłeczek pingpongowych w roli zaworów zwrotnych, działało by to cyklicznie.
  • #11 9942779
    kasio205
    Poziom 2  
    Jesli chodzi o pompowanie powietrza na obecną chwile mój wiatrak pompuje powietrze poprzez kompresorek od elektrycznej pompki samochodowej. Działa dobrze bo tłoczy powietrze na 1.5m głębokosci. A co do pompowania wody będę się upierał przy budowie mechanizmu podobnego jaki był używany przy wiatrakach pompujących wodę z ziemi...czyli tłok z zaworem. W końcu to już robiono i jest sprawdzone.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zbudować mechaniczną pompę wody do wiatraka ogrodowego, z tłokiem i zaworem zwrotnym. Wskazówki dotyczące budowy obejmują wykorzystanie konstrukcji tłoka podobnej do pompki rowerowej, która sama się uszczelnia pod obciążeniem. Zawór w tłoku powinien być wystarczająco duży, aby efektywnie podnosić wodę. Proponowane materiały do uszczelnienia to skóra lub uszczelnienie stożkowe, co może zredukować opór. Alternatywnie, rozważane są pompy przeponowe lub wirnikowe, które mogą lepiej odpowiadać zmiennym prędkościom wiatraka. Użytkownik podkreśla, że chce zbudować mechanizm sprawdzony w przeszłości, mimo że istnieją prostsze rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA