logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa sieci w małej firmie - 9 komputerów, dysk NAS, access point. Proszę o por

blazej2209 08 Wrz 2011 15:50 2645 3
REKLAMA
  • #1 9907267
    blazej2209
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam

Tak jak w temacie dysponuje:
    -9 komputerami wyposażonymi w WiFi standard g, systemy mieszane XP PRO / Windows 7
    -Access pointem Linksys WAP54G-RME
    -Dyskiem sieciowym Verbatim Nas 1 TB
    -dostęp do internetu poprzez Access Pont 10 MB/s od lokalnego dostawcy

Tak więc przejdę do rzeczy. Zależy mi na tym by zrobić z tego sprawnie działającą sieć(teraz to chodzi bez jakichkolwiek konkretnych ustawień). Dysk sieciowy chciałbym wykorzystać do zapisu kopi ważnych danych w poszczególnych folderach pracowników tak by jedynie z jednego komputera można było mieć podgląd na pliki wszystkich użytkowników. Dodatkowo dostęp do odczytu plików z dysku użytkowników. Chciałbym również mieć możliwość zablokowania treści w internecie takich jak You Tube oraz mieć możliwość przeprowadzania zdalnych operacji na komputerach(np. instalacja jakiegoś programu bez podchodzenia do każdego stanowiska) oraz dostęp do plików na dysku sieciowym w domu(prawdopodobnie jakoś przez VPN). Komputery również nie posiadają jednolitej ochorony firewall oraz antywirusowej( na każdym co innego). Zastanawiałem się również nad stworzeniem domeny z małym serwerem.

Co myślicie o tym? Jakie programy polecacie oraz jak skonfigurować taką sieć?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 9907911
    dzio-dzio
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    VNC do łączenia się z klientami

Wbudowany serwer ftp w dysku umożliwi tobie kontrolę oraz przydzielaniu plików(praw folderów ) do danego usera.

W systemach klientów widziane jako foldery sieciowe pozycji panelu danego klienta ( nie używać programów ftp)

Nie proponowałbym podpinanie dysku do publicznej sieci jako domena gdyż nei ma wbudowanego HTTP dlatego domena opierałaby się na samym ftp.
    Tym bardziej jak piszesz mają tam być ważne dane.

Linksys pamiętaj o odpowiednim zaszyfrowaniu sieci wewnętrznej (wpa/wpa2/psk itd ).

TeamViewer jest też dobrym programem lecz w sieci zewnętrznej.

Osobiście 5 stacji 3 serwery wszystko oparte mam o VNC jedna główna stacja jako host plików i jako serwer VNC.
    Inne jako klient VNC. Do tego na hoście mały programik ftp z przydzielonymi prawami do danych w mojej sytuacji to dysków.

Zastanawiam sie tylko po co tobie domenka?
    ........
    edit:

odnośnie blokowania klientów (YT) tylko na routerku (firewall)
  • REKLAMA
  • #3 9908284
    Jakub_Lech
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Po co VNC jak mamy XP Pro i zapewne 7 również w wersjach biznesowych?
    Rozwiązanie systemowe - Pulpit zdalny - w zupełności do tego wystarczy.

Co do kontroli nad siecią, aby nie iść w rozwiązania generujące zbyt duże koszty, proponuję się zainteresować zakupem jakiegoś taniego, poleasingowego serwera lub nawet komputerem starczej generacji(proc 500 MHz) i rozwiązaniem linuxowym - mianowicie platforma IPCop - dla początkującego w sam raz, a przy pomocy informacji zamieszczonych w sieci można porządnie wszystko poustawiać i poblokować to co potrzeba.
  • #4 9909320
    dzio-dzio
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    // przegapiłem iż ma tylko i wyłącznie windows-y na pokładzie.
    Jedyne czego nie lubię w pulpicie zdalny to wylogowywania się klienta.

główna stacja z której by miał kontrole wystarczy mu na serwer
REKLAMA