logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głośniki Creative 5.1 - wzmacniacz nie działa, dioda gaśnie przy maksymalnej głośności

nanuna2007 08 Wrz 2011 02:17 1007 2
REKLAMA
  • #1 9905969
    nanuna2007
    Poziom 2  
    Witam wszystkich! Mój problem polega na tym że mam fajnie grające głośniki creative 5.1 lecz ostatnio chyba stało mi się coś z wzmacniaczem, gdy wł się głośniki i głośność daje na min dioda się świeci a jak na maxa to gaśnie i wogóle nic nie słychać ani cicho ani głośno. Wcześniej gdy kilka dni się nie używało i wł do sieci znów to troche pograło idalej klapa. Nie mogę nigdzie dostać tego wzmacniacza i nie wime czy da się to naprawić jeśli tak to jak? Znaleźć też nie mogę nigdzie żeby nowy kupić może inny ale jaki?? Dodam jeszcze ze jak mierzyłem na wyjściu napięcie to coły czas 0. Pomóżcie. Z góry dzięki.
    Zdjęcie wzmacniacza z parametrami:

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 9905975
    flubber.trip
    Poziom 27  
    Ocena: 71
    To co na zdjęciu to nie wzmacniacz, a transformator zasilający głośniki. Wzmacniacz jest schowany w obudowie subwoofera. Zamiast tego możesz użyć toroidalnego transformatora do oświetlenia halogenowego o mocy >50W, ale widząc twoje pojęcie o tym, nie chytał bym się tego (Trzeba pamiętać o dobrym izolowaniu itp.)
    Tak poza tym, wnioskując z twojego postu (musiałem 3 razy przeczytać żeby zrozumieć), to nie transformator (przedstawiony na zdjęciu) jest uszkodzony, a coś we wzmacniaczu, np przebicie tranzystorów wyjściowych końcówki, które robią zwarcie i działa jakieś zabezpieczenie. Możliwości jest dużo, a bez chociaż minimalnej wiedzy o tym, problemu nie rozwiążesz samodzielnie.
  • #3 9906141
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1692
    Na tym poziomie wiedzy, sprzęt należy oddać do naprawy fachowcowi. Jak zaczniesz samodzielnie grzebać, to równie dobrze możesz go od razu wyrzucić do kosza.

Regulamin p.3.1.17
REKLAMA